De är två av demonstrationerna som samlats utanför domstolsbyggnaden på Manhattan där Donald Trump förväntas dyka upp om en dryg timme. Båda hör till sidan som välkomnar åtalet men har trots det rätt så olika perspektiv.
Gregory Williams anser att det är en bra dag eftersom den är ett bevis på att alla är lika inför lagen.
– Jag har suttit i fängelse för att inte ha betalat fortkörningsböter.
Garrett Lutsky ser det som en sorgens dag, ett bevis på hur mottagliga vi alla kan vara för ”skitsnack”.
– Det blir som en kult. Det handlar om att få dem på insidan att inte lita på någonting som kommer utifrån.
De två har pratat en stund trots att de inte känner varandra sedan tidigare. Williams drar till sig folk genom sitt sällskap: Hillary Clinton. Eller rättare sagt en pappdocka av den före detta utrikesministern och presidentkandidaten.
– Trumps anhängare skrek alltid att hon skulle sättas i fängelse, förklarar han.
Williams påminner om att Clinton utreddes under tiden som presidentkandidat.
– När det gällde Hillarys email så var det helt okej för dem, men nu är det tydligen fel att utreda.
”SURREALISTISKT”
Vid samma tid som samtalet äger rum sätter sig Donald Trump i en av de svarta suvarna i kortegen som ska ta honom från Trump Tower till Manhattans domstol för brottmål. ”På väg mot nedre Manhattan, domstolen. Känns så SURREALISTISKT – WOW, de kommer att GRIPA MIG. Kan inte förstå att det här händer i Amerika. MAGA!” skriver han på sin sociala medieplattform Truth social.
Kostnaden för att åtala Trump är hög. Både för den amerikanska staten, som står för hans personliga säkerhet via Secret service, och för staden New York som kallat in en mängd poliser.
Väl framme undviker Trump huvudingången och medieuppbådet som väntar där bakom kravallstaket och tar istället dörren på en sidogata. Där inne presenteras för första gången åtalspunkterna: 34 fall av bokföringsbrott. Falska uppgifter har lämnats för att dölja andra brott, menar åklagare Alvin Bragg.
Kan ge 136 år i fängelse
Enligt Bragg gav presidentkandidat Trump sin tidigare advokat Michael Cohen i uppdrag att betala porrskådespelaren Stormy Daniels och den före detta Playboymodellen Karen McDougal för att hålla tyst om sexuella relationer med Trump. En före detta dörrvakt vid Trump Tower ska också ha fått betalt för att hålla tyst om en påstådd affär mellan Trump och en städerska som ska ha lett till ett utomäktenskapligt barn.
Att utbetalningarna skett är inget som Donald Trump i dagsläget förnekar – trots att han nekar till de påstådda sexuella relationerna. Enligt honom är det dock helt lagliga avtal som ingåtts, så kallade “non disclosure agreements”. Åklagare Bragg menar att undanhållandet av uppgifter för allmänheten i samband med presidentvalet är ett brott i sig.
Trump ska sedan ha ersatt Cohen för utläggen genom elva separata utbetalningar, varav nio undertecknats av Trump själv. Dessa har bokförts som juridiska tjänster, vilka åklagare Bragg kallar “påhittade”.
Skulle Trump dömas är det maximala straffvärdet 136 år då alla åtalspunkter räknas som en “felony”, en kategori grövre brott. Att Trump skulle riskera den typen av påföljd anses dock orealistiskt. Ett flertal delstater straffar fortfarande dömda felons med indragen rösträtt, dock inte längre Florida.
Det hade spekulerats i att nya uppgifter skulle framkomma och möjligen var bristen på överraskningar den stora överraskningen. Även fiender till Trump – som republikanen John Bolton och Mitt Romney – kritiserar nu åtalet som svagt och politiskt motiverat.
Gillas inte av New York-bor
Kathy Barry, en av demonstranterna utanför domstolen, är dock nöjd. I fem år har hon hoppats att Trump ska hållas till svars för “något”.
– Nu har det äntligen hänt. Förhoppningsvis har vi mer att vänta framöver, framför allt kring hans agerande kring attacken mot Kapitolium. Det här är det minst viktiga målet.
Men hade jag gjort utbetalningarna på ett sätt som bryter mot lagen så skulle jag ställas till svars för det. Visst finns det många tidigare politiker som också borde ha utkrävts ansvar.
“Häxor vet att det här inte är en häxjakt” står det på hennes plakat.
– Jag har följt Donald Trump långt innan han blev president och det finns en anledning till att de flesta New York-bor inte gillar honom. Han är en fuskare: han lurar människor, han bedrar kvinnor.
Aura Moody stöder istället Trump.
– Han kämpar för USA och hela världen och borde inte behöva gå igenom nonsens som det här. Demokraterna och den radikala vänstern demoniserar honom. Men se på vad Biden har gjort, det pratar man inte om.
Vad gäller åtalspunkterna mot Trump har hon inte så mycket att säga.
– Jag är inte här för att döma någon, jag har inte sett bevisen. Men i USA ska alla anses oskyldiga tills att motsatsen bevisats.
Pratar hellre om Biden
Michael Austin är också på Trumps sida. Som många andra med samma inställning börjar han snabbt att prata om den nuvarande presidenten istället för den före detta.
– Min fria republik är på nedgång. Joe Biden är hjärndöd, det är inte han som styr. Den här republiken är på nedgång. Vore demokraterna ärliga skulle de kalla sig marxister för det är det de är.
Austin är ingen kollektivist, förklarar han. “Fags for Trump” står det på skylten i hans hand. “Bögar för Trump.”
– Han står framför dig. Den andra sidan, de som kallar sig liberaler, tror att de äger frågor om kön och sexualitet men det vill jag utmana. De tror att vissa grupper inte klarar sig utan dem.
Domstolarna och rättsväsendet används för att förfölja en politisk motståndare på ett sätt som hör “bananrepubliker” till, anser han.
– I New York röstar 80 procent demokratiskt så det är omöjligt för Trump att få en rättvis rättegång.
Hulk Hogan och David Bowie
När förhandlingen avslutats lämnade Trump domstolsbyggnaden via samma sidoutgång och åkte sedan direkt till sitt privatplan som väntade på att återvända till Florida. På kvällen höll han ett anförande från Mar-a-lago där han omgiven av amerikanska flaggor och marmor intygade att det enda brott han begått var att “utan rädsla försvara vårt land mot dem som vill förstöra det”. Musiken som spelades för gästerna i väntan på huvudpersonen innehöll David Bowies “Rebel rebel” och ledmotivet till filmen Hulk Hogan vars refräng lyder “I am a real American, fight for the rights of every man”. Efter att snabbt har kommit in på Hunter Biden och valfusk 2020 ger Trump en mörk bild av samtiden utan honom vid makten:
– Det är på väg att gå åt helvete med vårt land.
New York återgår snabbt till det normala efter att expresidenten lämnat sin hemstad. Utanför Trump Tower där ett enormt medieuppbåd nyss fyllt trottoaren längs ett helt kvarter syns nu bara ihopplockade kravallstaket, ett par enstaka poliser och de vanliga turisterna med kameror. Rättegången ska fortsätta i december, men Trumps advokater har bett att han ska slippa närvara med anledning av det enorma säkerhetspådraget.