Oavsett vad som ligger bakom beslutet tror många inom den amerikanska företagsvärlden att det i slutänden kommer att skada USA och amerikanska arbetstillfällen.
Massiv uppslutning
I måndags gav sig därför en rad IT-jättar in i leken och uttryckte sitt stöd för en stämning mot Trumpadministrationen som lämnades in redan i juli. Bakom stämningen ligger ett antal industrigrupper, bland dem National Association of Manufacturers, som företräder 14 000 företag, och USA:s handelskammare, landets största företagssammanslutning.
Bland dem som nu sällar sig till upproret, uttrycker sitt stöd för stämningsansökan och vill att Trumps beslut upphävs återfinns några av världens största IT-jättar: Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Netflix och Twitter.
Fel utgångspunkt
Den huvudsakliga invändningen i stämningsansökan är att Trumps beslut bygger på ett felaktigt antagande om att ett tillfälligt stopp av arbetstillstånd kommer att tvinga USA-baserade bolag att välja amerikaner före bland annat högutbildad arbetskraft från övriga världen.
Men det bolagen istället kommer att göra är att flytta sina verksamheter utomlands och anställa där istället – vilket kommer att orsaka ”irreparabel skada på amerikanska företag och arbetare och ytterligare såra en amerikansk ekonomi som redan går på knäna”. Dessutom:
”Globala konkurrenter i bland annat Kanada, Kina och Indien kommer att kasta sig över möjligheten att anställa välutbildade, innovativa arbetare”, står bland annat att läsa i stämningen.
Fel i grunden
Trumps stopp är enligt Sanjoy Chakravorty, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia, ett misstag även på detaljnivå. Enligt presidenten syftar stoppet till att hjälpa amerikaner att få tillbaka jobb som förlorats under pågående coronakris. Men enligt Sanjoy Chakravorty blandar presidenten ihop äpplen och päron och utgår från att alla jobb är utbytbara och att utbildning och erfarenhet inte har någon betydelse.
– Det är som att IT-sektorn, som inte lidit särskilt stor skada, skulle vara samma sak som tjänstesektorn, som har lidit enormt. Men hur ska en utländsk IT-arbetare som stoppas vid gränsen rädda jobbet för en amerikan som förlorat sitt jobb inom restaurang? säger han till BBC.
Hypotesen att Trumps beslut snarare handlar om ett maskerat försök att minska invandringen stöds också av det faktum att arbetslösheten inom USA:s IT-bransch i verkligheten minskat under pandemin, från tre procent i januari till 2,5 procent i maj.