Läs också: Oppositionen på väg att falla i Aleppo och Syrien i mitt hjärta, vad har de gjort mot dig?
Att fredssamtalen i Gèneve ska leda fram till ett genombrott är det ingen som tror. De bägge sidorna står för långt från varandra och dessutom är splittringen fortfarande mycket stor. Jihadisterna, Daesh, även kallat IS, och al-Nusra-fronten, är inte inbjudna och det är tveksamt om Saudiarabiens allierade, Islams Armé, ska betraktas som en terroriströrelse eller inte. De kurdiska organisationerna har ingen egen plats efter krav från framför allt Turkiet. Och under tiden pågår konflikten för fullt.
Ingen förvånas över att FN:s speciella sändebud nu berättar att förhandlingarna/samtalen skjuts upp till i första hand slutet av februari.
– Det finns en total avsaknad på tillit. Den syriska regimen måste visa att man visar allvar genom att t.ex. frige fångar och att släppa in bistånd till avstängda områden, säger Somar Al Naher, debattör och Syriensakkunnig, och fortsätter:
– Den strimma av hopp som finns idag är att man skulle kunna komma överens om humanitära korridorer, flygfria zoner och fredade platser. Detta skulle förbättra situationen för den hårt plågade civilbefolkningen.
Stöd från Hizbollah
På ena sidan i kriget står regeringen Bashar al-Assad med de allierade Ryssland och Iran. Bägge staterna har fått en allt viktigare roll med sitt stöd till den utmattade regimen. Ryssland genomför bombningar, som allvarligt försvagat oppositionen i framför allt norra Syrien, och Iran har samlat en betydande styrka som består av shiiter från Iran, Irak och Afghanistan. Regeringen har dessutom stöd från det Iranstödda Hizbollah i Libanon.
Regeringssidan har vunnit framgångar under senare tid, mycket tack vare stödet från Ryssland och Iran. I nordvästra Syrien har målmedvetna ryska bombningar försvagat oppositionen och regeringsstyrkorna har kunnat flytta fram sina positioner. Innan de ryska bombningarna inleddes var regimen mycket svag och det spekulerades i att den inte skulle kunna hålla sina positioner, idag är det helt förändrat och man framstår som den starka sidan.
Splittrad opposition
Kriget mot Daesh som proklamerats av bland annat Frankrike och USA har också tagit bort en del av målet att i första hand bekämpa al-Assad-regimen.
En stor del av oppositionens problem handlar om splittringen mellan de olika grupperna och att det inte finns någon stark, central ledning av insatserna. Detta beror också på att oppositionen i många fall är mycket lokalt förankrad. Det handlar om människor som i sina egna miljöer tagit upp kampen. Det är kvinnogrupper, läkare, lärare och arbetare som slåss för livet i sina hemstäder. De kan inte flyttas till andra frontavsnitt, eftersom de inte är någon traditionell armé.
Dessutom har länderna som stöder oppositionen sina egna agendor. Turkiet vill till exempel till varje pris förhindra att kurderna stärks, medan Frankrike och de flesta västländerna är mest intresserade av att krossa Daesh, även om det betyder att Assad stärks. USA har å sin sida både kampen mot Daesh men också sitt eget inflytande i området att kriga för. Ryssland vill behålla sina intressen och militärbaser i Syrien och Iran kämpar för att stärka sitt inflytande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Oppositionen på väg att falla i Aleppo och Syrien i mitt hjärta, vad har de gjort mot dig?
Syriens väg till krig
1970 Nuvarande presidentens far, Hafez al-Assad tar makten i Syrien.
1973 Fjärde kriget mot Israel, Syrien försökte återta Golanhöjderna men lider ett svidande nederlag.
2000 Bashar al-Assad blir president efter att hans pappa avlidit.
2010 Den arabiska våren inleds i Tunisien.
2011 Demonstrationer och protester mor den syriska regeringen som svarar med våld och förtryck. Regimens anklagas för ”brott mot mänskligheten”
2012 Organiserat uppror mot al-Assad-regimen över hela landet.
2013 Kriget blir allt mer blodigt och omfattande. Utländska styrkor kämpar på bägge sidor. Flyktingströmmen tilltar.
2014 Oppositionen stärks i kriget, men fortfarande långt ifrån ett avgörande.
2015 Ryssland och Iran intervenerar i kriget och regimen stärks. Flyktingström till Europa som stänger sina gränser. Cirka 4,5 miljoner syrier flyr utomlands.
2016 Uppskjutna fredssamtal i Geneve och hittills har cirka 250 000 dött i kriget och cirka 12 miljoner syrier befinner sig på flykt inom och utom landet.
Länderna som bombar
För oppositionen: USA, Frankrike, Storbritannien, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada, Jordanien, Turkiet, Australien.
För regeringen: Syriska flygvapnet och Ryssland.
Oppositionen, militära styrkor
Fria Syriska Armén, var tidigare den starkaste av rebellstyrkorna, men har försvagats av splittringar och framför allt uppkomsten av fundamentalistiska muslimska grupper.
Daesh, IS. Har stärkts under senare tid men står just nu i en besvärlig situation då de pressas av både kurdiska styrkor och regimtrupper.
al-Nusra-fronten. Splittrades 2013 mellan al-Qaida och Daesh (IS). Huvuddelen har förklarat lojalitet med al-Qaida och är en stark maktfaktor på vissa fronter.
Islams Armé, fundamentalistisk grupp som vill införa en muslimsk stat grundad på sharialag. Stöds av Saudiarabien och ifrågasätts när det gäller inställningen till terrrorism.
Kurdiska styrkor, framför allt YPG och Peshmerga. YPG, Folkets Försvarsstyrkor, har gemensamma rötter med delar av det av EU och Nato terroristförklarade kurdiska partiet PKK, anses mest effektivt i av alla i kampen mot Daesh. Många ifrågasätter också terrorförklaringen av PKK och ser den som en eftergift till Turkiet. Peshmerga är den kurdiska armén med baser i kurdiska Irak.
Sunnimuslimska miliser, finns en rad mer eller mindre radikala som stöds av olika stater.
Lokala sekulära eller moderata muslimska miliser.
Regimen, militära styrkor
Syriska reguljära armén, var tidigare en av regionens starkaste militärstyrkor, men är i dag uttröttad och har en begränsad slagkraft.
Allawitiska miliser, allawiter är den religiösa/etniska folkgrupp som kontrollerar den syriska regimen. Allawiter ligger i synen på islam nära shiamuslimerna.
Delar av det iranska revolutionsgardet samordnade med Iranstödda Hizbollah.
Shiamuslimska miliser.
Fotnot: Det finns i dag inga bedömare som tror på en förhandlingslösning inom en överskådlig framtid. Hoppet står till lokala fredsavtal och på sikt att bägge sidor blir så utmattade att de inte kan fortsätta striderna.
Syriska Arabiska Republiken
Invånare: 22,5 miljoner (2012)
Yta: 185 180 km2 (mindre än hälften så stort som Sverige)
BNP: 105 miljarder dollar (2011–Sverige 507 miljarder dollar)
Statsskick: Republik
Största städer: Aleppo och Damaskus