Bara dag ett. Det var det löfte Donald John Trump gav på ett valmöte i Iowa i december 2023 när han ombads försäkra för hela världen att han i händelse av en återkomst i Vita huset inte hade för avsikt att jaga och hämnas på politiska motståndare.
”Då stänger vi gränsen och så ska vi borra borra borra. Efter det är jag inte diktator längre.”
Efter 100 dagar in i sin andra ämbetsperiod är löftet formellt uppfyllt. Någon kungakrona vilar ännu inte på hans hjässa, men avståndet mellan en sådan och hans blonda slickade kalufs har enligt kritiker krympt betänkligt. Aldrig tidigare har en president utövat sitt ämbete lika egenmäktigt – i praktiken via presidentordrar, utan att be om kongressens godkännande – som Trump.
Pekat mest med hela handen
Han trampade gasen i botten direkt efter installationen den 20 januari. Första dagen hann han med 26 stycken ordrar. På den 95:e, den 24 april, hade totalt 139 signerats.
Fortsätter han i samma tempo betyder det 523 dekret om året, flitigast av alla presidenter sedan nationens födelse. Närmast kommer Franklin D. Roosevelts 308 per år, majoriteten undertecknade under brinnande världskrig. Som jämförelse höll Trumps föregångare Joe Biden, Barack Obama och George W. Bush ett tempo av 40, 35 respektive 36 ordrar per år.
Mellan varven, förutom att som utlovat stänga gränsen mot Mexiko och underlätta för alla som vill tömma jorden på fossilfyndigheter, har han också hunnit med att vända upp och ner på världen.
Trump har hotat med att ockupera Grönland, kastat jojo med handelstullar, utraderat statliga mångfaldsinitiativ, utnämnt de dömda för Kapitolium-stormningen till den grupp som blivit näst sämst behandlade i hela världshistorien, struntat i att federala domare underkänt flera av hans beslut som grundlagsvidriga, krävt underkastelse av och dragit bort anslag till anrika universitet, hejat på när Elon Musk amputerat delar av statsapparaten med skördetröska, skuldbelagt Ukraina för den ryska invasionen, lovat bort Krimhalvön, burit blått på påvens begravning och antytt att konstitutionens förbud mot att sitta en tredje presidentperiod är en tolkningsfråga.
”Värre än jag trott”
Så skulle åtminstone Trumps kritiker beskriva hans första 100 dagar som USA:s 47:e president. Det finns såklart de som tycker att han varit toppen, men de är av allt att döma en krympande skara.
Endast 41 procent av amerikanerna ger Trump tummen upp för hans inledande tid i Vita huset. Det är enligt CNN det lägsta 100 dagars-stöd sedan åtminstone Dwight D. Eisenhower på 1950-talet.
Till de nöjda hör inte Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling och utrikesminister 2006 under S-regeringen Persson.
– Hittills har det blivit något värre än jag hade trott, och då hade jag inga större illusioner om den kommande administrationen, säger han.
Mest överraskad är Jan Hallenberg över framflyttningen av presidentens position. Att han inte accepterar kongressen och ifrågasätter hela det politiska systemet.
– Frågan är hur långt han är beredd att gå. Han verkar utgå från att presidentens makt är närmast oinskränkt.
En annan sak är vad Hallenberg kallar ”muskeriet”, Elon Musks nedskärningar i offentlig sektor.
– Det måste vara en oerhört omskakande upplevelse för den federala byråkratin.
Har Trump, sett från hans egen synvinkel, begått några misstag?
– Ja, med sina tullar. Det kommer att bli svårt nu att komma fram till överenskommelser med alla som han hotat. Sen finns de juridiska striderna med domare på federal nivå, som planerar att dra administrationens anställda till rätta för domstolstrots. Om det går så långt är inte den konstitutionella krisen inte långt borta.
Hur kommer resten av hans presidentskap att se ut?
– Mycket avgörs nog av de frågorna ovan. Apropå tullar – kommer marknaden att tro på USA? Kommer man att behålla amerikanska statspapper och dollar? Om inte är risken stor för lågkonjunktur eller depression. Då skulle han förlora mycket makt och inflytande.
