BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var den 24 maj 2013. Min man låg och sov i ett rum medan jag var i ett annat rum med våra sex barn. Vårt yngsta barn var bara en månad gammalt, säger hon och försöker samla sig.
Terroristerna drog med sig hennes man in till det rum där resten av familjen befann sig.
– De satte en machete mot hans nacke och frågade honom om han var beredd att konvertera från kristendomen till islam. Tre gånger frågade de honom och tre gånger svarade han nej. Sedan dödade de honom framför mig och mina barn, berättar Aichatou Njoya.
Efteråt diskuterade männen huruvida de också skulle döda Aichatou Njoya. Men till sist kom de fram till att de skulle låta henne leva.
Stort behov av hjälp
Dagen därpå flydde Aichatou Njoya med sina barn upp i bergen och efter en flera dagar lång vandring nådde de fram till gränsen till Kamerun. Därifrån fick de skjuts av FN:s flyktingorgan UNHCR till det då nyligen upprättade flyktinglägret Minawao i norra Kamerun. Nu har Aichatou Njoya och barnen bott här i över tre och ett halvt års tid. Det mesta talar för att det kommer att dröja länge innan de kan återvända hem.
I slutet av förra veckan besökte Filippo Grandi, chef för UNHCR, lägret i Kamerun. Han påtalade behovet av mer hjälp, eftersom det humanitära bistånd som når hit inte är tillräckligt.
"Ingen möjlighet till inkomst"
Kamerun är det tredje landet UNHCR-chefen besöker under en resa till de länder kring Tchad-sjön som drabbats hårt av Boko Harams våldsdåd.
– Vi har arbetat för att förbättra hjälpinsatserna, men de är fortfarande otillräckliga. Jag har hört flyktingarna beklaga sig över att de inte har några möjligheter till inkomstbringande aktiviteter, och jag anser att UNHCR och våra partners bör arbeta i den riktningen, att hjälpa dem att kunna hjälpa sig själva, sa Filippo Grandi i samband med besöket.
Matransonerna har minskat
Flyktingarnas representanter berättade om de dagliga problem de tvingas hantera i lägret. Det råder brist på både mat och vatten, på mediciner och sjukvårdspersonal – och på klassrum för barnen.
Flyktingarna säger att situationen i lägret blivit allt sämre, och enligt Aichatou Njoya stoppas flyktingarna av vakter om de försöker bege sig från lägret för att tjäna egna pengar.
Jallo Mohamed, som också bor i lägret, säger att matransonerna har minskat med tiden.
– Även ransonerna av ved har minskat. Och numera får man bara samma tabletter med paracetamol om man besöker sjukvårdskliniken. Oavsett om man lider av feber, huvudvärk eller magproblem.
Saknas: 300 miljoner kronor
Kamerun har tagit emot fler än 259 000 flyktingar från Centralafrikanska republiken och nästan 74 000 flyktingar från Nigeria. Samtidigt uppger UNHCR att endast 37 procent av de pengar som krävs för att hjälpa flyktingarna i Kamerun har kommit in under året. Nästan 300 miljoner kronor saknas för de hjälpinsatser som flyktingarna från Nigeria har behov av, enligt FN:s flyktingorgan.