Under de senaste månaderna har ett lagförslag framlagt av den thailändska regeringen orsakat både häftig inhemsk och internationell kritik. Regeringen vill med sin nya lag kunna kräva att alla civilsamhällesorganisationer i landet registrerar sig hos de thailändska myndigheterna. Organisationerna måste också presentera uppgifter om eventuell finansiering från utländska källor.
Med lagen på plats kommer det fortsättningsvis vara upp till det thailändska inrikesministeriet att besluta vilka ändamål det ska vara lagligt att motta utländsk finansiering till. Organisationer som försöker kringgå besluten och finansiera andra slags aktiviteter, riskerar att få sina personalstyrkor dömda till fängelse i upp till fem år. Lagen kommer också ge myndigheterna rätt att oannonserat genomföra razzior hos organisationerna.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch beskriver det som en ”repressiv lagstiftning” som syftar till att tysta thailändska civilsamhällesgrupper och organisationer, som kränker föreningsfriheten och andra rättigheter, och som bryter mot Thailands egen konstitution.
Lagförslaget kritiseras också för att innehålla en alltför för bred definition av icke-vinstdrivande organisationer. I teorin skulle allt från akademiska institutioner till sportklubbar och konstgallerier också kunna bli föremål för beslut från det thailändska inrikesministeriet, med få eller inga möjligheter att överklaga.
Liknande lagar som hämmar civila organisationers arbete har under de senaste åren dykt upp i en rad andra länder med auktoritära styren. Det oberoende civilsamhällets organisationer är viktiga aktörer som granskar makthavare, avslöjar korruption och maktmissbruk. I mindre demokratiska länder försöker makthavarna försvåra detta arbete, bland annat genom att försöka strypa viktiga internationella bistånd till organisationerna.
Regeringens lagförslag har också lagts fram i en kontext där Thailand präglats av utdragna demonstrationer av ungdomar, studenter och civilsamhällesgrupper. Under fjolåret uppstod häftiga protester mot det korrupta politiska systemet, där de demonstrerande grupperna har krävt att den thailändske premiärministern Prayut Chan-O-Cha, som tidigare var militärjuntans ledare, måste avgå och att nyval och konstitutionella reformer ska genomföras.
Utöver detta har Thailand under de senaste månaderna också blivit en viktig uppsamlingsplats för demokratigrupper och människorättsförsvarare från Myanmar, som flytt det dödliga våldet i hemlandet och fortsätter verka i exil i Thailand. Flera sådana grupper mottar svenskt Sida-bistånd och skulle därmed också kunna drabbas negativt av den nya thailändska lagen. Till tidningen Omvärlden säger den svenska ambassaden i Yangon att man uttryckt oro i samtal med thailändska myndigheter.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.