Läs vidare:
Svensk politik sviker de mest sårbara: ”Reglerna tvingar ut barnfamiljer på havet”
Johan Ehrenberg: Andrum – vad hände med vårt Europa egentligen?
Europa stänger allt fler dörrar för människor på flykt.
Samtidigt korsade fler än tio gånger så många människor Medelhavet i januari i år jämfört med januari 2015. Sverige må ha fått sitt andrum, här har antalet asylsökande sjunkit rekordsnabbt, men krisen för de människor som är på flykt avmattas inte.
– Krisen kan växa sig flera gånger större under 2016, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser.
Under årets första månad kom mer än 60 000 personer till Europa genom sjövägen. Det är en halvering jämfört med december 2015 och en fjärdedel jämfört med rekordmånaden oktober, någonting som enligt UNHCR går att koppla till vädret. Men jämfört med samma månad förra året rör det sig om tio gånger fler. Vädret är hårt och många har redan dött under sina försök att komma över vattnet, men många försöker sig ändå på den farliga resan över vattnet.
– Det är tydligt att smugglarbranschen har växt sig mycket större än den tidigare var, den är nu mer aktiv än någonsin. De som flyr ser också att Europa går mot mer stängda gränser, det finns kanske en känsla av att ”nu måste vi passa på och komma in innan det är för sent”, säger Pieter-Jan van Eggermont.
Fördjupat lidande
Han säger att Europas agerande under de senaste månaderna, och de allt hårdare asyllagarna som syns i allt fler länder, har den enda effekten att de fördjupar det humanitära lidandet samtidigt som det leder till ohållbara system, en enorm smugglingsmarknad och skrattretande få platser för kvotflyktingar.
– Det har funnits en total brist på samstämmighet i Europa. Länder har stängt sina gränser utan att samråda med grannländerna, andra har bara släppt in människor med vissa nationaliteter eller gjort tillfälliga försök att registrera människor, vilket har lett till att tusentals har fått vänta utan förnödenheter. Det fungerar inte. Det har inte stoppat flyktingströmmen, det har inte koordinerat fördelningen av flyktingmottagandet, det har inte stoppat folk från att försöka ta sig till specifika länder.
– Nu fortsätter man att satsa på avskräckning och stängda gränser och det bidrar bara till en stor efterfrågan på människosmugglare, det har vi sett i alla våra projekt. Bristen på lagliga vägar in i Europa är orsaken till att krisen är så stor som den är.
Pieter- Jan van Eggermont är också tydlig med att det ”andrum” vi eventuellt ser i Sverige inte på något sätt är ett tecken på att färre flyr till Europa.
– Det är inte lugnare i hela Europa. Om folk fortsätter fly i samma takt som de har i början av det här året kommer vi att se en flera gånger större kris under 2016.
Pieter-Jan van Eggermonts lägesbild bekräftas av Anna Sjöblom, sjuksköterska som nyligen kom tillbaka från Idomeni i Grekland vid den Makedoniska gränsen.
– När jag kom ned var det väldigt kallt, ned mot sju minusgrader, och snöigt. Lägret vid gränsen hade stängts, vilket innebar att folk som kördes dit släpptes vid en bensinstation i närheten av gränsen, där många barn går runt helt utan vinterkläder. Makedonien är ett av länderna som bara släpper in vissa nationaliteter, vilket också skapar två grupper, varav en ofta tar hjälp av smugglare, många blir misshandlade i Makedonien och slängs tillbaka över gränsen.
Såg du några tecken på bättring?
– Verkligen inte. Det finns inga lösningar i sikte som gör resan enklare för människor och det är fortfarande så att familjer drunknar och går under på Medelhavet.
I Sverige sökte färre än 700 personer asyl under de senaste 7 dagarna, att jämföra med uppemot 10 000 när trycket var som högst i höstas. Exakt var människor hamnar efter att de korsat Medelhavet in i Europa är dock osäkert, säger Fredrik Sperling på UNHCR.
– Vi är väldigt oroade över situationen och tycker att det är fel att införa den typen av hårdare regler vi ser i Europa. Det är fel att försöka putta människor fram och tillbaka mellan olika länder och det är dags för EU att ta sig samman. Situationen blir mer och mer oroande och allvarlig ju längre detta pågår.