Med över 400 000 bekräftade smittofall och den snabbast stigande dödssiffran är USA det land som drabbas hårdast av covid-19 just nu. President Trump har fått utstå en del kritik för hur han har skött krisen, särskilt efter att New Yorks Times uppdagade att presidenten varnades om virusets potentiellt katastrofala följder långt innan han vidtog skarpa åtgärder.
Trump har tidigare skyllt krisen på såväl Kina som Obama-administrationen men under onsdagsnattens presskonferens var det WHO som fick sig en rejäl känga av presidenten. Trump anklagade världsorganisationen för att undanhållit information och för att vara ”Kina-centrerad”.
– Dom har haft fel om mycket. Väldigt mycket, sa Trump under pressmötet.
Vill stoppa finansiering
Trumps kritik riktar sig i första hand mot vad han uppfattade som ett initialt motstånd från WHO:s sida till att stänga gränsen mot Kina. Organisationen har även uttryckt missnöje kring Trumps formulering om covid-19 som ”Kina-smittan”.
Presidenten hotar nu med att dra in det amerikanska bidraget till WHO, en summa som i dagsläget ligger på 122 miljoner dollar.
– Vi kommer att stoppa finansieringen helt. Dom har sumpat sina chanser, sa presidenten.
Trump tog dock till viss del tillbaka uttalandet senare under presskonferensen när han fick frågan av en reporter om det verkligen är klokt att strypa resurserna mitt under en brinnande pandemi.
– Jag säger inte att vi kommer göra det men jag säger att vi ska se över det, svarade han då.
Kritiserar Sverige
Det var inte bara WHO som fick sig en släng av Trumps missnöje på presskonferensen. Även Sveriges hantering av coronakrisen kritiserades av presidenten. För att motivera den restriktiva hållning USA antagit för att minska spridningen hänvisade han till att ”nästan alla länder har gjort som oss”. Med några få undantag:
– Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, sa presidenten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tillbakavisade påståendet i SVT:s ”Morgonstudion”:
– Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården, men jämfört med situationen i New York fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige.