North Dakota införde i 2023 ett nära på totalt abortförbud. Undantag ges om kvinnans liv är i fara – eller vid incest eller våldtäkt, men då måste aborten ske inom de första sex veckorna då många ännu inte vet att de är gravida. Förbudet har utmanats i rätten och nu har en distriktsdomare beslutat att det strider mot delstatens konstitution. Domarens bedömer att den garanterar långtgående rätt till personlig frihet vilket ger ”en grundläggande” rätt till abort så länge fostret inte kan överleva utanför livmodern, runt vecka 24.
Domslutet ska träda i kraft om några veckor. Den enda kliniken i delstaten har dock redan flyttat till Minnesota och har än så länge finns inga planer på att återvända – North Dakotas överåklagare meddelat att han kommer att överklaga.
Domslutet gör det dock enklare för läkare på sjukhus att erbjuda aborter för kvinnor som drabbas av komplikationer under sin graviditet. I dag tvingas läkare ofta skicka kvinnor utanför delstaten eller låta dem vänta tills de blir sjuka nog för att läkaren ska vara säker på att inte riskera upp till fem år i fängelse och 100 000 kronor i böter.
Domslut i tio andra delstater har slagit fast att deras lokala konstitution skyddar aborträtten men i fyra delstater har domstolen kommit till motsatt slutsats och därigenom godkänt stränga lagar. Liknande mål pågår också i flera delstater.
Försöker stoppa omröstning
Under de dryga två år som gått sedan USA:s högsta domstol rev upp Roe vs Wade och därigenom gav delstaterna möjlighet att stifta egna abortlagar har 14 delstater helt förbjudit abort med hot mot kvinnans liv eller hälsa som undantag. Tre delstater har nu en sexveckorsgräns. En av dem är Florida och här ska en folkomröstning i samband med presidentvalet besluta om gränsen ska höjas. För att få till stånd omröstningen har nära en miljon underskrifter samlats in. Insamlingen landade på drygt 100 000 mer än vad som krävdes och godkändes redan förra året. Trots det har en utredning nyligen startats för att undersöka om en del av signaturerna kan ha förfalskats. Polis har knackat på hemma hos personer som skrivit under för att ställa frågor och jämföra deras namnteckning med körkortet.
71-åriga Isaac Menasche är en av dem som fått påhälsning. I en Facebook-inlägg återgett av the Guardian beskriver han hur upplevelsen ”skakat honom”.
"Det som oroade mig var att han hade en mapp om mig som innehöll personlig information – runt tio sidor. Jag såg en kopia av mitt körkort och av namninsamlingen jag skrivit under", skrev Menasche som mindes att han signerat insamlingen under ett besök på en grönsaksmarknad förra året.
Trump ska rösta för
Guvernör Ron DeSantis, en stark supporter av sexveckorsgränsen, hävdar att polisen har bevis på att ett antal signaturer är ogiltiga men har ännu inte sagt något om omfattning eller visat några bevis. DeSantis har tidigare försökt få delstatens högsta domstol att stoppa folkomröstningen.
Presidentkandidaten och Floridabon Donald Trump kommer att rösta för att behålla sexveckorsgränsen – trots att han tidigare sagt att han tycker den är för kort. Trump har under hela valrörelsen gett tvetydiga besked om hur han ställer sig i abortfrågan, i ett försök att varken stöta dem som vill se ett totalt abortförbud i hela landet eller dem som är för betydligt generösare lagar.
Florida är en av tio delstater som i november röstar om sina abortlagar. Två av de andra, Arizona och Nevada, är vågmästardelstater och Demokraterna hoppas att abortfrågan ska motivera flera att även rösta i presidentvalet.