Rökförbud på krogar blev verklighet i Sverige för över tio år sedan. Samma år släpptes den amerikanska filmen ”Thank You For Smoking”, en komedi om tobaksbolagens fula knep i en hopplös kamp mot bevisen på rökningens livsfarliga hälsoeffekter.
Filmen markerade slutet på en era, verkade det som. ”Big Tobacco” hade genomskådats och nu kunde filmpubliken skratta åt alla knäppa saker industrin dragit till med i sitt desperata krängande av uppenbart skadliga produkter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En konvention om tobakskontroll, initierad av Världshälsoorganisationen WHO, trädde också i kraft i samma vända. 168 länder var ombord. Nu skulle ”globaliseringen av tobaksepidemin” stoppas, skrev man. Det var dags att höja tobaksskatterna, förse cigarettpaket med konsumentvarningar och utbilda om farorna med tobak.
Miljontals dör varje år
I dag nås 4,7 miljarder människor av åtminstone en av åtgärderna som skrevs in i konventionen, rapporterar WHO. 2007 var siffran 1,1 miljard. Men fortfarande är tobaksanvändning världens ledande förebyggbara dödsorsak, enligt WHO. Varje år mister sju miljoner människor livet till följd av tobaksrelaterade sjukdomar, vilket uppskattas kosta över 11 000 miljarder kronor i sjukvårdskostnader och utebliven produktion.
En populär investering
Ser man till portföljerna hos världens största investeringsbolag är det uppenbart att tobaksindustrin fortsätter vara en storspelare, rapporterar The Guardian. I en pågående följetong synar tidningen företagen som oförtrutet kör på med allehanda fuffens.
De fem företag som dominerar världsmarknaden sålde tobaksprodukter för över tusen miljarder kronor förra året, skriver The Guardian. Totalvinsten låg på mer än 280 miljarder. Så inte saknas det smörjmedel för att bearbeta politiker, driva fleråriga rättstvister, marknadsföra sig till barn, finansiera företagsvänlig forskning eller skapa fejkade intressegrupper för rökares rättigheter.
Dessa är alla, enligt WHO, metoder som ingår i bolagens modus operandi. Organisationen varnar dessutom för att företagen på senare år blivit allt mer stridslystna.
– Taktiker inriktade på att underminera anti-tobakskampanjer och undergräva WHO-konventionen är inte längre hemliga eller maskerade som åtgärder från ett ansvarstagande företag. De är öppna, och de är extremt aggressiva, sade dåvarande WHO-chefen Margaret Chan i ett uttalande 2012.
En mäktig vän i Vita Huset
Med Donald Trump i Vita Huset har ”Big Tobacco” en trogen vän på världens mäktigaste position, visar en av The Guardians granskningar. Två tobaksbolag betalade över 12 miljoner kronor till presidentens invigningsceremoni och de senaste tre åren har Trump själv tjänat 17 miljoner på sina tobaksinvesteringar. Trots att han påstår sig ha gjort sig av med aktierna sedan han svors in har han aldrig uppvisat några bevis på det.
Dessutom ser flera av de politiker han tillsatt ut att vara minst lika insyltade – från vicepresidenten Mike Pence till hälsoministern Tom Price.
USA är fortfarande en viktig marknad för tobaksbolagen, men det är framför allt Asien och Afrika som de har ögonen på. WHO beräknar att 80 procent av världens rökare bor i låg- eller medelinkomstländer. Länder som ofta står i underläge när det gäller långa och kostsamma rättsprocesser.
Till attack mot länder
Det är ett hot som världens största tobaksbolag, British-American Tobacco, har använt sig av mot åtminstone åtta afrikanska länder de senaste åren, skriver The Guardian. Även den näst största tobaksjätten, Philip Morris, har på liknande vis gått till angrepp mot Togo när landet skulle införa ”plain packaging”, cigarettpaket utan företagsloggor.
”Som ett land vars ekonomi är starkt beroende av export har Togo inte råd att förarga sina internationella partners genom att introducera plain packaging”, varnade företagets Västafrikachef i ett PM till Togos handelsminister.
Förbudet blev kvar
Sedan WHO:s konvention om anti-tobaksåtgärder trädde i kraft har bolagen allt oftare använt sig av internationella handelsavtal för att komma åt ny lagstiftning. Enligt en rapport från WHO verkar taktiken avsiktligen vara ämnad att avskräcka andra länder från att införa liknande regler.
Men kanske har nya vindar börjat blåsa även i frihandelskorridorerna. 2015 gav Världshandelsorganisationen WTO Australien rätt: landet, som varit först i världen med att införa plain packaging, hade inte brutit mot sina åtaganden. Likaså friades Uruguay i Världsbankens domstol ICSID förra året. Förbudet mot rökning på offentliga platser och den höjda tobaksskatten fick kvarstå.
Frågan är hur många länder som orkar stå emot åratal av rättegångskostnader, medan företagen fortsätter förse deras befolkningar med en kraftigt beroendeframkallande produkt.