Men nu, kort inför avresan har Turkiet nekat en observatörsackreditering för riksdagsledamoten Kadir Kasirga (S) – med en luddig anklagelse om att man kopplar ihop honom med terrorism.
– Den muntliga förklaringen till OSSE är att jag har varit på ett event som förespråkat en terrororganisation, säger Kadir Kasirga till Dagens ETC.
Den förklaringen ger han ingenting för. Själv ser han att det är det faktum att han är öppet kritisk till det auktoritära styret i Turkiet som gör att landets ledning nu stoppat hans observatörsroll. Han råkar dessutom vara den enda kurden i Sveriges OSSE-delegation.
– Det här beror på mina politiska uppfattningar om hur Turkiet fungerar idag, men det har utan tvekan också med mina kurdiska rötter att göra.
På måndagen publicerade OSSE:s ledning ett uttalande där man uttryckte stark besvikelse över Turkiets agerande. Även om det står varje land fritt att själv bestämma vilka som ska få tillträde till vallokalerna, är det ett faktum att Turkiet är medlemsland i OSSE och har bjudit in den internationella organisationens delegater för att observera valet.
Utöver Kadir Kasirga har Turkiet även nekat Søren Søndergaard i det danska vänsterpartiet Enhedslistan en observationsackreditering. Han har i danska medier fördömt agerandet och sagt att han aldrig varit med om något liknande. Till och med Ryssland har tidigare släppt in honom.
Turkiet har dock agerat likadant även i tidigare val. 2018 nekades den dåvarande riksdagsledamoten och OSSE-delegaten Jabar Amin, också han kurd, en observationsackreditering. Även det kritiserades av OSSE.
– Jag tycker det här är under all kritik, att sätta stopp för folkvalda att utföra sitt uppdrag. Att Turkiet bestämmer över en internationell organisation och vilka som skickas till valobservationen, säger Kadir Kasirga.
– Det här bara befäster bilden av Turkiet under de senaste tio åren. Det räcker inte att man sätter munkavle på sina egna politiker, hotar dem och sätter dem i fängelse. Nu begränsar man även internationella politiker i andra länder. Det här ska man inte låta passera.
Att Kadir Kasirga varit öppen med sina åsikter om den auktoritära utvecklingen under Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska inte spela någon som helst roll i sammanhanget. Tror man att OSSE-delegaterna ska vara objektiva, tror man fel.
– Jag har kurdiska rötter och jag har sympatier för vissa politiska partier i Turkiet. Det är ingen hemlighet. Alla valobservatörerna är ju politiker med egna politiska uppfattningar om Turkiets styre. Vi åker dit som representanter för OSSE för att bevaka valet, inte för att göra valarbete för några politiska organisationer. Man ska kunna skilja agnarna från vetet, men det är det här som Turkiet inte klarar av, säger Kadir Kasirga.
Hur anser du att Sverige ska reagera på detta?
– Jag är medlem i Sveriges riksdag och en av åtta ordinarie ledamöter i den svenska OSSE-delegationen. Det är inte Turkiet som ska välja vilka vi skickar till Turkiet, det är inte så demokratin fungerar. Jag förväntar mig att åtminstone talmannen och även utrikesministern gör uttalanden och markerar att det här är inte okej.