Slavlagen, som den kallas av sina kritiker, klubbades i det ungerska parlamentet förra veckan och ger arbetsgivare rätt att kräva upp till 400 timmars övertid om året. Den ger också arbetsgivaren rätt att hålla inne med lönen för övertiden i upp till tre år. Lagen har kommit till för att lösa landets brist på arbetskraft. Demonstranterna har även riktat kritik mot de nya domstolar som ska inrättas, direkt lydande under justitieministern, som många befarar är ett steg mot mindre juridisk frihet och att mer makt samlas under regeringen.
Protesterna har utvecklats till en allmän Orbánkritisk rörelse, som motsätter sig hans allt mer auktoritära styre.
– Vi vet inte hur länge det kommer pågå, men det är en signifikant massa. På så sätt att det verkar finnas en engagerad opposition mot regeringen, och jag tror att det kan vara startpunkten för en bredare rörelse, säger Peter Kreko, vd på den Budapestbaserade forskningsgruppen Political Captial, till The New York Times.
Rödgrön sjudagarstidning – prenumerera nu!
Den här artikeln kommer från lördagsnumret av Dagens ETC. Som prenumerant får du Dagens ETC sju dagar i veckan – på helgerna rakt ner i din telefon, surfplatta eller dator.
Stöd Sveriges rödgröna tidning genom att bli prenumerant.
Analytiker menar att protesterna är ovanliga för Ungern, både i sin enhet, då de innehåller flera partier i Ungerns fragmenterade politiska spektrum, men också i sin uthållighet, skriver The New York Times.
Under söndagen försökte två oppositionella parlamentsledamöter få en protesttext uppläst på den statliga televisionen, som kritiker menar blivit Orbáns propaganda-apparat.
– Det här är deras maktbastion. 80 procent av folket får sin information från regeringen, sa parlamentsledamoten Akos Hadhazy i en intervju inför försöket.
Tusentals människor har marscherat på Budapests gator skanderandes ”Vik-ta-tor” (en ordlek som anspelar på Victor och diktator). Under söndagen demonstrerade 10 000 personer i Budapest, i den fjärde demonstrationen på fyra dagar.
– Vi känner att det är den sista chansen att förhindra en diktatur, säger Marton Bartha, en 28-åring som deltog i protesterna under söndagen, till The New York Times.
– Diktatur kanske är ett starkt ord, men vår frihet krymper.