Reaktionerna från regimen i Turkiet blev omedelbara och starka. Sveriges ambassadör i Ankara blev uppkallad till ett samtal med utrikesministern. Den turkiska justitieministern Bekir Bozdağ kallade i ett inlägg på Twitter aktionen för en ”terrorattack”. Han ansåg att svensk säkerhetstjänst hade undvikit att ingripa och att detta visar att Sverige inte lever upp till det som krävs för att Turkiet ska godkänna ett svenskt Natomedlemskap. På fredagsförmiddagen kom också beskedet att Turkiet skjuter upp den svenska talmannen Andreas Norléns planerade besök i Ankara på obestämd framtid.
Reagerade mot aktionen
Reaktioner från den svenska regeringen var likaså snabba och kraftfulla. Mot aktionen – inte mot den turkiska regimens agerande.
– I ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare. Det är extremt allvarligt, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i TV4 Nyhetsmorgon.
”Avskyvärt”, var utrikesminister Tobias Billströms (M) beskrivning av aktionen på Twitter.
Niclas Karlsson, aktiv i Rojavakommittéerna, är upprörd över åt vilket håll regeringen riktar sin kritik.
– Om folk från Ukraina hängt ut en docka på Putin, hade vår statsminister gått ut och sagt att han är en demokratisk vald ledare? frågar han retoriskt.
Syftet med aktionen var enligt Niclas Karlsson att sätta ljuset på vilken regim det är Sverige nu förhandlar med om Natomedlemskap.
– Erdogan har fängslat hela den demokratiska oppositionen, säger han.
Har förståelse
Att en turkisk minister beskriver aktionen som en terrorattack som borde ha förhindrats av svenska myndigheter illustrerar att kraven på att Sverige ska inskränka i yttrandefriheten är allvarliga, enligt Niclas Karlsson. Det är mot det regeringen borde markera, anser han.
– Statsministern ska också representera oss. Han ska säga ”aldrig i livet att vi fängslar aktivisterna, de har sin yttrandefrihet.”
Talman Andreas Norlén säger att han har förståelse för den turkiska regeringens reaktioner mot aktionen.
– Jag kände själv ett djupt obehag mot bakgrund av att det handlar om hot om våld mot politiker, säger Andreas Norlén.
Borde inte Sveriges officiella reaktioner handla om att försvara yttrandefriheten?
– Att man ska kunna diskutera alla möjliga frågor är en självklar utgångspunkt i en demokrati. Men hot om våld mot politiker har däremot ingen plats i den demokratiska samtalet.