Jan Hallenberg fortsätter:
– Och apropå juridiken och domstolstrotsen – jag tror inte det finns någon risk för att USA går rysk väg. Men visst, hur mycket demokratin urholkas och var gränsen för presidentens makt sätts beror på om domstolarna sätter stopp för honom eller inte.
Dag för dag
Dag 1: 20 januari
Donald John Trump svärs in som USA:s 47:e president. Första dagen benådar han över 1 500 personer dömda för brott kopplade till kuppförsöket 6 januari 2020, drar USA ur både Parisavtalet och Världshälsoorganisationen WHO, drar tillbaka medborgarskapet för personer födda i USA till papperslösa invandrare, och döper om havet Mexikanska golfen till Amerikanska golfen. Samma dag får Trumps parhäst Elon Trump världens ögonbryn att höjas efter att han gjort två Hitlerhälsningar på installationscermonin.
Dag 2: 21 januari
Distriktsåklagare från 22 delstater går emot Trumps försök att dra bort rätten för alla inrikesfödda att automatiskt erhålla medborgarskap. Pete Hegseth, Trumps val till försvarsministerposten, anklagas för övergrepp mot en före detta fru.
Dag 3: 22 januari
Trump hotar i en intervju med Fox News att dra bort stöd till städer som inte samarbetar i fråga om deportationer.
Dag 4: 23 januari
En federal domare upphäver tillfälligt Trumps order om att stoppa födslorätten till medborgarskap.
Dag 5: 24 januari
Trump föreslår att katastrof- och nödhjälpsmyndigheten Fema läggs ner. Han avskedar också 15 generalinspektörer med uppdrag att kontrollera så att statsapparaten följer lagen.
Dag 6: 25 januari
Trump berättar för reportrar på presidentplanet Air Force One att han vill att Gazabor ska flyttas till Jordanien och Egypten.
Dag 7: 26 januari
Trump hotar Colombia med sanktioner efter att landets president meddelat att de inte kommer att ta emot deporterade.
Dag 8: 27 januari
Trump förbjuder transpersoner från att tjänstgöra i det militära.
Dag 9: 28 januari
Federalt anställda förbjuds från att arbeta hemifrån och erbjuds att bli utköpta från sina anställningar.
Dag 10: 29 januari
Trump ger order om att förbereda den amerikanska militärbasen på Guantanamo, Kuba, för att ta emot ”högprioriterade utländska kriminella”.
Dag 11: 30 januari
Trump skyller en helikopterkrasch med dödlig utgång på mångfaldsinitiativ sjösatta av Biden.
Dag 12: 31 januari
Justitiedepartementet får order om att ta fram en lista med anställda som på något sätt var inblandade i att utreda kuppförsöket den 6 januari 2020.
Dag 13: 1 februari
Handelstullar sätts upp mot Mexiko, Kanada och Kina. Länderna svarar med egna mottullar.
Dag 14: 2 februari
Trump stämplar biståndsmyndigheten US Aid som ”kriminell organisation” efter att anställda där vägrat ge representanter för nedskärningsmyndigheten Doge tillgång till filer och interna system.
Dag 15: 3 februari
Trump pausar tullarna mot Mexiko och Kanada.
Dag 16: 4 februari
Trump vill att USA ”tar över” Gaza och utvecklar det till en jättelik resort.
Dag 17: 5 februari
Tullarna mot Kina sjösätts.
Dag 18: 6 februari
Trump rasar mot nyhetsprogrammet ”60 minutes” och kräver att det läggs ner och att kanalen CBS fråntas sitt sändningstillstånd.
Dag 19: 7 februari
Trump drar tillbaka stöd till Sydafrika på grund av ”landets rasism mot vita”.
Dag 20: 8 februari
Ledare från populist- och ytterhögerpartier över hela Europa hyllar Trump på ett möte i Madrid anordnat av spanska högerpopulistiska Vox.
Dag 21: 9 februari
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att EU står berett att svara på Trumps tullar.
Dag 22: 10 februari
Trump aviserar tullar på import av stål och aluminium.
Dag 23: 11 februari
Trump hotar återigen med att ta över Gaza.
Dag 24: 12 februari
Trump samtalar i telefon med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj och meddelar att han förväntar sig att träffa Rysslands president Vladimir Putin ”väldigt snart”.
Dag 25: 13 februari
Trump aviserar nya tullar mot vartenda land som USA handlar med. Samma dag velar han inför reportrar kring ryska eftergifter i ett fredsavtal.
