– Vi är båda musiker och vi kände att det här är något konkret som vi kan hjälpa till med, säger Erwin Marklund.
På fredagen blev deras facebook-sida nedstängd och blockerad av Facebook.
– Det är allvarligt. Flera hundra kurdiska facebooksidor har stängts ner och turkiska staten har förbjudit 65 kurdiska sajter. Det är bara en del i deras försök att stoppa nyhetsflödet över vad som händer. Förra veckan dog nio civila, varav en gravid kvinna, i en flygbombning i irakiska bergen, men den nyheten kom inte ens ut i Turkiet, säger Erwin Marklund.
Facebook hänvisar i sin blockering till forumets gemenskaphetsregler som har bestämmelser om terroristorganisationer.
– Av någon anledning har de antagligen kopplat oss till PKK.
Erwin Marklund berättar också att det blivit mycket svårare att komma in i Kobane. Tidigare illegala vägar som funnits har slutits till. Lastbilar med vatten som ett gäng svensk-kurder försökt skicka över till Kobane hålls kvar vid gränsen.
– Det är en väldig risk att vara kopplad till arbetet med Kobane just nu. De har ju gripit en massa personer från HDP och PKK. Folk är väldigt försiktiga just nu. Det är ett extremt tryck på alla.
Ett hårt slag
Socialdemokratiska politikern Evin Cetin kom nyligen hem från Suruç och Kobane där hon varit med ett projekt för hjälp till barn som förlorade sina föräldrar i den senaste attacken av IS i juni, när IS-soldater tog sig in i Kobane och dödade uppemot 250 personer. Hon är oroad över vad Turkiets upptrappade våld kommer innebära för hjälpen till Kobane.
– Dådet i Suruç var ett hårt slag mot solidaritetsarbetet, men det är även Turkiets agerande. Kobane är beroende av att hjälparbetet fungerar, säger Evin Cetin och berättar att sedan Turkiet inledde sina flygattacker mot PKK har det blivit mycket svårare för hjälpsändningar och hjälparbetare att ta sig över gränsen.
– Hjälpen organiseras till största delen av kurder i Turkiet och att då slå mot kurderna sätter press på alla som vill hjälpa till humanitärt.
Evin Cetin berättar dock att viljan att hjälpa är stor.
– Vår dröm nu är att hedra de ungdomar som dog i Suruç genom att bygga en skola i Kobane och det projektet har börjat. Det är många som hör av sig, allt ifrån lärare till företag som undrar hur det kan hjälpa till. Det här arbetet stannar inte.
”Jag kommer fortsätta hjälpa”
Undersköterskan Shabnam Asadzadeh, kurdiska som bott i Sverige sedan fem år, hade precis lämnat Kobane när Turkiet inledde sin tvåfrontsoffensiv. Hon har varit i Kobane en gång tidigare, med två vänner, men den här gången reste hon ensam, med mediciner, mat, pengar och förnödenheter. Shabnam berättar att hon märkte av det hårdare läget mot kurder när hon reste in, innan Turkiets offensiv.
– Det var svårt förra gången också att ta sig in, men det har blivit svårare. Just nu är det som krig inne i Turkiet också, militären är på en mer. Men tack och lov har jag svenskt pass, säger Shabnamn Asadzadeh till Dagens ETC.
– Jag mår så dåligt av att se mitt folk lida. Jag kommer fortsätta att hjälpa på alla sätt jag kan.