Tre franska tidningsprofiler: ”Sverige är sig inte likt”
I november träffade statsminister Ulf Kristersson (M) Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att diskutera Sveriges Natoansökan.
Bild: Henrik Montgomery/ TT
Dagens ETC
Tre omvärldskommentatorer från Frankrikes största tidningar talar med Dagens ETC:s Emma Sofia Dedorson om ett Sverige de inte längre känner igen – från olika perspektiv.
Alain Frachon från socialdemokratiska Le Monde, Renaud Girard från konservativa Le Figaro och Dov Alfon från vänstertidningen Libération.
– Jag jobbade mycket i Sverige på 80- och 90-talen. Det var verkligen ett inspirerande land på den tiden, jag har aldrig sett maken till välfungerande samhällsbygge. Det fanns ett sådant förtroende folk emellan, det var slående. Nu är det… nu är det annorlunda men fortfarande ganska stabilt. Frågan är hur länge det håller. Det är en prövning kan man säga.
Det säger Alain Frachon, författare och utrikeskommentator på dagstidningen Le Monde där han i decennier suttit på olika ledande positioner. Tidigare var han också utrikeskorrespondent i bland annat Teheran och Washington.
Påverkats av politiska mord
Le Monde är Frankrikes mest lästa dagstidning och positionerar sig idag center-vänster.
– Det ska sägas att den typ av reformistisk socialdemokrati som Sverige stod för var och är en modell som fortfarande står sig. Det som imponerar mest med Sverige är hur få som hamnar utanför, det är ett samhälle som fångar upp den utsatta och det hoppas jag att ni ska bevara.
Han menar kortfattat att Sveriges största misstag de senaste decennierna är att ha övergivit sin egen modell.
– Här i Frankrike brukar man säga ”varför byta ut ett vinnande lag” – men å andra sidan är det alltid en fara för om samma individer sitter för länge på makten. Det blir till ett osunt politiskt klimat. Jag tror också, tyvärr, att de politiska morden, först Palme och sedan Lindh, faktiskt skadade socialdemokraterna och hela Sverige, på ett samhälleligt plan, säger han.
Alain Frachon har intervjuat Olof Palme och var sedan i Sverige tiden efter mordet.
– Jag minns den tiden som väldigt frustrerade som yrkesperson eftersom det aldrig blev något av alla de där spåren. Men jag tror även att det gjort något med Sverige, att inte få svar på vem socialdemokratins främsta fiende var. Det gör att fältet är fritt för egna idéer.
Dagens ETC påpekar att svensk polis menar att de vet vem som mördade Palme och att utredningen är nedlagd
– Men ingen är riktigt övertygad, eller hur?
”Ni har enorma problem”
Renaud Girard är Alain Frachons motsvarighet på den konservativa Le Figaro. Han är författare, har varit krigskorrespondent i forna Jugoslavien – då han tog tydlig ställning mot Natos bombningar i Serbien och Afghanistan och Syrien. Dagens ETC träffar honom med den utländska presskluben i Paris. Han insisterar på att mötas på en fin restaurang till skillnad mot de andra.
– Sverige! Ja, Sverige har lärt sig nu! Lite för sent kanske. Nu är det bara för er att dra ner brallorna.
Han skrattar till när han säger det mellan tuggorna
– Sverige har enorma problem med muslimska invandrare, det är upplopp och våld mot blåljuspersonal. Jo, det kan man säga, ett ordentligt uppvaknande.
Han menar att Sverige som suttit på höga hästar som tillåtit ”massinvandring” och dessutom hävdat sin neutralitet i krig nu tvingats möta verkligheten – och att den verkligheten innebär att invandringen, särskilt från muslimska länder, är ett problem och att försvarsalliansen Nato är en nödvändighet för ett litet land som Sverige
– Nu är det bara för Sverige att dra ner brallorna, säger Renaud Girard på nytt.
Vad menar du med att dra ned brallorna?
– Kurderna, ni får ge Erdogan kurderna, särskilt om han vinner valet i Turkiet.
På listan finns de som är svenska medborgare och de andra riskerar fängelse och tortyr.
– Så här, det är ett problem Sverige försatt sig i. Verkligheten är inte alltid ideal och det gäller för Sverige att inse det. Det går inte att skapa ett verklighetsfrånvänt idealsamhälle i världen som den ser ut idag. Sverige får dra ned brallorna nu och sedan inrätta sig i det internationella ledet. Ni verkar vara på god väg, säger Renaud Girard.
Tacksam projektionsyta
Dov Alfon är den före detta israeliska underrättelseofficeren som lämnade militären och blev journalist – chefredaktör för israeliska Haaretz, sedan journalist och författare i Paris. Idag är han chefredaktör för vänstertidningen Libération.
– Sverige kommer att gå med i Nato förr eller senare, det här är ett sätt för Turkiet att sätta press och sätta på plats. Svaret är inte att gå med på vad som helst utan bida sin tid. Sverige gör gott i att utvänta det turkiska valresultatet, säger Dov Alfon.
Han understryker att han själv inte är expert på Sverige men att det är ett land som tydligt används som projektionsyta för politiska idéer.
– Den svenska modellen var tacksam att använda för den europeiska socialdemokratin, det var ett utomordentligt exempel som även länder som Israel sett upp till. Det är naturligtvis tacksamt för andra politiska inriktningar att se er medellön falla, som kan säga att det här fungerar inte.
Men han menar vidare att det finns flera komponenter som leder till att ett samhälle inte fungerar – eller fungerar sämre för sina medborgare – och att om svensk socialdemokrati är som den franska så är det snarare en maktelit som förlorar sina ideal som är problemet.
– Det är en allt för enkel och för vissa politiker tacksam förklaring att peka på till exempel invandringen och säga: Titta, det där är problemet.