Dag 26: 14 februari
Vice president JD Vance anklagar europeiska ledare för att begränsa yttrandefriheten och gå emot folkets sanna vilja.
Dag 27: 15 februari
Trump citerar Napoleon och hävdar att ”den som räddar sitt land bryter inte mot några lagar”.
Dag 28: 16 februari
Trump ansöker hos Högsta domstolen om att få avskeda myndighetschefer som skyddar visselblåsare.
Dag 29: 17 februari
Alla offentliganställda med provanställning sägs upp. Demonstrationer hålls mot Trump i flera städer.
Dag 30: 18 februari
Trump signerar en presidentorder som utökar hans makt över tidigare oberoende regeringsorgan.
Dag 31: 19 februari
”Länge leve kungen”, skriver Trump om sig själv på plattformen Truth social efter att ha stoppat införandet av trängselavgifter i New York. Senare samma dag anklagar han Ukraina för att ha startat kriget med Ryssland.
Dag 32: 20 februari
På konferensen Conservative political action viftar Elon Musk med en motorsåg, Steve Bannon gör Hitlerhälsning och JD Vance utropar invandringen till det största hotet mot USA och Europa.
Dag 33: 21 februari
Nyhetsbyrån AP stämmer Trump för att han blockat dem från pressträffar, i sin tur ett straff för att AP fortsätter använda namnet Mexikanska golfen.
Dag 34: 22 februari
Elon Musk kräver i ett mejl till alla statliga anställda att de återkommer med svar på vad de jobbat med senaste veckan. Uteblivna svar riskerar att leda till uppsägning.
Dag 35: 23 februari
Zelenskyj säger på en pressträff att han inte tagit illa vid sig av att Trump några dagar tidigare kallat honom diktator.
Dag 36: 24 februari
USA röstar i FN tillsammans med Ryssland, Belarus och Nordkorea mot en resolution som fördömer Rysslands invasion av Ukraina.
Dag 37: 25 februari
Trump antyder att ett så kallat ”guldkort” kommer att ges ut som ger möjlighet att köpa sig uppehållstillstånd till priset av fem miljoner dollar, cirka 48 miljoner kronor.
Dag 38: 26 februari
Trump ägnar administrationens första regeringsmöte till att hylla Musk.
Dag 39: 27 februari
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer besöker Vita huset och får höra att Trump tänker låta britterna komma undan hans tuffaste tullar.
Dag 40: 28 februari
Ett möte i Vita huset mellan Zelenskyj och Trump, tänkt att resultera i ett kontroversiellt avtal om Ukrainas mineraltillgångar, spårar ur och slutar med att Trump och JD Vance mobbar Ukrainas president tills denne lämnar mötet i förtid.
Dag 41: 1 mars
En federal domare stoppar Trump från att avsätta chefen för ett organ satt att skydda visselblåsare.
Dag 42: 2 mars
Republikaner i Washington kräver Zelenskyjs avgång.
Dag 43: 3 mars
Trump stoppar all militär hjälp till Ukraina.
Dag 44: 4 mars
Trump säger till en samlad kongress att hans presidentskap ”bara börjat”.
Dag 45: 5 mars
Trumpadministrationen slutar dela underrättelser med Ukraina, ett hårt slag mot landets förmåga att försvara sig.
Dag 46: 6 mars
Trump pausar tullar mot Kanada och Mexiko efter att börserna reagerat negativt – men förnekar samband.
Dag 47: 7 mars
Putin ”gör vad vem som helst skulle göra” säger Trump om ett ryskt bombanfall mot ukrainska mål. Han stoppar ett anslag på 400 miljoner dollar, 3,8 miljarder kronor, till Columbiauniversitet i New York för att det ”misslyckats med att skydda” studenter från antisemitiska trakasserier.
Dag 48: 8 mars
Media rapporterar om en schism mellan Musk och utrikesminister Marco Rubio kring att den senare avskedar för få från sitt departement.
Dag 49: 9 mars
Trump vägrar gå med på att ekonomin riskerar att gå in i lågkonjunktur som en följd av hans handelskrig med övriga världen.
Dag 50: 10 mars
Mahmoud Khalil, student vid Columbia, grips av myndigheterna som meddelar att hans uppehållstillstånd dras tillbaka för att han lett protester mot Israels krig i Gaza.
