På lokalradions pratshow hördes samma budskap. “Demokraterna politiserar coronaviruset”, förklarade programmets panel, och pekade ut bland andra Nancy Pelosi och Alexandria Ocasio-Cortez som de ledande bakom de nya försöken att svärta ner presidenten.
USA har stängt ner
Idag är läget ett annat, 95 procent av amerikanerna är beordrade att stanna inomhus. Merparten av butiker och restauranger är stängda. Det mesta står still. Samtidigt är det snart bara sex månader kvar till presidentvalet.
Hur påverkar krisen Donald Trumps chanser att bli omvald?
Mark P Jones är statsvetare på Rice University i Houston, Texas. Lågkonjunkturen skadar Trump inför valet, konstaterar han. Samtidigt spelar mediautrymmet honom i händerna.
– Till följd av krisen dominerar han medierna. Hans rival i november, Joe Biden, har snarast försvunnit från media. Presidenten framträder dagligen från Vita huset, medan Biden gjort framträdanden på tv-nyheter från sin källare i Delaware.
”Total auktoritet”
Krisen har gett Donald Trump möjligheten att hålla kampanjmöten förklädda till informationsmöten med miljonpublik. Varje dag hålls en presskonferens, inte sällan två timmar lång. Visst finns delar av kristeamet ofta på plats, som den populäre doktor Anthony Fauci, men stor del av tiden läggs på Trump själv.
Presidentens hantering av krisen fortsätter kritiseras, inte minst hur han länge tonade ner faran, men Trump duckar frågorna eller går till motattack mot en enskild journalist.
För några dagar sedan förklarade presidenten på pressträffen att han har “total auktoritet” över delstaterna och att han kan besluta om de ska öppna igen. Fel, menar de flesta bedömare, och flera av delstaternas guvernörer protesterade kraftigt.
Hårdast i tonen var New Yorks guvernör Andrew Cuomo som kallade uttalandet “schizofrent” och presskonferenserna för komedishower. Cuomo, vars insatser under krisen rosats, sade senare att han inte tänkte låta sig lockas in i något bråk med presidenten.
Är konsekvent inkonsekvent
Uttalandet om “total auktoritet” är extra märkligt då Trump under större delen av krisen förklarat att delstaterna främst ska stå på egna ben, vilket gjort att de ofta budat mot varandra i jakten på skyddsutrustning och utrustning till sjukvården.
– Det är typiskt för presidenten att inte vara helt konsekvent. När det gynnar honom att ha absolut makt så vill han ha det, när det gynnar honom att kunna lägga ansvar på andra så vill han göra det, menar Jones.
De flesta har redan sin uppfattning klar om Trump och kommer inte att ändra sig under krisen, tror Jones.
– Det finns en liten, allt mer krympande grupp som har en mer nyanserad syn på presidenten. De har fått stödet att öka lite under den senaste månaden. I kristid stödjer de presidenten i hans roll även om de inte håller med honom om allt.
Lägre stöd än Bush
Donald Trumps popularitetssiffror steg i början av krisen men har nu dalat igen. Medan många europeiska ledare får höga betyg av allmänheten ligger den amerikanska presidenten nu på runt 40 procent nöjda väljare.
– I kristider brukar stödet för ledare öka men för Trump är det lägre än vad det var för George W Bush strax efter 11 september.
Ekonomiskt går det bra för Trumps återvalskampanj och man samlade in 2,1 miljarder kronor det första kvartalet.
Vita huset har precis som andra regeringar ställts inför en otrolig utmaning. Spelplanen förändras snabbt och det är enorma mängder prover och sjukvårdsutrustning som ska trollas fram.
– Du tar det bästa beslut du kan utifrån den tillgängliga informationen. Nyckeln är att uppdatera och ändra policy när ny information dyker upp. Det har inte Trump-administrationen varit särskilt bra på vilket jag tror delvis beror på att presidenten inte vill framstå som att han gjort några misstag, säger Jones.
Ständiga angrepp mot medier
Trump har skruvat upp volymen i sina attacker på medierna i stort och de individuella reportrar som ställer frågor under pressträffarna.
