Ortegas och regimens svar på kritiken kom omedelbart. Tillsammans med maskerade civila angrep polisen starkt oppositionsfäste i staden Masayas förort Monimbo.
Med automatvapen och handeldvapen stormade polis och de paramilitära barrikaderna och efter en fyra timmar lång eldstrid hade de kämpat ner motståndet.
”Vi fortsätter kämpa”
Minst fyra människor dog under striderna men många av de oppositionella lyckades fly när de slängde hemmagjorda bomber mot polisen. En av dem, en maskerad kvinna i 20-årsåldern, sa till ett lokalt TV-bolag att de inte ger upp:
– Vi förlorade ett slag, men kriget fortsätter. Vi kommer aldrig att ge upp och det nicaraguanska folket står på vår sida. Vi kommer att fortsätta kämpa för vår frihet ända fram till att president Ortega avgår och nya val genomförs.
Maskerade hjälper polisen
Inför attackerna på barrikaderna i Monimbo hade ett stort antal maskerade män kommit till staden för att hjälpa polisen att, som de sa, ”rensa upp”.
– Det här landet har varit i krig under en lång tid och det sista vi vill är att våra barn ska ärva ytterligare blodsutgjutelse, sa en maskerad man med skjutvapen i handen till New York Times. Mannen, som inte ville uppge sitt namn, deltog i en grupp som kallade sig ”Fredens karavan”, Caravan of Peace.
Regimen har under de senaste dagarna, trots den mäktiga katolska kyrkans uppmaningar om vapenstillestånd, genomfört tungt beväpnade attacker på oppositionen. Under helgen stormades en kyrka där protesterande ungdomar tagit sin tillflykt. En student dödades när beväpnade, maskerade män öppnade eld – ett dödsfall som lett till mycket hård kritik från religiösa ledare.
Händelsen fördömdes av Guterres och FN, men också av en rad andra länder.
Efter skjutningarna vid kyrkan angrep de beväpnade männen också NAU-universitetet dit de demonstrerande ungdomar tagit sin tillflykt.
Växande missnöje
Den intensifierade våldsanvändningen från polis och paramilitära grupper inleddes den 8 juli då de angrepp studenternas barrrikader i två mindre städer söder om huvudstaden Managua. Minst 20 människor dödades vid dessa attacker.
Missnöjet med Ortega och hans fru Rosario Murillo, som utnämnts till vice-president har växt under en längre tid men i slutet på april i år flammade det upp på allvar. Då lämnade president Ortega och hans regering in ett förslag som skulle sänka pensionerna för vanliga nicaraguaner.
Pensionsförslaget blev katalysator för det långvariga missnöjet med regimen. Dessförinnan hade Ortega låtit skriva om konstitutionen för att kunna ställa upp vid flera tillfällen och 2016 valdes han till en tredje presidentperiod efter att ha förbjudit oppositionens kandidat från att ställa upp i valet.
När sedan regimens polis och närstående paramilitära grupper började angripa protesterande studenter och ungdomar närmade sig landet snabbt ett inbördeskrig.
Lämnade fredssamtal
För att minska den internationella kritiken gick Ortega från början med på att delta i fredssamtal med oppositionen, samtal som arrangerades av den katolska kyrkan.
Men när kraven på långtgående demokratiska reformer blev allt starkare valde Ortega att istället hävda att han var utsatt för ett pågående försök till statskupp och att han som demokratiskt vald president inte kunde understödja en sådan utveckling. Efter det kom då de blodiga attackerna på oppositionen.
Hittills har minst 300 människor dödats sedan april i år.