Bortsett från några enstaka valaffischer märks det inte att det bara är några få dagar kvar till presidentval i Donetsk. Här kommer valdeltagandet att bli mycket lågt.
– Jag har ingen aning om var jag ska kunna rösta. Mitt lokala valkontor är stängt, säger Alice Sobova, redaktör på nyhetstidningen Donbass i Donetsk, till Dagens ETC.
– Väldigt få vallokaler hålls öppna, och det kommer garanterat bli oroligheter på söndag.
De beväpnade proryska separatister som proklamerat ”Folkrepubliken Donetsk” och ockuperar myndighetsbyggnader ser regionen som självständig från Ukraina. De har bommat igen valkontoren och kidnappat valarbetare. I grannregionen Luhansk har separatisterna helt förbjudit valet.
För de 85 procent av Ukrainas befolkning som inte bor i dessa två regioner blir hanteringen av separatisterna en av de viktigaste valfrågorna tillsammans med ekonomin och relationen till EU. Den antiterroroperation som den ukrainska armén inledde för fyra veckor sedan har så här långt inte varit någon framgång.
Kandidaten som leder i opinionsmätningarna – EU-positive oligarken Petro Porosjenko – vill se hårdare tag mot separatisterna, vilket kan komma att bli en blodig historia.
– Majoriteten av de som röstar bryr sig inte om vem som vinner, utan vill bara att landet har en legitim president, menar Alice Sobova. Det synsättet delas av Anna, 25 år och advokat i Donetsk.
”Ett laglöst läge”
– Det är laglöst läge och vi behöver en president. Jag vill att Ukraina ska vara ett enat land. Egentligen gillar jag ingen av kandidaterna, men om en president väljs kan nästa steg tas för att stabilisera situationen. Det viktigaste är att vi får en lagligt vald regering som Ryssland inte kan avfärda som illegitim, säger Anna.
Samtidigt menar bedömare att ett lågt valdeltagande i östra Ukraina kan leda till att Ryssland avfärdar den nya regeringen. Natalia, 43, som står utanför den ockuperade länsadministrationsbyggnaden i Donetsk säger att hon – i likhet med 30 procent av ukrainarna i öst – inte kommer att rösta i valet.
– Det är bara ett stort slöseri med pengar. Janukovytj skulle ha suttit kvar till 2015 och efter det hade folk kunnat få rösta. Som det ser ut nu är det bättre om vi är en del av Ryssland. Det skulle ge oss bättre ekonomi, säger Natalia.