Ända sedan valrörelsen har det stått klart att Donald Trump, som sagt att klimatförändringarna är en kinesisk bluff, tänker föra en miljöpolitik utan hänsyn till forskning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Regulationer som hotar amerikanska företagsvinster och friheter finns det helt enkelt ingen plats för, oavsett hur många institutioner som säger att de är nödvändiga.
Sammanlagt har över 50 regler på miljöområdet attackerats, några befinner sig ännu i limbo, och bortsett från beskedet i juni att Trump vill lämna Parisavtalet har många av dessa undgått medial uppmärksamhet. Nu verkar Vita huset redo att lägga i en ny, ännu högre växel.
Förra veckan, under ett möte i kolgruvestaden Hazard i Kentucky, meddelade miljöskyddsmyndigheten EPA:s chef Scott Pruitt att Barack Obamas klimatplan Clean Power Plan (CPP) ska rivas upp. CPP var tänkt att minska USA:s utsläpp av växthusgaser från kraftverk med 32 procent mellan 2005 och 2030. Beslutet väcker starka reaktioner.
– Det är ett fruktansvärt oansvarigt beslut. Vi har i USA under de senaste veckorna sett effekterna av klimatförändringarna i form av fruktansvärda orkaner och skogsbränder. Då ger Scott Pruitt kraftverken rätt att fortsätta släppa ut obegränsat med koldioxid i atmosfären, helt utan regleringar, säger Ken Kimmell, ordförande för Union of Concerned Scientists, en amerikansk vetenskapsbaserad miljöorganisation.
Återkommande möten
Klimatskeptikern Scott Pruitt var tidigare Oklahomas chefsåklagare och stod då bakom 14 stämningar mot den myndighet han nu leder. Han är en klimatskeptiker som inte anser att människan är den största orsaken till klimatförändringarna.
En granskning från New York Times visar att han under sin tid som chef för EPA träffat ytterst få miljö- och hälso-experter men desto fler från oljeindustrin.
I Kentucky använde Pruitt sig av ett typiskt Trump-uttryck då han under mötet förklarade att “kriget mot kol är över”. Cyniskt och lögnaktigt, menar Ken Kimmell.
– Han lovar att gruvjobben ska komma tillbaka och det är helt enkelt inte sant. De jobben är förlorade eftersom naturgas och förnybar energi gör att kol inte kan konkurrera. Kolindustrin automatiserar dessutom många av de jobben. Gruvjobben kommer inte att öka, däremot kommer framstegen för att komma till rätta med klimatförändringarna att bromsas.
Clean Power Plan stötte på motstånd även innan Trump tog över styret. Hela 28 delstater samt flera elbolag och industriorganisationer har överklagat planen och den har därför ännu inte kunnat implementeras.
Klagomålen gäller främst hur den utformats, bland annat för att kunna kringgå kongressen, och ärendet ligger hos en appellationsdomstol i Washington.
– En del av delstaterna har kolkraftverk som de vill fortsätta använda, andra var emot planen av ideologiska skäl. Vissa har inga problem att uppnå planens mål och skulle tjäna på det eftersom det skulle skapa en marknad för vindkraft, något som en del har väldigt goda förutsättningar för. Så på många sätt var det mer ideologiskt än strategiskt, menar Ken Kimmell.
Vill införa subventioner
Även energiminister Rick Perry har varit aktiv den senaste tiden. Han har uppmanat FERC (Federal Energy Regulatory Commission) att införa subventioner för kol- och kärnkraftverk.
Perry vill belöna de elproducenter som han ser som “pålitliga”, främst under extrema väderförhållanden. FERC måste inte godkänna förslaget, men två av de tre nuvarande kommissionärerna har utsetts av president Trump.
Förra torsdagen hölls en utfrågning av Perry i kongressen. Där påpekade flera av frågeställarna att tillgången el är redan är pålitlig, detta enligt en ny rapport som Perry själv beställt.
Det är få som ställt sig bakom Rick Perrys förslag, i stället har han fått forskare och miljörörelsen att ställa sig på samma sida som megakoncerner som Dow Chemical, Koch Industries och U.S. Steel Corp.
Representanter för både högern och vänstern talar sig varma för en fri, oreglerad energimarknad och anklagar Perry för att störa en sådan. Energiministern själv ställde sig under utfrågningen tveksam till en helt oreglerad elmarknad och jämförde med statens styrning av militären.
Ingen rättvis bild
De som vill se mer pengar till kol och kärnkraften lyfter gärna fram att förnybar energi det senaste decenniet fått större skattelättnader än fossil energi. Ken Kimmell tycker inte att det ger en rättvisande bild.
