Helvetet kommer att braka loss om inte alla i den israeliska gisslan släpps senast vid lunchtid på lördag. Hotet är president Donald Trump och framfördes i måndags i ett tv-sänt tal.
– Om inte alla i gisslan har överlämnats på lördag klockan tolv – jag tycker det är en passande tid – skulle jag säga ställ in allt och låt helvetet braka loss, säger Trump i talet.
Han fortsatte med att det inte duger med några få gisslan i taget, att istället ska alla släppas på en gång – ett krav som går emot villkoren i den vapenvila som trädde i kraft den 19 januari. Efter motstridiga bud sa Israels säkerhetskabinett också, efter ett möte under tisdagskvällen, att hela gisslan måste släppas under lördagen.
Återkommande hot
Det är andra gången Trump hotar med ”helvetet” på kort tid. Första gången var innan han svors in. Då skulle ”helvetet braka loss” om det inte blev vapenvila i Gaza innan han tillträdde som president.
Denna gång kommer hotet efter att Hamas sagt att de tills vidare kommer att stoppa frisläppandet av gisslan med hänvisning till att Israel bryter villkoren i överenskommelsen om vapenvilan, bland annat genom att hindra palestinier från att återvända till norra Gaza.
Enligt överenskommelsen var nästa utväxling av gisslan och palestinska fångar planerad till lördagen den 15 februari.
– Vi bekräftar återigen att vi är villiga att följa överenskommelsen så länge som [Israel] gör det, säger Abu Obeida, talesperson för Hamas väpnade gren Qassembrigaderna, i ett uttalande, enligt Middle East Eye.
Hotet äventyrar vapenvilan
Exakt vad Trump menar med sitt utlovade helvete är oklart. FN-organet UNRWA, som redan är hårt ansatta av Israel som infört lagar för att förbjuda dem från att fortsätta arbeta i de ockuperade områdena, säger också att det är svårt att veta hur allvarligt man ska ta hoten.
– Det är omöjligt att säga, säger Jonathan Fowler, UNRWA:s talesperson i Jerusalem.
Israel och Hamas kom överens om vapenvilan den 15 januari och den trädde i kraft den 19 januari. Däremellan hann Israel döda över 100 personer då attackerna trappades upp inför att vapenvilan trädde i kraft.
– Det finns verkligen farhågor om att den nuvarande situationen äventyrar en fortsättning av vapenvilan, säger Jonathan Fowler.
Att vapenvilan eventuellt kan komma att kollapsa är mycket oroväckande, tillägger han.
– Den måste fortsätta gälla.
Högerextrema välkomnar utspelet
Trump upprepade under måndagen också planerna på att ta över Gaza och bygga fastigheter ”för framtiden”. Han sa också att palestinierna inte har något annat alternativ än att lämna Gaza.
– Trump är bedrövligt okunnig om internationell rätt och ockupationsrätt. Tvångsförflyttning av en ockuperad grupp är ett internationellt brott och utgör etnisk rensning, säger Navi Pillay, ordförande för FN:s undersökningskommission för de ockuperade palestinska områdena, till Politico.
Medan experter och människorättsorganisationer rasar över Trumps utspel välkomnas de av högerextrema politiker i Israel. Försvarsminister Israel Katz har sagt att han instruerat armén att hålla sig förberedda inför ”vilket scenario som helst i Gaza”. Katz menar också att Hamas agerande är en allvarlig kränkning av vapenvilan.
Itamar Ben Gvir, minister för nationell säkerhet, välkomnar också Trumps förslag. Han vill se en ”massiv luft- och markoffensiv i Gaza och ett totalt stopp på humanitär nödhjälp”, rapporterar Middle East Eye.
Tiotusentals på flykt
Medan Trump sitter i Vita huset och gör upp planer för Gaza är man inom UNRWA ännu mer oroliga för situationen på Västbanken. Två dagar efter att vapenvilan trädde i kraft i Gaza inledde Israel operation ”Iron wall” på Västbanken och över 40 000 personer har drivits på flykt sedan dess.
Situationen är mycket svår och UNRWA fortsätter att arbeta i motvind.
– Men tills när? Det vet vi inte, säger Jonathan Fowler.
UNRWA:s operationer på Västbanken försvåras både av Israels pågående militärkampanj och de nya lagarna. Dessa hindrar koordinationen mellan UNRWA och israeliska myndigheter, vilket i sin tur blir en säkerhetsfråga för deras personal, påpekar Jonathan Fowler.
– Lagarna förbjuder all kontakt, vilket innebär att det är ännu svårare för oss att göra vårt arbete när situationen eskalerar.