Det säger Alexandre Dussot-Hezez, en av de första franska män att bryta tystnaden och berätta om en prästs sexuella övergrepp på honom när han var barn. Dagens ETC träffade honom första gången 2015 då han och en grupp andra katolska män i Lyon hade slagit sig ihop och bildat föreningen La Parole Libérée – ”Det befriade ordet". De kallade till presskonferens och berättade öppet om övergrepp som prästen Preynat hade utsatt dem för i många år. När nyheten spreds blev de kontaktade av fler offer. Snart var de fler än 60 offer som vittnade om samma sak. Och prästen i fråga, fader Preynat, var fortfarande verksam trots att flera anmälningar hade kommit in till stiftet.
Alexandre Dussot-Hezez besökte Lyons högste religiöse ledare, kardinal Philippe Barbarin. Denne reagerade med ilska och försökte sopa undan övergreppen de berättade om – trots att Preynat själv erkände många av dem då han ställdes mot väggen. Den taktiken hade fungerat i alla år, många hade redan försökt berätta men tystats på samma sätt. Men den här gången blev den mediala skandalen ett faktum och efter många om och men fick kardinalen avgå och påven Franciskus – som tidigare uppmanat offer till att sluta “ljuga” – uppmanade till total öppenhet om övergrepp i den katolska kyrkan.
Ny oberoende utredning
I Frankrike beställde den katolska kyrkan en oberoende utredning ledd av CIASE (Den oberoende kommissionen för utredning av sexuella övergrepp i den katolska kyrkan) som inleddes 2018. Och det är alltså den utredningen som presenterades i Paris på tisdagen. Rapporten visade att runt 3000 pedofila präster och hundratusentals offer inom ramen för den katolska kyrkan kunde identifieras åren 1950-2000.
– Det är en allra minsta uppskattning, preciserade utredningsledaren Jean-Marc Sauve under presskonferensen.
Han var också noga med att poängtera att problemet inte ligger bakom oss utan fortgår, att den minskning utredarna kunnat se de senaste decennierna sammanfaller med det minskade antalet aktivt religiösa och anställda präster.
– Jag tror att det här innebär en vändpunkt, att vi är på väg att faktiskt förstå omfånget av det här massbrottet, både i Frankrike och hela världen. Det här har inte handlat om enstaka övergrepp utförda av enstaka präster mot enstaka barn. Det har varit satt i system. Det var något som väldigt många kände till men som var systematiskt nedtystat och tabubelagt.
Har förtroende för utredningen
Dessvärre har det fortsatt även efter att vi berättade, säger Alexandre Dussot-Hezez till Dagens ETC.
Han berättar att han upplevde det som ytterligare ett övergrepp när han berättade och det tystades ned men att han blev stärkt när de visade sig vara så många. Det visade att det var värt det, att deras vittnesmål kunde skydda barn i framtiden.
– Vi drog igång med ett mål: att sanningen om Preynat skulle komma fram. Tillsammans var vi inte rädda för någon eller något. Det visar sig nu hur viktigt det var att vi vågade. Övergreppen fortsatte, enligt rapporten fram till 2020 men naturligtvis än idag, säger han.
Han och de andra i föreningen var först tveksamma till expertgruppen som genomförde utredningen. Detta på grund av att Jean-Marc Sauve själv är troende katolik och att ingen i gruppen själv var ett offer. Men de blev alla intervjuade under utredningens gång och har nu fullt förtroende för dem.
– Kommissionen har mitt och de andras fulla stöd. De intervjuade 6500 personer metodiskt och respektfullt och de gjorde det med samma mål som vi alltid haft: att ta reda på sanningen, säger Alexandre Dussot-Hezez.
Viktigt med klarspråk
Sanningen i hans fall var att prästen Preynat förgrep sig på honom från att han var sju år. Denne var manipulativ, sade att Alexandre var hans favoritpojke, frågade om han älskade honom medan han rörde vid honom intimt.
– Det började så men fortsatte vidare till... och ursäkta att jag säger det rakt ut men jag har kommit fram till att det är viktigt: Det handlade om tvångsmasturbering, oralsex och rena våldtäkter. Fram tills jag var tolv år gammal. Precis samma åldersspann de andra vittnar om, säger han.
Minst 60 andra pojkar blev utsatta för övergrepp av samma präst under 40 års tid.
– Det gör mig otroligt stolt att vi vågade berätta. Kyrkan ska vara en trygg plats för barn och vuxna. En plats för tro och gemenskap. Inte för trauma, säger Alexandre Dussot-Hezez.