Nicola Tanno, 28 år, är en av de sju personer i Barcelona som sedan 2009 mist ett öga av polisens gummikulor. Vanligtvis handlar det om politiska protester, den här gången var det en fotbollsmatch.
– Det var 2010 och Spanien vann fotbolls-VM. Vi firade vid Plaça Espanya. Någon tände en bengal och en betedde sig illa men det var en glad fest med barnfamiljer och gamla på plats, berättar italienska Nicola Tanno, 28 år.
Polisen föste samman folkmassan med påkar och sköldar. Nicola kom bort från sin grupp och tog skydd i en bar. Det var när han ensam korsade gatan som polisen sköt honom.
– Polisen lär sig att se folksamlingar som fienden, menar Nicola Tanno.
Polisen har hela tiden avfärdat alla anklagelser till övervåld men förra veckan konstaterades det i domstol att i ett av fallen kan skadan bara kan ha åsamkas av en gummikula. Ingen polisman har åtalats.
Systematiskt övervåld
Enligt en färsk rapport från Amnesty International använder spansk polis systematiskt övervåld och förföljelse mot fredliga demonstranter. Nu ska Partido popular, PP, som leder regeringen inskränka demonstrationsfriheten ytterligare.
I december i fjol röstades den så kallade ”medborgarsäkerhetslagen” igenom i parlamentet. Den ligger i nu kongressen och väntar på godkännande. Lagen kommer leda till att det är att betrakta som ”grova förseelser”, och kan ge böter upp till 30 000 euro, att oanmält samlas i en grupp om minst 20 personer framför offentlig byggnad eller att samlas runt Spanienkritik i en Facebook-grupp. Allra värst blir det att skända spanska flaggan – det kan straffas med 600 000 euro. Allt utan några besvärande domstolsbeslut. Polisens omdöme räcker – själva är de i praktiken straffbefriade. Enligt den nya lagen får man varken förolämpa eller fotografera en polis.
– Det handlar om att tysta oppositionen med våld och förtryck. Gammal hederlig fascism, menar Nicola Tanno.
Lagen har kritiserats av Spaniens högsta domstolsinstans som kallat lagen snarlik ”gamla ökända Franco-lagar”. Inrikesministeriet lovar nu marginella justeringar men löftet att införa lagen kvarstår. Det var inte länge sedan Spanien genomlevde Francos 40-åriga fascistdiktatur. Landets demokratiska konstitution antogs först 1978. Regeringspartiet PP bildades av ministrar ur Francos regeringar.
När den ekonomiska krisen slog mot Spanien runt 2007 hanterade det då regerande socialistpartiet PSOE det hela med förnekelse. PP vann 2011 egen majoritet i riksdagen och har sedan dess rekordhöjt skatter och kraftigt dragit ned på sjukvård, skola och kultur. Banker räddas medan skuldsatta medborgare vräks från sina hem. Arbetslösheten ligger runt 27 procent – över 50 procent bland ungdomar. Samtidigt duggar korruptionsskandalerna tätt bland landets allt rikare politiker. Spanjorerna känner sig lurade och demonstrerar i massor. Flera ihärdiga proteströrelser har växt fram. De är i huvudsak fredliga protester, vilket även polisen bekräftar.
– Vi har sett ett ökat behov för att skydda ämbetsmän att sköta sina jobb och tillgodose den tysta massans rätt till ett fredligt samhälle, menar Pere Calbó från katalanska PP.
Förtrycker oppositionen
”Ordningen och demokratin kräver idag dessa strikta lagar”, menar han vidare även om han ”tydligt fördömer polisvåld”. Men man även bör först hindra dem som ”inverkar på den demokratiska processen och slår sönder hederliga butiksägares skyltfönster”.
– Lagen handlar bara om att fortsätta förtycka oppositionen, säger Clara Cots, grundare till organisationen ”Stop bales de goma” (Stoppa gummikulorna) och Nicola Tannos sambo.
Demonstranter registreras och bötfälls redan idag för brott de inte begått, enligt dem själva och Amnesty International. Aktivistgruppen Stop Bales de Goma menar att EU har ett ansvar här.
– Absolut, det är här EU skulle kunna göra något bra, menar Clara Cots.
M vägrar kritisera Spanien
Nästa alla partigrupper i EU-parlamentet protesterade mot den spanska ”medborgarrättslagen”. Alla utom gruppen Europeiska Folkpartier, EPP, där svenska Moderaterna, KD och Partido popular ingår.
– Om ett medlemsland bryter mot EU:s fördrag är det EU-kommissionens uppgift att dra landet till domstol, säger Emma Sundell, handläggare vid Moderaternas rikskansli.
EU:s medlemsstater har kommit överens om att ansluta sig till Europakonventionen i samband Lissabonfördraget 2009. Konventionens artiklar 10 och 11 medger alla rätt till yttrandefrihet och frihet att delta i fredliga sammankomster. Allt i linje med ”de demokratiska fundament som Nya Moderaterna sätter stort värde i”.
Angående Spanien ”förutsätter Moderaterna att alla medlemsstater följer Europakonventionen” men ”enskilda EU-parlamentariker har inget ansvar för andra medlemsstaters lagförslag”.