Nästan ett år efter den stora katastrofen, då textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade, väntar fortfarande de drabbade familjerna på att bli kompenserade. Nu kräver fackföreningar världen över att stora multinationella klädföretag som svenska H&M ska betala genom en gemensam fond.
Det var den 24 april förra året som Rana Plaza-fabriken i Dhaka rasade ihop och minst 1 138 människor dog och över 2 000 skadades. Flera stora och kända multinationella klädföretag som Benetton, Mango och Primark ska ha haft tillverkning i fabriken.
Direkt efter katastrofen riktades mycket kritik mot klädföretagen och bristerna i arbetsmiljön för textilarbetarna i Bangladesh och flera klädföretag valde att tillsammans med fabriksägare, fackföreningar och regeringen i Bangladesh skriva under ett avtal om att förbättra villkoren. I samband med det upprättades också en fond för att garantera att de drabbande får den kompensation de behöver.
Uppmanar klädföretag att agera
Men av de 40 miljoner dollar som krävs för att täcka textilarbetarnas sjukvårdskostnader och inkomstbortfall har väldigt lite kommit in. Nu går 70 fackföreningar världen över och organisationer som Clean Clothes Campaign ut och uppmanar alla klädföretag med tillverkning i Bangladesh att betala till fonden. En av de organisationer som har skrivit under uppmaningen är det globala facket för industriarbetare Industri All, där svenska IF Metall ingår.
– Bara två märken kopplade till Rana Plaza har betalat till fonden. Nu är det dags för en ”name and shame”-kampanj. Skriv på företagens Facebook-sidor och mobilisera utanför deras butiker. Det finns inga fler ursäkter. Fonden finns, alla delar av den har förhandlats och godkänts, säger Monika Kemperle, assisterande generalsekreterare på Industri All, i ett uttalande.
Hittills har sex av de klädkedjor som hade produktion i Rana Plaza-fabriken förbundit sig att betala, men inte något av de svenska företag som har tillverkning i Bangladesh.
H&M, ett av de multinationella klädföretag med allra störst produktion i Bangladesh, använde sig aldrig av just Rana Plaza-fabriken men hamnade ändå i skottgluggen för den kritik som följde efter katastrofen. Det fick företaget att lova att betala löner som går att leva på till 850 000 textilarbetare och att införa ett program för höjda löner på de 750 fabriker som tillverkar deras kläder fram till 2018. Men till fonden för de drabbade i Rana Plaza-katastrofen har företaget inte betalat.
”H&M påverkar hela branschen”
– H&M är en av de största aktörerna i Bangladesh och vad de gör påverkar hela branschen. Om stora klädmärken som H&M anslöt sig till fonden skulle det sända en viktig signal också till andra att ta ansvar, säger Emme Harbour från organisationen Clean Clothes Campaign till Dagens Arbete.
Dagens ETC har sökt H&M för en kommentar men har inte lyckats nå företaget.