Dag 51: 11 mars
Trump meddelar att han tänker stödköpa en Tesla efter rapporter om att kunder flyr bilmärket. Samma dag säger utbildningsdepartementet upp 1 300 anställda.
Dag 52: 12 mars
USA:s tullar mot stål och aluminium träder i kraft. EU och Kanada svarar med att avisera egna tullar mot amerikanska produkter.
Dag 53: 13 mars
Trump trappar upp handelskriget samtidigt som försvarsminister Pete Hegseth meddelar att USA:s militär inte ska behöva lyda under krigets lagar.
Dag 54: 14 mars
Trump bantar ner USAGM, myndigheten för global media, vilket hotar tusentals journalisters jobb, liksom stöd till medier i diktaturer.
Dag 55: 15 mars
En federal domare förbjuder Trump från att tillämpa en över 200 år gammal krigslag som tillåter deportationer utan rättegång.
Dag 56: 16 mars
Trump trotsar en domstolsorder och deporterar över 250 påstådda gängkriminella till El Salvador.
Dag 57: 17 mars
Trump ogiltigförklarar benådningar signerade av föregångaren Joe Biden.
Dag 58: 18 mars
Administratinen ser sig efter en domstolsorder tvungen att återanställa 25 000 felaktigt uppsagda.
Dag 59: 19 mars
Relationen mellan Trump och Zelenskyj tinar upp och USA:s president lovar att leverera fler vapen till Ukraina.
Dag 60: 20 mars
Trump ger order om att börja upplösa utbildningsdepartementet, ett beslut som sett kringgår lagen.
Dag 61: 21 mars
För att få tillgång till indragna anslag går Columbia med på en kravlista som ger Trump större kontroll över universitetet.
Dag 62: 22 mars
I New York demonstrerar människor i protest mot nedskärningar i socialförsäkringssystemen.
Dag 63: 23 mars
Trumps så kallade gräns-tsar Tom Homan säger till ABC att han struntar i att federala domstolar förbjudit deportationerna av immigranter.
Dag 64: 24 mars
Signalgate bryter ut när det avslöjas att chefredaktören för The Atlantic bjudits in till en chattgrupp med höjdare från Pentagon och Vita huset, där attackplaner mot houthi-rebeller diskuteras.
Dag 65: 25 mars
Demokrater kräver att huvuden rullar efter Signalgate. De inblandade förnekar att fel begåtts.
Dag 66: 26 mars
Trump skriver under en kontroversiell presidentorder som kräver av den som ska rösta, bevisar att den är amerikansk medborgare.
Dag 67: 27 mars
Trump signerar en presidentorder som på en rad museer förbjuder utställningar och program som nedvärderar ”amerikanska värden”.
Dag 68: 28 mars
JD Vance besöker Grönland och säger att USA för den internationella säkerhetens skull ”behöver Grönland”.
Dag 69: 29 mars
Över hela USA, Kanada och Europa hålls anti-Tesla-demonstrationer för att protestera mot Musks nedskärningar i statsapparaten.
Dag 70: 30 mars
”Det finns planer, eller kanske inte planer, men metoder för att göra en sån sak”, säger Trump om möjligheten att i strid med lagen sitta en tredje mandatperiod.
Dag 71: 31 mars
Vita huset meddelar att de kommer att se över anslagen till Harvard efter att universitetet ”misslyckats med att bekämpa antisemitism”.
Dag 72: 1 april
Advokatfirman Willkie Farr & Gallagher LLP ger efter för hot från Trump. De förbinder sig att erbjuda Vita huset juridisk hjälp värd minst motsvarande 970 miljoner kronor, och att avsluta interna mångfaldsprogram.
Dag 73: 2 april
”Befrielsens dag” infaller, dagen då USA kommer att ”bryta sig loss från handelsslaveriets bojor”. Tullar på tio procent aviseras mot alla länder plus ytterligare påslag på ett antal utvalda.
Dag 74: 3 april
Världens börser skakas om av handelskriget och bara på Wall Street går värden motsvarande 2 500 000 miljarder dollar via kursfall upp i rök. Det motsvarar cirka 24 miljoner miljarder svenska kronor.
