Förenade Arabemiraten har under kriget haft en nyckelställning eftersom landet bidragit med vapen, pengar och framför allt marktrupper. Emiratets trupper har varit i ledningen för praktiskt taget alla offensiver från Saudi-koalitionens sida.
Kostsamt krig
Kriget har varit kostsamt för Arabemiraten, kostnader som enligt diplomatiska källor i arabvärlden har blivit alltför höga och man väljer därför att ta en konflikt med det mäktiga Saudiarabien snarare än att fortsätta sin krigsinsats.
Emiraten har sedan ett par år haft cirka 5 000 soldater i landet, en styrka som nu snabbt minskar.
Under den senaste tiden har striderna kring hamnstaden Hudaydah varit de mest intensiva och trupper från Arabemiraten tillsammans med jemenitiska miliser har varit nära att inta staden, som är den viktigaste hamnen för att ta mot internationellt bistånd i form av livsmedel och mediciner.
Idag har striderna i stort sätt upphört i hamnstaden och Emiratens styrkor har minskat med 80 procent till att bestå av mindre än 180 man.
I Abu Dahbi uppger man i dag att man vill fortsätta det FN-stödda diplomatiska arbete som inleddes i Stockholm i början på december, där representanter för de olika sidorna i Jemen-konflikten möttes för första gången.
Saudiarabien har med stöd från framför allt USA och Storbritannien bedrivit ett mycket blodigt bombkrig mot de områden som hålls av Houthi-rebellerna. Minst 10 000 beräknas ha dödats av stridsflygattacker, medan miljoner hotas av svält sedan jordbruket, skolor, sjukhus och all offentlig service slagits ut.
Krigsmotståndet växer
Även inom Saudiarabien växer motståndet mot kriget i Jemen, allt fler kommer till slutsatsen att kriget inte kan vinnas. Dessutom vill landets de facto-ledare kronprinsen Mohammed bin Salman kunna koncentrera sig på en eventuell konflikt med Iran och då inte ha attacker från Houthi-rebeller från söder.
Houthi-rebellerna har genomfört en rad attacker mot saudiska mål inne i Saudiarabien, bland annat har flera flygplatser bombats med hjälp av drönare.
I USA blir också kraven på ett upphörande av vapenförsäljningar till Saudiarabien allt starkare. Kongressen röstade tidigare i år mot fortsatta leveranser, ett beslut som president Donald Trump upphävde med sitt veto.
Pentagon har under en tid varnat för krigets konsekvenser och menat att kriget inte kan vinnas, utan att det riskerar att bli ett nytt Vietnam där FNLs roll spelas av Houthi-rebellerna. Den förre försvarsministern general Jim Matis har tillsammans med en grupp amerikanska militärer och politiker understött Arabemiratens planer på att dra sig ur kriget.
I dessa diskussioner har Emiraten lovat att fortsätta bekämpa Al Qaida som skaffat sig en styrkeposition på vissa platser i Jemen.
Kan falla samman
Många bedömare menar att utan marktrupper från Förenade Arabemiraten kommer den front av jeminitiska miliser som nu står för motståndet mot Houthi-rebellerna att falla samman. Man förutspår att utan vapen och organisation från Emiratens trupper kommer de olika miliserna att vända sig mot varandra istället.