Trump har signerat en order om 25-procentiga tullar på bilar och bildelar. Under natten mot torsdagen, dagen efter att han skrev under den nya ordern, riktade han nya hot mot EU och Kanada, två av parterna som kommer drabbas, i ett nattligt inlägg på sin sociala medie-plattform Truth. Om EU och Kanada går samman och vidtar åtgärder som ”skadar” den amerikanska ekonomin kommer avgifterna att bli ”långt högre” än de redan planerade, enligt presidenten.
USA-experten Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap och associerad vid Utrikespolitiska institutet, kan inte se något positiva följder av biltullarna.
– Det nya nu är att han gör verklighet av det han tidigare har hotat med, att införa tullar på bilar och bilproduktion. Jag ser inte några positiva konsekvenser av det här.
Både bilar och bildelar kommer omfattas av de nya tullarna, som kommer införas den 2 april, i nästa vecka.
Aktier dyker, jobb hotas
Enligt Trumps logik är syftet med de nya tullarna på bilar och bildelar att minska importen – och därigenom stärka den amerikanska industrin och ekonomin.
– Trump tror att det kommer leda till att alla bilar, eller många fler bilar, som säljs i USA kommer tillverkas i USA. Men världen ser inte ut så längre, att man helt ensam har alla bildelar. Det är mycket komplext idag, delarna skickas över hela världen. Så det här kommer bli komplicerat, och det är ingen tillfällighet att de stora amerikanska bilföretagens aktier, och även svenska bilföretags aktier, redan har gått ner, säger Jan Hallenberg.
Volvos aktier gick under torsdagen ner nära 8 procent och Dagens Arbete rapporterar att biltullarna kan påverka upp emot 100 000 svenska jobb.
Enligt Trump kommer industrijobben att återvända till USA, men det sker inte över en natt. USA kommer också ha stora problem med att få igång sin produktion av olika reservdelar.
– Det tar många, många år, säger Jan Hallenberg.
Inför egna tullar
En konsekvens av de amerikanska tullarna kan också bli att EU, Kanada och andra handelspartners till USA inför tullar tillbaka.
– EU, Kanada, Japan och Sydkorea kommer inte ta emot de här tullarna utan att införa egna tillbaka. Alla förlorar på det här, säger Jan Hallenberg.
Frågan är vad som händer då, fortsätter han.
– Blir det förhandlingar på något sätt, om hur man ska lösa situationen? Jag tror att det kommer att bli det. Trump säger både att tullarna han inför ska leda till lägre priser i förlängningen, och till mer industrialisering. Han säger att det är utlänningarna som betalar tullarna, men det är det inte – det är de amerikanska konsumenterna, säger Jan Hallenberg.
Fortsatt handelskrig att vänta
Jan Hallenberg ser inte något slut på handelskriget i närtid. Oavsett om det inte kommer uppnå vad Trump vill.
– Han kommer inte att lyckas ändra så mycket som han tror genom de här tullarna.
Hur ser amerikanerna på att Trump inför de här tullarna på både bilar och andra varor?
– De som stöttar Trump tycker det här är bra. Men ekonomerna tycker det är katastrof. En av de enligt mig bästa ekonomerna har sagt att genomsnittspriset på en bil i USA nu är 60 000 dollar. Men om några år, om det här fortsätter, så kommer priset gå upp med 5000 till 10 000 dollar. Det är inte småpengar för en familj som ska köpa en bil, säger Jan Hallenberg.