Dag 75: 4 april
Den finansiella jordbävningen fortsätter skaka om världens börser medan Trump på Truth social meddelar att han aldrig kommer backa från sin politik.
Dag 76: 5 april
Över tusen demonstrationer hålls i amerikanska städer mot Trump.
Dag 77: 6 april
Olika regeringsföreträdare ger olika bud i media av hur länge Trump tänkt behålla sina tullar.
Dag 78: 7 april
Chefen för Homeland security, USA:s näst största statliga arbetsgivare, aviserar nedskärningar i personalstyrkan, inklusive USA:s katastrofmyndighet Fema.
Dag 79: 8 april
Högsta domstolen blockerar en federal domares blockering av Trumps försök att säga upp tusentals provanställda vid sex olika regeringsdepartement.
Dag 80: 9 april
Trump meddelar att han pausar en del av sina tullar samtidigt som han höjer dem mot Kina.
Dag 81: 10 april
Trump firar att konsumentprisindex föll under mars.
Dag 82: 11 april
Trump förklarar gränsen mot Mexiko vara ett nationell nödläge
Dag 83: 12 april
Dollar är ”på väg att bli starkare än någonsin” säger Trump apropå handelskriget.
Dag 84: 13 april
Miljardären och investeraren Ray Dalio varnar för att Trumps handelspolitik kan utlösa något ”mycket värre än en lågkonjunktur”.
Dag 85: 14 april
Harvard meddelar att de inte tänker böja sig för hot om indragna anslag.
Dag 86: 15 april
Tolv studenter i militära akademier stämmer försvarsminister Hegseth för att han förbjudit böcker kopplade till frågor om ras och kön i militära bibliotek.
Dag 87: 16 april
Trump stoppar finansiering till läroverk som tillåter att transkvinnor tävlar i idrott mot biologiska kvinnor. Samma dag stämmer Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom administrationen med anledning av tullarna.
Dag 88: 17 april
Harvard hotas med indragen rätt att ta emot internationella studenter om de inte följer Vita husets order om att kartlägga ”illegala och våldsamma aktiviteter”.
Dag 89: 18 april
Palestinska studenten Mohsen Mahdawi vid Columbia i New York grips för att kastas ut ur landet – trots uppehållstillstånd
Dag 90: 19 april
Ännu en våg av protester riktade mot Trump sköljer genom USA.
Dag 91: 20 april
New York Times får tag på en kopia av ett utkast till presidentorder som avslöjar att Trump funderar på att lägga ner de flesta ambassader och konsulat i Afrika.
Dag 92: 21 april
USA-börser rasar och Trump kallar Jerome Powell, ordförande för riksbanken Federal reserve, för ”en stor förlorare”.
Dag 93: 22 april
En federal domare ger administrationen order om att återinsätta kanalen Vocie of America eftersom ordern om nedläggningen kan ha varit grundlagsvidrig.
Dag 94: 23 april
Al Gore drar på ett klimatmöte i San Francisco paralleller mellan Trump och Nazityskland.
Dag 95: 24 april
En federal domare ger Vita huset order om att spåra upp och återföra en 20-årig venezolan som i strid med lagen deporterats till El Salvador. Samma dag meddelar utrikesdepartementet att Office of Global Change, som klimatförhandlar åt USA, ska läggas ner.
Dag 96: 25 april
Efter att Trump luftat idén om att ställa upp för en tredje mandatperiod – vilket förbjuds av grundlagen – börjar Trumps kampanjorganisation sälja varor med texten ”Trump 2028”.
Dag 97: 26 april
En opinionsundersökning visar att väljarna börjar vända sig mot presidentens hårda tag mot immigranter. 53 procent av de svarande är negativa, 46 procent är positiva.
Dag 98: 27 april
”Jag vill att han slutar skjuta, sätter sig ner och skriver under ett avtal”, säger Trump med växande frustration över att Vladimir Putin inte verkar så intresserad av ett fredsavtal med Ukraina.
Dag 99: 28 april
Trump signerar en presidentorder som kräver att alla kommersiella lastbilsförare i USA talar god, flytande engelska.
Dag 100: 29 april
Ännu en gång påstår Trump att USA förlorade miljarder dollar om dagen under Bidens tid i Vita huset och att vinden snart komme att vända och USA bli stenrika.
Källor: The Guardian, The Economist, Politico, Vox, Spectrum Local News