– Donald Trump är populist och en populist behöver alltid en fiende och den fienden är folkets fiende. Det är grundkursen i populism. Presidenten har på ett effektivt sätt utnyttjat medierna sedan han kampanjade, säger Mark Jones.
– Medierna hjälper inte sig själva. Även om 19 av 20 inslag är helt och hållet sanna så är ett av 20 snedvridet eller felaktigt. Dessa lyfter sedan Trump och hans anhängare fram.
Hur väljarna reagerar på krisen skiljer sig lokalt. New York är hårt drabbat och de snabbt stigande dödstalen får de flesta att se stundens allvar. I en del andra delstater har små protester hållits av människor som kräver att få börja jobba igen.
– Det finns en mycket mer libertariansk ådra bland många amerikaner. De lyder inte vad de ser som förtryckande statliga regler, påminner Jones.
Resestopp från Kina
Donald Trump berömmer ofta sig själv för att tidigt (31 januari) ha stoppat resande från Kina till USA och på så sätt räddat “hundratusentals” liv. Han beskriver beslutet som fattat av honom själv men verkar i själva verket ha haft stöd av tjänstemän på sjukvårdsmyndigheten. Ett antal andra länder införde liknande restriktioner i samma veva, beslutet blev dock kritiserat från flera håll.
En undersökning av New York Times visar dock att runt 40 000 resenärer på 279 olika flyg ändå har rest från Kina till USA efter att restriktionerna infördes. Det gäller amerikanska medborgare, deras anhöriga och andra personer med undantag från bestämmelserna. Enligt intervjuer gjorda av tidningen har screeningen av de ankommande varit “ojämn”.
Sedan WHO först rapporterade om utbrottet i Wuhan ska totalt 430 000 ha flugit från Kina till USA.
Total auktoritet & myteriet på Bounty
Den märkligaste presskonferensen (än så länge) genomfördes i tisdags och höll på i nära 2,5 timme. Donald Trump kritiserade medierna med hjälp av en video där korta snuttar från olika tv-program klippts ihop för att ge sken av att det var medierna, inte presidenten, som tonat ner farorna med det nya coronaviruset. Filmvisningen fick många att tappa hakan och en fråga som ställdes var om det är Vita husets uppgift att med skattebetalarnas pengar producera den typen av kampanjlikt material.
Under samma presskonferens hävdade Trump att det är han som bestämmer när delstaterna ska öppna då han som president har “total auktoritet”. När flera guvernörer svarade att de befogenheterna ligger hos delstaterna twittrade presidenten att “Myteriet på Bounty” var en av hans favoritfilmer eftersom ett “myteri då och då är spännande och uppfriskande att se, särskilt när myteristerna behöver så mycket från kaptenen”. Trump verkar ha glömt bort att kaptenen, som han verkar identifiera sig med, är skurken och den som tvingas lämna båten.
Allt som vanligt igen
“Det kommer att försvinna. En dag kommer det att försvinna. En dag, det är som ett mirakel, kommer det att försvinna.” Så löd en av Donald Trumps tidiga prognoser för när viruset inte längre skulle vara ett problem. Värmen skulle ta död på det när sommaren närmar sig, vilket många forskare i och för sig hoppas på men inte vågar lova.
I mars hoppades Trump att USA skulle vara igång till påsk, en tidpunkt som han inte verkar ha haft något stöd för.
Fienderna
Det är alltid någon som motarbetar president Trump. Under covid-19-krisen har huvudfienden skiftat. De vanliga namnen, Demokraterna och medierna, finns naturligtvis där.
Obamaadministrationen har också fått en återkommande roll, det är den tidigare regeringen som lämnat över en defekt och undermålig statsapparat till Trump.
Viruset självt har av presidenten fått det dramatiska namnet “den osynliga fienden”. När Trump vill påminna om att faran har sitt ursprung bland utlänningar i ett annat land kallas det “det kinesiska viruset” eller “Wuhan-viruset”.
WHO är den senaste i raden att ligga bakom USA:s svårigheter och Trump beslutade att dra in stödet till världshälsoorganisationen.