BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Många av oss är helt förstörda känslomässigt, säger Kate Mueth.
– Men det bästa sättet att hantera sådana känslor är att agera.
Stödgrupper i Trumptider
Kvinnorna i East End har startat stödgrupper för att hjälpa varandra att bekämpa den nya otryggheten. Kvinnan som råkade ut för flakbilsmännen får numera skjuts när hon behöver handla. Enligt Kate Mueth är detta bara ett av många exempel på hur människor i USA nu går samman för att starta den långa kampen mot Trump.
– Det är ett inferno av positiv energi.
Rusning till Washington
Kate Mueth är en av många som arbetar lokalt för att få folk till den nationella manifestationen Women’s March on Washington den 21 januari, dagen efter att Donald Trump tillträder som president. Tågbiljetterna till Washington säljer slut och bussbolagen börjar tryta, berättar Kate Mueth, som själv fyllt flera bussar. Vid sidan om sitt jobb som konstnärlig chef på en dansteatergrupp har hon engagerat sig då och då, som när hon protesterade mot USA:s invasion av Irak.
– Men jag har aldrig sett något som detta. Kvinnor som jag aldrig trodde skulle göra något sådant skriver upp sig för att ta bussen till Washington klockan fyra på morgonen. Och de tar med sina män, döttrar och söner.
Ny generation aktivister
På manifestationens Facebooksida har över 130 000 personer uppgett att de kommer till Washington. En som inte har skrivit upp sig (hon har inte Facebook) men ska dit är Mimi Abramovitz, professor i socialpolitik vid Hunter College i New York. Hon forskar på kvinnorättsaktivism och har demonstrerat i Washington många gånger genom decennierna, men säger att detta är en ny typ av gräsrotsmanifestation som kallar till bred uppslutning under kvinnorättsparaplyet.
– Det verkar rikta sig mer till folk som kanske inte varit på en demonstration tidigare. Det kan aktivera nästa generations aktivister.
Försiktigt budskap
Women’s March on Washington har en gemensam hemsida. Fyra kvinnor styr över budskapen som riktar sig mot "retoriken i den senaste valkampanjen som har varit förolämpande, demoniserande och hotat många av oss". De säger att demonstrationen inte är mot Trump utan handlar om att visa solidaritet med marginaliserade grupper och stå upp för "att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter".
– Det är ett mjukt budskap, vilket vissa har problem med. Men det kan vara smart i det här läget för att nå breda grupper, säger Mimi Abramovitz.
– Men demonstrationen är mot Trump, hans rasism, hans sexism, privatisering, hans kopplingar till vit makt-rörelsen, hans utnämningar – det finns så många problem som kan föra folk samman mot Trump.
Luher Kings anda
Stora demonstrationer i Washington har en lång historia. 1965 hölls en manifestation för fred i Vietnam, och hbtq-rörelsen har samlats i Washington fyra gånger sedan dess. Startskottet brukar härledas till medborgarrättsrörelsens March on Washington for Jobs and Freedom 1963 då Martin Luther King höll sitt ikoniska "I have a dream"-tal.
– Alla lär sig om Martin Luther King i skolan, men ofta förstår de inte vad det handlade om, säger Kate Mueth.
– Jag tror att det beror på att vi inte har haft det läge vi har nu sedan Kings tid. För mig har valet av Trump inneburit att: Aha, nu fattar jag! Det är bortom ord, bortom "jag har en dröm", bortom ideal – det handlar om att agera. Så har det säkert varit för många svarta men nu gäller det för många fler av oss.
Kate Mueth säger att hon tappat tilltron till de demokratiska institutionerna i USA, att det nu är upp till folk att engagera sig politiskt – varje dag. Och att åka till Washington och säga: "Inte i vårt namn!"
– Det är det enda vi har kvar nu.