Under onsdagseftermiddagen samlades människor i flera städer i Frankrike för att manifestera mot terrordådet. I var och en av städerna Lyon, Marseille och Rennes samlades runt 10 000 människor för att hylla offren för attacken, skriver den franska tidningen Le Monde.
Enligt Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo är det ännu för tidigt att spekulera i vilka konsekvenser attacken kan komma att få.
– Det återstår att se, men den här typen av stora dramatiska och brutala attacker riskerar att föra med sig en skuldbeläggning av hela det muslimska kollektivet, säger han.
Hur bör man hantera den här typen av händelser?
– Föst och främst stödja de drabbade och sedan komma ihåg att detta är en attack mot allas grundläggande fri- och rättigheter, de demokratiska värdena och yttrandefriheten. Det handlar inte om en konflikt mellan väst och islam utan om en liten grupp extremister som attackerar mål de anser vara legitima.
Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet, befarar att terrorattentatet kan öka hoten mot muslimer i Europa.
De kan leda till ökade spänningar i Frankrike och Europa och kan utnyttjas av människor som tycker illa om islam, men ytterst är det en attack mot yttrandefriheten och de demokratiska värdena.
Johannes Klenell är redaktör för den svenska satirtidningen Galago.
– Framförallt tycker jag att dådet i Frankrike visar vilken politisk sprängkraft satiren har. Satir är ett vapen mot människor som vill ha makt och kontroll över andra människor.
I chock
När jag talar med vänner från Syrien så säger de att satiriker är de första som ryker. Det värsta som kan hända människor med makt är att man skrattar åt dem, säger han.
Kommer svenska satiriker tystas av det som hänt?
– Nej, det är helt övertygad om att de inte kommer tystas. Det är våra yrkesbröder som har gått bort. Men religionskritik är en ganska förlegad satirform i Sverige, vi är ändå ett väldigt sekulärt land. Hotbilden mot svenska satiriker kommer från högerextrema grupper. Det gäller alla förutom Lars Vilks.
Josefin Svenske är förläggare på Kolik förlag, som bland annat ger ut franska serier på svenska. Hon fick beskedet i ett sms.
– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är fortfarande i chock, det kändes som ett dåligt skämt. Om två veckor ska vi åka till Frankrike på Seriefestivalen i Angoulême och träffa människor från branschen, folk som är vänner med de som blivit mördade. Det går inte att förstå.
Konstnären Carl Johan de Geer var en av grundarna av radikala satirtidningen Puss, som gavs på 70-talet.
– Att någon kan bli så pass upprörd över de här teckningarna är obegripligt. Nu gäller det att ta till handling. Alla tidningar, på både papper och de på nätet, borde publicera Charlie Hebdos teckningar. De borde finnas dagligen och överallt. På det sättet sprids också risken, för alla kan inte bli attackerade.