”Politisk vandalism”
Fortfarande ligger också Trump-administrationens kampanj ”maximalt tryck” på Iran fast. För en tid sedan avslöjades hur presidenten försökt få den amerikanska militärledningens stöd till flyganfall mot Iran, men då avråtts. Nu fruktar många att han kommer att göra ett sista försök att attackera utvalda mål i Iran som också skulle sabotera försök från Biden att normalisera förbindelserna med landet.
Även inom andra områden genomför nu Trumpadministrationen åtgärder som kommer att begränsa Bidens möjligheter att genomföra en delvis ny utrikespolitik. Det beslut som kan få de största konsekvenserna i form av förlorade människoliv är åtgärden att förklara Houthi-rebellerna i Jemen som en terroristorganisation.
Ledningen för International Rescue Committee, IRC, en mycket respekterad humanitärorganisation grundad av Albert Einstein är chockade:
– Det är inget annat än politisk vandalism. Att förklara ena sidan i kriget i Jemen som en terroristorganisation gör hjälparbetet omöjligt. Detta beslut kommer i den utsatta situationen som Jemen är i att mätas i förlorade människoliv, säger organisationens ledare David Miliband i ett uttalande.
Sätter stopp för nödhjälp
Trumps åtgärd skulle innebära att en rad hjälporganisationer inte längre kan fortsätta att distribuera livsmedel och medicin i landet som är det hårdast drabbade i världen. Om de ändå fortsätter kan de åtalas för stöd till terrorister.
– Följderna av detta kommer att kännas akut i ett land som redan drabbats så hårt av krig, extrem hunger, kolera och covid-19. Banker, givare och företag blir antingen ovilliga eller förhindrade att kunna ge hjälp i Jemen, som desperat behöver allt hjälp, säger Scott Paul på hjälporganisationen Oxfam.
Även republikaner i i kongressen motsätter sig terroristförklaringen. Anledningen till att Pompeo och Trump vill genomföra beslutet innan det omöjliggörs av en ny president och kongress är att man vill hinna ge så stort stöd som möjligt till Saudiarabien. Saudi är den kraft som framför allt ligger bakom kriget mot Houthis i Jemen.
Försvårar för Biden
För några dagar sedan förklarade också utrikesminister Mike Pompeo att han lyfter alla restriktioner mot officiella kontakter mellan USA och Taiwan, något som kommer att tvinga in Joe Biden i direkta konfrontationer med Kina när han tar över som president. Under sina år vid makten har Trump inte genomfört detta, utan han har väntat tills han tid som president är över för att själv inte drabbas.
För att tacka de anti-kubanska grupper i Florida som stödde hans valkampanj beslutade också Trumpadministrationen i början av veckan att förklara Kuba som en stat som stödjer terrorism. Beslutet innebär att Trump tillintetgör alla förbättringar i relationerna mellan USA och Kuba som Obama lyckades genomföra.
– Inget har inträffat som gör att Kuba borde föras upp på listan över stater som stödjer terrorism, säger Richardo Herrera på Cuba Study Group i ett tweet. Detta är bara ett sätt för Trump att sabotera Bidens möjligheter att föra en annan politik mot Kuba.
Beslut får också konsekvenser för Kuba. Att deklarera landet som en stat som stödjer terrorismen betyder att man med hot om sanktioner kan hindra ett tredje land att handla med Kuba. Då kan inte Kuba lita på att man kan importera viktiga varor från EU, Afrika eller Asien och utländska investeringar kan förhindras.
Strider mot FN-beslut
För några veckor sedan beslöt också Trumpadministrationen, som Dagens ETC tidigare berättat, att ge den gamla spanska kolonin Västsahara till Marocko om landet lovade att erkänna Israel. Beslutet går mot vad FN bestämt och tidigare amerikansk policy och är bara till för att Trump ska kunna säga att han uppnått viktiga resultat för fred mellan arabstaterna och Israel.
Nu bävar världen för vad mer Donald Trump ska ställa till med innan har ersätts av Joe Biden. Ska han också försvåra fredsförhandlingarna i Afghanistan och införa en ny policy i Irak?