Den senaste väljarundersökningen gjord av ProRata som publicerades i Efimerida ton Syntakton på fredagen gav Syriza ledningen som största parti med sina 27,5 procent. Som andra största parti kommer Nea Demokratia med 24,5 procent.
En annan undersökning utförd av Universitetet i Makedonien för Skai TV gav tvärtom oppositionspartiet Nea Dimokratia ledningen med 0,5 procentenheter. Gemensamt för båda undersökningarna är det stora antalet osäkra väljare, så många som 15-17,5 procent vet ännu inte vad de ska rösta på i valet, visar opinionsundersökningarna.
Optimistisk
Trots det minskade väljarstödet är Tsipras optimistisk och utesluter inte egen majoritet.
– Jag är säker på att Syriza kommer att bli största parti i valet nästa söndag och att nå egen majoritet är absolut möjligt, sa Alexis Tsipras till Euronews i en tv-intervju i söndags.
Majoriteten av de väljare som lämnat Syriza har gått till det nybildade partiet Laiki enotita. Dagen efter Tsipras avgång bröt sig tidigare energiminister Panagiotis Lafazanis ur Syriza och tog med sig 24 parlamentsledamöter in i det nya partiet. Laiki enotita driver en hård, EU-kritisk linje och förespråkar ett uttåg ur eurozonen och ett återinförande av drachman som grekisk valuta. För att kunna finansiera en grexit förespråkar Panagiotis Lafazanis en statlig kontroll av bankerna där både förvaltning och ägande skulle tillfalla den offentliga sektorn, en idé han först presenterade redan 2014 på en konferens om ”Skulder och bankerna”.
– Förutom en offentlig kontroll av bankerna behöver vi även en omedelbar radering av skulderna och det är endast ett parti på vänsterkanten som skulle kunna hålla dessa förhandlingar, sa Panagiotis Lafazanis under konferensen, enligt sajten Mignatiou.com.
Det kommunistiska partiet i Grekland, KKE, som nu delar platsen med Laiki enotita längst till vänster om Syriza på den politiska kartan, behåller sin hårda linje mot EU-samarbeten och NATO. De har uttryckt det omöjligt att samarbeta med något parti som visar sig toleranta mot EU och därför utgör de med sina 4-6 procent en mindre andel av vänsteranhängarna.
”Sönderslitet” parti
Det finns ytterligare en röst som hörs tydligt i den memorandumkritiska debatten i Grekland, tidigare finansminister Yanis Varoufakis som avgick i juli i år efter att fått signaler om att de fortsatta förhandlingarna om nya stödlån skulle gå bättre utan honom. ”Kag har fått signaler från medlemmar ur eurogruppen och premiärminister Tsipras att förhandlingarna skulle fortskrida bättre utan mig”, skrev han i sitt blogginlägg ”Minister no more” där han deklarerade sin avgång. Trots att han inte sitter på en ministerposition i parlamentet fortsätter han att propagera för att avskrivningar av lånen och minskade åtstramningar är den enda vägen ur krisen. Men att återvända till politiken är inte ett alternativ för honom.
– Syriza som vi kände till existerar inte längre, det är sönderslitet av vår förödmjukande kapitulation och jag är ovillig att delta i det nya vänsterparti som bildats. Vi måste hitta en lösning inom Europa, sa han till journalisten Corriere dela Serra i en intervju som publicerades på Enikos.gr i onsdags.
Vilket parti som kommer att bli Greklands största står in i det sista som osäkert och vilken koalitionspartner Tsipras väljer om hans parti vinner valet utan egen majoritet är ingen han avslöjat än.
Detta har hänt
2015 har varit ett eldår för grekerna. Det började med att vänsterkoalitionen Syriza tog hem segern i parlamentsvalet i januari efter deras vallöften om en hård förhandlingslinje mot långivarna i förhandlingarna om nya stödpaket. Nästa gång grekerna gick till valurnorna var den 5:e juli i en folkomröstning för eller emot åtstramningarna. Nej-sidan vann med klar majoritet – 61 procent.
På söndag är det dags för val igen, den här gången efter att Alexis Tsipras avgått som premiärminister för att tvinga fram ett nyval och om möjligt skaffa Syriza egen majoritet. Men Alexis Tsipras står inför ett eldprov. De senaste opinionsundersökningarna visar på ett tapp för Syriza som nu, procentuellt, ligger närmare tidigare regeringsparti, liberal-konservativa Nea Demokratia, än egen majoritet. Att Tsipras tvingats backa från sina vallöften och godkänna ytterligare åtstramningar har väckt besvikelse och osäkerhet bland hans väljare. De som ännu inte vet vad de ska rösta i söndagens val uppgår i opinionsundersökningarna till så många som 15 procent, i andra 17,5 procent.
Men splittringen inom Syriza började redan i februari, en dryg månad efter valet då Manolis Glezos, en av Syrizas främsta profiler officiellt bad det grekiska folket om ursäkt ”för att ha medverkat i denna illusion”. Det han syftade på var hans stöd för Alexis Tsipras under valkampanjen som han inte längre kunde stå för när den nya premiärministern backade steg för steg från sina vallöften. Manolis Glezos gick i pension, 92 år gammal, bara dagar efter att Yanis Varoufakis meddelat att han kliver av sitt ministeruppdrag via blogginlägget ”minister no more”.