”Skammens match”: Tomt på läktarna när Frankrike mötte Israel i Paris
President Emmanuel Macron, uttryckte fördömanden mot våldet mot judar. “Frankrike fortsätter obevekligt att bekämpa den avskyvärda antisemitismen,” skrev han bland annat på plattformen X,
Bild: Christophe Ena/AP/TT
Dagens ETC
4000 poliser och gendarmer upprätthöll säkerheten. President Macron och tidigare president Sarkozy var på plats i stadion. Efter förra veckans våldsamma efterspel till en liknande fotbollsmatch i Amsterdam var stämningen upphaussad när Frankrike mötte Israel på hemmaplan på torsdagskvällen.
Det blev bråk på läktaren, men inget våld rapporterades på gatorna.
– Nej, men det handlar nog snarare om att folk är rädda att komma efter vad som skedde i Amsterdam förra veckan, säger Israel-supportern Ariel Kouts till Dagens ETC efter matchen.
Han tänker inte heller hålla i någon Israel-flagga på stan, av rädsla för attacker.
– Men det skulle jag i och för sig inte göra någon annan dag i veckan heller. Det är inte säkert, speciellt inte flaggan men inte heller att visa att man är jude.
Det som skedde i Amsterdam förra veckan var våld.
Det var å ena sidan våldsamma Israel-supportrar som skanderade hatiska ramsor om araber och stöd till IDF:s krigsbrott mot barn på Gazaremsan inför och efter Europa League-matchen mellan Ajax och Maccabi Tel Aviv.
Det var å andra sidan propalestinska grupper som gav sig på Israel-supportrar urskiljningslöst, efter uppmaningar till “judejakt” på Telegram, efter vad Telegraaf rapporterar.
Och till sist ett explosivt medialt efterspel där videoupptagningar från misshandel användes, ibland felaktigt.
Blev ett ställningstagande
Franska politiker, inklusive president Emmanuel Macron, uttryckte fördömanden mot våldet mot judar. “Frankrike fortsätter obevekligt att bekämpa den avskyvärda antisemitismen,” skrev han bland annat på plattformen X, angående händelserna i Amsterdam.
Och i det sammanhanget blev det ett politiskt ställningstagande att vidhålla torsdagens Nations League-match på Stade de France som planerat. Detta till skillnad från Israels senaste matcher som har spelats på neutral mark i Ungern.
Såväl Emmanuel Macron som tidigare president Nicolas Sarkozy, som har varit väldigt närvarande i den offentliga debatten på senare tid – något många tolkar som att han satsar på presidentposten på nytt 2027, var på plats.
– Jag är där för att visa att Frankrike är ett öppet samhälle, vi lägger oss aldrig för terrorism, sade han i France Infos mikrofon och nämnde också att den 13:e november – dagen före matchen – utgjorde årsdagen för terrordådet i Bataclan.
Dessa ensidiga ställningstaganden, samt sammanblandningen med terrordådet, upprörde många. Samtidigt som matchen pågick på Stade de France i Seine Saint-Denis utanför Paris anordnades en propalestinsk demonstration på behörigt avstånd från stadion.
”Det är kriminellt”
4000 poliser och gendarmer var utkommenderade på gatorna i närheten av bägge platser. Inga incidenter rapporterades.
– Vi protesterar alltså inte mot judar utan mot att staten Israel mottas med pompa och ståt, säger en av demonstranterna Aurélie Lasalle till Dagens ETC.
Hon fortsatte med att påpeka att terrordådet i Bataclan inte har något med kriget i Gaza att göra.
– Om det är något som är värt att nämnas angående dagens datum är det att Human Rights Watch idag har kommit med en rapport om att Israel utför brott mot mänskligheten i Gaza och att FN-kommité menar att deras krigsföring är i linje med folkmord. Hur kan Frankrike välja att visa stöd för Israel i det perspektivet? Det är kriminellt!
Inne på Stade de France stod över 40000 platser tomma. Ett bråk med handgripligheter utbröt före matchen mellan supportrar och avstyrdes av säkerhetsvakter. Matchen fortgick sedan utan incidenter, över busvisslingar och verbala förolämpningar.
Miguel Martínez, journalist från Mexiko, talar med Dagens ETC inifrån stadion.
– Det är nästan tomt här är känslan, och läktarvåldet var inget utöver det vanliga om jag får säga så. Men supportrar jag talat med uppger två skäl till att inte komma: rädsla för våld och så det moraliska, de kallar det ”skammens match”.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.