– Hon har moderniserat partiet och anpassat det till dagens situation. Pappan grundade partiet på rester från 30-talets fascister och hon försöker tvätta bort den stämpeln, säger journalisten Ingmarie Froman som arbetat som utrikeskorrespondent i Paris.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När Marine Le Pen tillträdde tittade hon på hur andra populistiska partier blivit framgångsrika och började försöka göra sig av med partiets kopplingar till rasism och antisemitism. Hennes tal var mer nyanserade än hennes föregångares, och hon fick falanger i partiet emot sig när hon inte motsatte sig samkönade äktenskap. Därför var det ett bakslag när Jean-Marie Le Pen förra våren kallade nazisternas gaskammare för ”en detalj i historien”.
– Pappan uttalar sig ofta mot hennes vilja och så länge han lever kommer han att vara obekväm för henne, säger Ingmarie Froman.
Uteslöts ur partiet
Efter uttalandet om gaskamrarna uteslöts han ur partiet. Jean-Marie Le Pen överklagade beslutet och i morgon bestämmer domstolen om han får rätt.
De senaste årens framgångar visar att dotterns normaliseringsprocess har gett resultat. Medlemsantalet i partiet har vuxit explosionsartat och 70 procent av dagens medlemmar har tillkommit de senaste fem åren. Ungdomsförbundet är Frankrikes största och i regionvalen 2015 blev Nationella fronten störst bland unga väljare.
– Under Marines ledning har partiet bara blivit starkare. Det blir inte längre stora demonstrationer mot partiet utan folk har vant sig, säger Ingmarie Froman.
Det är inte bara pappan som passar in dåligt i det ”nya” partiet. Marine Le Pen har också haft duster med sin 26-åriga brorsdotter Marion Marechal-Le Pen som är parlamentsledamot. Bland annat har brorsdottern sagt att franska muslimer ska ”böja sig efter de seder och bruk” som finns nedärvt i Frankrikes historia, ett uttalande som passar dåligt ihop med partiledarens försök att även locka väljare från det socialistiska partiet.
Men trots att Marine Le Pen försöker tvätta bort rasism-stämpeln utmärker hon sig i fransk politik genom sin hårdföra retorik gentemot flyktingar och muslimer. Ett av hennes mål är att bekämpa det hon kallar för den ”radikala islamismens framfart i Frankrike”, bland annat genom utöka förbudet mot religiös klädsel till hela det offentliga rummet. På frågan om hennes syn på flyktingmottagande svarade hon nyligen i en BBC-intervju:
– Vi kommer inte att välkomna fler människor, stopp, det är fullt.
Tvingats till primärval
Det ökade stödet för Nationella fronten har tvingat de två blocken – socialisterna och de konservativa – till primärval för att välja den kandidat som har bäst chans att besegra Marine Le Pen i valet som äger rum om ett halvår. I slutet av november beslutar de konservativa om den förra presidenten Nicolas Sarkozy eller ex-premiärministern Alain Juppé ska kandidera och i januari röstar socialisterna om Françoise Hollande får fortsatt förtroende. Eftersom det franska presidentvalet avgörs i två omgångar kan den andra omgången bli ett val mellan en konservativ och högerextrem presidentkandidat.
Senast den situationen uppstod bodde utrikeskorrespondenten Ingmarie Froman i Paris. Året var 2002 och valet stod mellan Jean-Marie Le Pen och de konservativas kandidat Jacques Chirac.
– Jag minns hela valet som snurrigt och väldigt intressant. Folk blev chockade när Jean-Marie Le Pen gick vidare till andra omgången och det blev en väldig mobilisering emot honom, säger hon.
Trots konflikterna med pappan är Ingmarie Froman nästan övertygad om att Marine Le Pen kommer att ta sig vidare till en andra omgång i vårens presidentval.
– Bråket har inte hämmat partiets framgångar, säger hon.