BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Beskedet från amerikanska ambassaden i Stockholm kom som en chock: Inte en chans att du kommer in i landet.
– Jag har ju varit i USA kanske två gånger om året de senaste åren. Jag har dessutom ett Esta-godkännande (en online-ansökan utvecklad för att godkänna resenärer inför en resa till USA, reds anm) som gäller fram till 2018. Tanken hade inte slagit mig att jag inte skulle bli insläppt, säger hon.
Försökte avsäga sig
Angelica Lundin Vahdani köpte festivalbiljetter och bokade resan i början av juni, innan amerikanska Högsta domstolen efter många om och men gav klartecken till president Trumps inreseförbud, om än ett begränsat sådant.
– En tanke jag fick var att avsäga mig mitt iranska medborgarskap, men det tillåter inte Irans myndigheter, så det var bara att ställa in allt.
Totalt har hon gått miste om kanske 25 000 kronor, för biljetter, resa och hotell. Men det är inte pengarna som svider värst.
– Det är en känsla av frustration över hur världen ser ut, hur rasismen breder ut sig och obildade människor fortfarande tror att alla som är muslimer är terrorister, säger hon.
– Jag känner mig inte lika fri som människa längre. Det låter kanske lite självömkande men jag ser det så här: För alla mina vänner tar det tio minuter att fylla i Esta. Jag måste söka visum och åka in på intervjuer för att granskas. Det är i min värld diskriminerande.
”Handlar om diskriminering”
Angelica Lundin Vahdani är inte ensam om att drabbas av inreseförbudet. Förra veckan stoppades australiska parlamentsledamoten Khalil Eideh från att resa in i USA eftersom han har både australiskt och syriskt medborgarskap.
– Alla mina kollegor fick kliva ombord men jag stoppades. Det handlar om diskriminering, säger han till australiska tidningen The Age.
– Vi ser nu vilket kaos Trumps förbud skapar, kommenterar senator Kim Carr från Labor, som också var med på resan, i samma tidning.
För Khalil Eideh är det obegripligt hur en parlamentsledamot med giltigt visum, som dessutom reser i tjänsten, kan stängas ute från USA utan någon som helst förklaring av tulltjänstemännen.
Australiens utrikesminister har lovat att ta upp saken med amerikanska myndigheter.
Inreseförbudet slår dock åt fler håll än vad det sannolikt var avsett. Efter Högsta domstolens klartecken har hundratals föräldralösa flyktingbarn, som alla redan var klara för adoption till amerikanska familjer, stoppats från att resa till USA, rapporterar CBS News.