– De subventioner som getts till den fossila bränsleindustrin är betydligt större än vad som getts till förnybart – av den enkla anledningen att vi tillåter kraftverken att släppa ut hur mycket koldioxid de vill och sedan betalar vi skattebetalare kostnaden för det. Klimatförändringar, katastrofer, bränder – allt det som kan kopplas till klimatförändringarna. Det är en enorm subvention.
Sam Clovis
Trump har nominerat Sam Clovis för posten som vetenskaplig chef på jordbruksverket. Clovis har haft en mängd jobb – stridspilot, vice ordförande i Trumps kampanj, konservativ radiopratare – men någon forskarbakgrund har han inte. Har trots, eller tack vare, det stöd av många jordbruksorganisationer.
Kathleen Harnett White
“Ett mardrömsscenario” kallade miljöorganisationen Sierra Club Donald Trumps nominering till miljörådgivare. Kathleen Hartnett White jobbade tidigare under Rick Perry i Texas och hon har argumenterat för att koldioxid är en ofarlig gas, “livets gas” till och med, och att den inte alls behöver regleras. Utnämningen måste först godkännas av senaten.
Scott Pruitt
Chefen för miljöskyddsmyndigheten, EPA, var tidigare chefsåklagare i Oklahoma. Under tiden där lämnade han in 14 stämningar mot den myndighet han i dag alltså leder. Tror inte att klimat-förändringarna främst orsakas av mänsklig aktivitet. Vice myndighetschef för EPA är Andrew Wheeler, en före detta lobbyist för kolindustrin.
Rick Perry
I en tv-debatt under presidentvalrörelsen 2011 lovade Perry, då själv kandidat, att avveckla tre statliga departement. När han skulle räkna upp dem kunde han inte komma på det tredje.
Det var energidepartementet, det departement han nu leder. Rick Perry var under 14 år guvernör i Texas men har de senaste åren jobbat inom oljeindustrin. Satt även i styrelsen för Energy Transfer Partners, företaget bakom pipelinen Dakota Access som skapade massprotester förra året.
Han ställde även upp i förra årets presidentval och kallade då Trump för ”en cancersvulst på konservatismen” som “blandade demagogi med småaktigheter och trams”.
Klimatpolitik à la Trump
Stoppa “kriget mot kolet”
Kolgruvor ska fortsätta vara en stor arbetsgivare lovar Trump, trots att de flesta analytiker inte ser det som realistiskt – många av de jobb som försvunnit kommer aldrig att komma tillbaka i och effektiviseringar och automatiseringar.
Kolet är dessutom smutsigt vilket inte bara påverkar miljön utan även människors hälsa. Sol- och vindkraft anställer i dag nära tio gånger fler människor än kolindustrin.
Lämna Parisavtalet
Parisavtalet är en dålig deal för USA, enligt Trump, som vill att andra länder ska bidra mer. USA är det land som historiskt sett bidragit med absolut mest koldioxid-utsläpp. En genomsnittlig amerikan står i dag för dubbelt så höga koldioxid-utsläpp som en europé eller japan.
Urholka miljöskyddet
- En av Trumps första åtgärder var att godkänna bygget av de två pipelines, Dakota Access och Keystone XL, som stoppades under Obamas sista månader.
- Regler som ska skydda vattenfall från nedsmutsning samt mark från att förgiftas av blyammunition har dragits tillbaka.
- Stoppade bekämpningsmedel godkänns igen.
- Olje- och gasborrning åter tillåten i Norra ishavet och Atlanten.
- Över 50 förändringar har gjorts sammanlagt efter Trumps tillträde.
Skrota Clean Power Plan
Obamas stora klimatplan innebär att koldioxidutsläppen ska minskas med 32 procent från 2005 till 2030 – en alltför tung börda för kolindustrin och nationens ekonomi enligt Trump.
Hälsoexperter anser att inte bara miljön utan människors hälsa direkt skulle påverkas av Clean Power Plan så pass mycket att 3 700 för tidiga dödsfall, 90 000 astmaattacker hos barn och 1 700 hjärtinfarkter skulle undvikas.
Nyspråk
- Ordet klimatförändringar ska inte längre användas vid USA:s jordbruksdepartement, i stället bör man tala om extremt väder – uppmaningen finns att hitta i mejl som The Guardian hittat.
- När Trump tillträdde försvann fliken om klimatförändringar från Vita husets webbsida, detsamma gällde sidan för hbtq-frågor.
- EPA tog bort ordet “science”, vetenskap, från sin programförklaring på webben.
Struntar i rådgivare och rapporter
- Anställda på EPA vittnar om att de politiskt tillsatta inte verkar intresserade av att samarbeta och kommunicera med tjänstemännen på myndigheten.
- Energiminister Rick Perry har beställt en utförlig rapport över hur pålitlig den amerikanska el-försörjningen är men har inte alls följt rapportens slutsatser.
- En studie över hälsofarorna för boende nära kolgruvor med där bergstoppen sprängts bort.