”Påtvingat återvändande”
Den turkiska inrikesministern Süleyman Soylu har förnekat att Turkiet deporterar syriska flyktingar tillbaka till deras krigsdrabbade hemland. Den enda policy som finns, heter det, är att Turkiet hjälper och gynnar de som önskar resa hem.
Men människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har intervjuat syrier som redan har deporterats till den syriska Idlibprovinsen under juli månad. HRW:s Turkietutredare Emma Sinclair-Webb berättar att hennes organisation har samlat på sig material som bevisar en turkisk utvisningspolitik.
– Personerna vi talat med har visat att de ingått i stora grupper av flyktingar som har deporterats. Vi vet ännu inte exakt hur många människor det rör sig om, men det är uppenbart att det inte rör sig om ett frivilligt, utan om ett påtvingat återvändande.
De syriska flyktingarna har även tvingats fylla i myndighetsblanketter, som säger att de önskar återvända hem och förstår konsekvenserna av att de lämnar Turkiet. En syrisk man har berättat för HRW att han och andra inte fick några av blanketterna översatta.
Flygbombningar
Den oppositionskontrollerade Idlibprovinsen i Syrien är just nu föremål för omfattande flygbombningar av Assadregimen, som lett till ett stort antal dödade civila. Utöver det pågår även markstrider. Turkiets deporteringar av flyktingar till ett krigsdrabbat område är ett brott mot internationell lag.
Men det är också ett brott mot det avtal som den turkiska regeringen undertecknat med EU-kommisionen, om att i utbyte mot stora ekonomiska medel ge flyktingarna en fristad i Turkiet. Emma Sinclair-Webb säger att EU egentligen borde vara extremt oroat över detta.
– Men EU:s politik har gått ut på att hindra syrier att ta sig in i Europa, och man har redan tidigare blundat för den här typen av ageranden. Vi har redan tidigare rapporterat om att Turkiet har nekat att registrera flyktingar, och att man skjutit flyktingar på den syrisk-turkiska gränsen. EU har inte varit intresserat av att tala om något av detta.
Sedan uppgifter om deporteringar dök upp i internationella medier har även Istanbuls guvernör kommit med ett direktiv om att alla syrier som är registrerade någon annanstans i Turkiet måste återvända dit innan den 20 augusti. Efter denna deadline får de inte längre uppehålla sig i Istanbul.
Emma Sinclair-Webb tror att det är den växande främlingsfientligheten mot syrier som ligger bakom både detta mycket drastiska beslut, och deporteringspolitiken överlag. I Turkiet finns det mer än fyra gånger så många syriska flyktingar än vad det gör i hela EU. Enbart i Istanbul lever det en halv miljon, och under de senaste åren har spänningarna ökat. Det finns en föreställning om att syrierna både riskerar att göra samhället mer islamiskt, och att de tar turkiska medborgares jobb.
– Om du läser av sociala medier i Turkiet ser du vilken otrolig fientlighet det finns gällande varje sak som berör syrierna i landet. Tidigare har regeringen inte själv eldat på de här åsikterna, till skillnad från hur det fungerat i Europa, men jag tror tyvärr att det här har börjat släppa nu, säger Emma Sinclair-Webb.
Historia av attacker
Hon är även orolig för att utvecklingen kan komma att förvärras. De främlingsfientliga strömningarna riskerar att fortsätta växa i takt med att Turkiets ekonomiska situation blir allt sämre. HRW har under en tid fått in uppgifter om attacker mot syriskägda butiker i Istanbul. En nyligen inträffad incident man uppmärksammat, är att en syrisk man gick till polisen för att anmäla en attack mot hans butik – varpå han själv arresterades. I juli deporterades han till Idlibprovinsen istället för att få hjälp att utreda vem som hotat hans affärsverksamhet. Emma Sinclair-Webb menar att allt det här måste undersökas djupare.
– Vad är det som ligger bakom dessa attacker mot syrier? Eller ska vi snarare säga, vem ligger bakom? För, jag tror inte att det här bara är spontan ilska. Turkiet har tvärtom en historia av organiserade attacker mot minoriteter.