Jan Kuciak, 27, var en undersökande journalist vid den slovakiska nyhetswebbportalen Aktuality. Morden på honom och fästmön chockade många i Slovakien och ledde till stora folkliga protester, som efter några veckor tvingade premiärministern Robert Fico till att avgå.
Mordet fick stor uppmärksamhet även i resten av Europa, då det satte fingret på de växande hotbilderna mot journalister också i väst. Bara fyra månader tidigare, i oktober 2017, hade den maltesiska undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia dödats med en bilbomb.
Gott om kontakter
Kuciaks långvarige uppdragsgivare, journalisten Pavla Holcova som leder det Tjeckiska centret för undersökande journalistik, berättar för Dagens ETC att hon kort och gott accepterar domen.
– Marcek förväntades först få 25 år i fängelse, men eftersom han har erkänt och började samarbeta med polisen fick han både en separat rättegång och ett kortare straff. Jag kan bara respektera domstolens beslut, säger Pavla Holcova.
Exsoldaten Marcek agerade dock bara torped. Fyra andra frihetsberövade personer är åtalade för morden och påbörjar sina rättegångar senare i april. Hjärnan bland dem heter Marian Kocner. Han är en av Slovakiens mäktigaste och rikaste affärsmän, med gott om kontakter i den politiska eliten – och ett gammalt rykte kring sig om att göra skumraskaffärer.
Affärsmannen Kocner hade granskats i flera av Kuciaks artiklar om korruption och organiserad brottslighet. På hösten 2017 ringde han personligen upp och hotade journalisten, men han lyckades inte tysta honom. Allt tyder på att Kocner därefter lejde Marcek som mördare.
– Jag hoppas att Marian Kocners inblandning i morden kommer läggas fram i rätten, så att han får den dom han förtjänar. Han är föremål för flera åtal och har redan dömts till fängelse för ekonomisk brottslighet, säger Pavla Holcova.
Domare greps för korruption
Allvarliga frågetecken har dock uppstått kring Kocners försök att påverka rättsväsendet och sina egna rättegångar. Under den andra veckan i mars i år arresterades 13 domare, som av slovakisk polis har anklagats för korruption, försök att förhindra rättvisan i Kuciakfallet, och för att försöka påverka rättsväsendets oberoende. Bland bevisen som lagts fram finns kommunikation mellan Kocner och domarna, som hittades i den häktade affärsmannens mobiltelefon.
Alla misstänks ingå i ett nätverk av både politiker och ämbetsmän i rättsväsendet, som har mutats av den mäktige och rike Kocner. Viceordföranden i landets Högsta domstol fanns bland de arresterade.
– De som har följt fallet med de arresterade domarna har redan haft fullständigt klart för sig att rättsväsendet var totalt korrupt. Den här senaste saken har bara lagt fram bevis för det, säger Pavla Holcova.
”Stödet var överväldigande”
Hon vill dock betona att mordet på hennes vän och kollega Jan också har lett till stora, positiva förändringar i Slovakien. Mäktiga intressegrupper har fått klart för sig att det kanske kan gå att döda en journalist, men inte journalistens arbete. Ett flertal kollegor klev in som frivilliga efter mordet på Kuciak och avslutade hans sista undersökande jobb.
– Innan Jan mördades så var inte heller säkra på hur intresserade folk var av vår rapportering. Men stödet vi fick efter mordet var överväldigande. Då förstod vi att vi behöver samhället, och vice versa.
Gemensamt mellan journalisterna Kuciak och Daphne Caruana Galizia, som dödades inom loppet av fyra månader 2017–2018, var att bägge två granskade stora korruptionshärvor kring sina hemländers ledande affärsmän och politiker. Båda två hade mottagit hot på grund av sitt arbete – och dödades som en konsekvens av det.
Stark markering
Erik Halkjaer, som är ordförande för pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser i Sverige, tycker det är mycket bra att rättsprocessen i Slovakien hittills lyckats få torpeden dömd till fängelse.
– Det är en stark markering. Har man ihjäl en journalist så slutar det faktiskt med att man hamnar i fängelse. Nu har det här fallet visserligen tagit alldeles för lång tid och märkliga grejer har hänt längs vägen. Men att man ändå kommer i mål är jätteviktigt.
Under senare år har både enskilda journalister och pressfriheten hamnat under allt hårdare tryck i flera europeiska länder. Vanligt är att peka på de auktoritära regeringarna i Polen och Ungern som starkt bidragande faktorer, men det är inte där utan i Slovakien och Malta som journalister faktiskt blivit undanröjda. Det är därför rättsprocessen i Slovakien är viktig att hålla ögonen på.
– Om man ser till hoten från organiserad brottslighet, korruption och politiker som är beredda att ta till våld för att tysta journalister, så är det här ett kliv i rätt riktning, säger Erik Halkjaer.