Läs också: Fördel Clinton bland de svarta väljarna
Tennesse, Oklahoma, Alabama, Arkansas: Fyra av de delstater med högst andel väckelsekristna går till val idag, under ”Super Tuesday”. Väckelsekristna, eller evangelikala kristna, är en av de största och viktigaste väljargrupperna i USA. I förra valet utgjorde de 26 procent av väljarna och de röstar starkt övervägande på Republikanerna. Fastighetsmiljardären Donald Trump ligger efter tre segrar i New Hampshire, South Carolina och Nevada klart bäst till för att bli Republikanernas slutkandidat – även bland väckelsekristna väljare. När han vann primärvalet i South Carolina den 20 februari tog han hem 33 procent av rösterna i den gruppen, och i 40 procent i Nevada i förra veckan. Om Donald Trump lyckas få ett brett väljarstöd även i dagens val blir han svårstoppad.
Donald Trump är på många sätt en otippad favorit bland konservativa bibeltrogna väljare. Han har först relativt nyligen blivit en motståndare till fri abort och samkönade äktenskap – två kärnfrågor för den kristna högern. Dessutom passar hans privat- och yrkesliv inte ihop med de värderingar som värdesätts bland konservativa kristna amerikaner. Han har varit gift tre gånger, driver flera kasinon, använder ett vulgärt språk, hamnade nyligen i ett offentligt gräl med påve Franciskus (efter att påven sagt att Donald Trumps plan på att bygga en mur mot Mexiko inte är förenlig med kristendom) och har avslöjats med att varken ha koll på Bibeln eller gå särskilt ofta i kyrkan.
Få stöttar Trump
En enkätundersökning av det kristna nyhetsmagasinet World bland inflytelserika evangelikala pastorer och ledare visar att mycket få av dem stöttar Donald Trump. Deras förstahandsval är i stället Florida-senatorn Marco Rubio, följd av den mycket konservative Texas-senatorn Ted Cruz.
– Donald Trumps giftiga – och ofta sexistiska och rasistiska – språk om invandrare, kvinnor, handikappade och andra borde oroa alla som tror att alla människor, inte bara de som är vinnare för stunden, är skapade som Guds avbild, skriver Russel D. Moore, en ledargestalt inom Baptiströrelsen i den amerikanska södern, i tidskriften National Review.
Valresultat och opinionssiffror visar på en klyfta mellan väckelsekristna amerikaner och deras ledare. Donald Trumps framgångar är ett misslyckande för pastorssonen Ted Cruz, som vann i Iowa men sedan blivit omkörd av Donald Trump. Detta trots att Ted Cruz har stöd av många pastorer och andra kristna ledare, och att hans tal stundtals låter som väckelsemöten (han inledde sitt segertal i Iowa med att citera psalmen All ära till Gud). Hälften av de vita väckelsekristna väljarna tror att Donald Trump skulle bli en ”bra” eller ”mycket” bra president, enligt en undersökning från Pew Research Center.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Fördel Clinton bland de svarta väljarna
”Säger som det är”
Sarah Posner, journalist som skriver om kopplingen mellan religion och amerikansk politik i tidningar som New York Times, Washington Post och Rolling Stone, förklarar Donald Trumps framgångar bland väckelsekristna delvis med att många av dem faktiskt tilltalas av hans extravaganta stil.
– Lockelsen med Donald Trump är att han presenterar sig som en framgångsrik, stark man som säger som det är. Det finns de som ser hans upplevda ekonomiska framgångar och det faktum att han reser runt i ett privatplan som ett tecken på att han har Guds välsignelse, säger Sarah Posner till Dagens ETC.
Samtidigt betonar hon att många av dem som vid vallokalsundersökningar uppger att de är väckelsekristna inte nödvändigtvis är särskilt aktiva i sin tro.
– De finns vissa belägg för att de självidentifierade väckelsekristna som stödjer Donald Trump är mindre ofta i kyrkan än de som stödjer andra kandidater.
I en artikel i Washington Post drar Posner paralleller mellan Donald Trumps framgångar och framgångsteologi – en kristen riktning som går ut på att Gud belönar rättrogna följare med att ge dem rikedom och hälsa. Budskapet har genom stenrika tv-evangelister och megakyrkor blivit en viktig del av evangelikal kristendom i USA. Likt en tv-evangelist menar Donald Trump att hans egen framgång är ett tecken på att hans budskap fungerar, och att lyckan kan spridas till följarna, som ofta är låginkomsttagare.
”Jag ska bli den bästa jobb-presidenten som Gud någonsin har skapat” säger han ofta i sina tal, där hans mantra är att USA och amerikanerna ska ”börja vinna igen”.
Sarah Posner tror också att Donald Trumps utspel mot muslimer och mexikanska invandrare är en del av framgången bland väckelsekristna väljare, trots kritiken från evangelikala ledargestalter som Russel D. Moore.
– Det finns väldigt starka antimuslimska åsikter inom vissa evangelikala grupper. Islamofobi är vanligare bland vita väckelsekristna än inom andra demografiska grupper.