För bara två veckor sedan utlyste Japan nationellt nödläge och stängde ner flera stora städer, efter att spridningen av covid-19 ökat kraftigt. Beskedet gällande OS blev att spelen skulle ske inför tomma läktare. Tidigare hade Japan och Internationella olympiska kommittén, IOK, kritiserats för att tillåta halvfulla läktare trots att Japan låg efter andra länder i vaccineringen och redan då hade problem med att få ner smittan.
”Skam i 100 år”
"Vi begär att myndigheterna övertygar IOK om att det blir svårt att arrangera OS och att de ställer in spelen", skrev en stor japansk läkarorganisation i ett öppet brev till Japans premiärminister Yoshihide Suga i maj. Under våren och början av sommaren har läkare i Japan upprepade gånger varnat för de hälsorisker OS kan medföra i ett land som inte lyckats få kontroll på spridningen av viruset. Naoto Ueyama, chef för Japans läkarförbund, har bland annat sagt att OS kan ge upphov till en ny virusvariant och att det skulle medföra skam för landet i 100 år.
Att OS ändå hålls i år saknar även stöd i Japan. En undersökning från i maj visar att 59 procent av den japanska befolkningen anser att spelen bör ställas in. Undersökningen gjordes i slutet av ett tidigare nödläge i landet.
”Ljuset i tunneln”
IOK och Japan har under de senaste månaderna vägrat att ge vika för kritiken. Politiska analyser från landet säger att regeringens hantering av spelen kan komma att påverka valet i Japan i höst, enligt Reuters. Den japanska OS-chefen sa så sent som i onsdags att spelen kanske kan ställas in, beroende på vad som händer med smittspridningen. Men för IOK är det inte ett alternativ.
– Vi kan äntligen se ljuset i tunneln. Att ställa in har aldrig varit ett alternativ för oss. IOK överger aldrig sina aktiva, vi gör det här för dem, sa ordföranden Thomas Bach under onsdagens pressträff, enligt AFP.
OS under en pandemi – en tidslinje
OS skjuts upp: När den globala pandemin blivit ett oundvikligt faktum beslutade Japans dåvarande premiärminister Shinzo Abe och IOK:s ordförande Thomas Bach i mars förra året att OS 2020 skulle skjutas upp. Det spekulerades om huruvida spelen skulle ställas in helt och hållet. Några dagar senare sattes ett nytt datum för OS-invigningen: 23 juli 2021.
Vaccinering av deltagare: I slutet av april i år så diskuterades möjligheten att vaccinera svenska OS-deltagare. I början av maj slöt IOK ett avtal med Pfizer och Biontech för att kunna vaccinera deltagare från alla länder. Den direkta svenska responsen blev att fortsätta följa prioritetsordningen som FHM satt. Men Dagens Media skrev i juni om hur Svenska olympiska kommittén, SOK, erbjöd svenska sportjournalister som ska åka till OS chansen att gå före i vaccinationskön, genom kommitténs avtal med Pfizer.
Japaner motsätter sig spelen: I maj gjordes två opinionsundersökningar. Den ena undersökningen, som bara frågade japaner, visade att nästan 60 procent ansåg att OS inte skulle genomföras 2021. Den andra undersökningen visade att 65 procent ville att spelen skulle skjutas upp eller ställas in. Även en majoritet av japanska företag svarade i undersökning att de inte ville att OS skulle bli av i sommar. 350 000 skrev också under en namninsamling för att stoppa evenemanget.
Läkare varnar: En läkarorganisation i Tokyo med 6 000 läkare skickade i maj ett öppet brev till nuvarande premiärminister Yoshihide Suga och bad honom att ställa in OS. Andra läkarförbund och medicinska experter har under senaste månaderna varnat för konsekvenser som de olympiska spelen kan medföra: smittspridning i OS-byn, ökad smittspridning i Japan och skapandet av en ny virusvariant. Suga besvarade oron genom att säga att Japan kommer kunna arrangera ett "tryggt och säkert OS".
Ingen publik: De senaste månaderna har det pågått en diskussion gällande publik under OS. I juni kom beskedet att utländska åskådare skulle få komma och se på spelen, efter ett tidigare förbud. IOK och Japan beslutade även att det skulle vara halvfulla läktare under spelen. Båda besluten möttes av inhemsk kritik. När landet i början av juli återigen beslutade att utlysa nödläge så togs till slut beslutet att det inte skulle bli någon publik under OS.
Smittspridning i OS-byn: Spelen har ännu inte skjutits upp eller ställts in. Idrottare från hela världen har nu rest till Japans huvudstad, redo att tävla. Men i lördags 17 juli så rapporterades de första fallen av covid-19 i OS-byn, där bland annat de aktiva bor. Under torsdagen, dagen före invigningen, så hade totalt 86 personer med koppling till spelen smittats. Flera idrottare har redan gett besked om att de inte kommer att kunna delta i spelen på grund av pågående sjukdom.