I slutet av juli samlades 100-tals anställda från Blizzard, ett av världens största spelföretag, runt den ikoniska statyn av en Warcraft-orch utanför huvudkontoret i Irvine, Kalifornien. Protesterna riktades i första hand mot sexuella trakasserier inom företaget; bland annat ska en grupp chefer och topprogrammerare ha döpt ett rum till ”Bill Cosby-rummet” och haft en tradition där manliga anställda kröp på golvet in till arbetsbåsen där deras kvinnliga kollegor satt. De protesterande arbetarna krävde också en offentlig lönestatistik, bättre villkor för kvinnor och minoritetsgrupper, och ett slut på obligatorisk medling, vilket hindrar anställda från att gå till domstol.
Samtidigt hölls en protest på nätet. Spelare inne i World of Warcraft, Blizzards största försäljningssuccé, gav sitt stöd genom att låta sina spelarkaraktärer ockupera en massiv slottssal och där sitta orörliga, medan ett antal kända spelprofiler stängde ned sina strömmade sändningar. Anställda på konkurrenten Ubisoft publicerade också ett upprop till stöd.
Den direkta orsaken var att företagsledningen hade kallat en stämning från tidigare anställda ”förvrängd och djupt oansvarig”. VD:n fick senare gå ut och ta avstånd, men företaget fortsätter att förneka anklagelserna i stämningen inför rätten.
Protesterna på Blizzard är det senaste exemplet på en tendens som blivit tydligt sedan ett par år tillbaka: programmerare och andra kvalificerade yrkesgrupper i Silicon Valley, som av en del har setts som samhällsfrånvända individualister, organiserar sig, ibland med radikalare perspektiv och metoder än vad som finns i de flesta traditionella fackliga organisationer.
I slutet av förra året bildade till exempel en grupp Googleanställda ett fack, Alphabet Workers Union – Alphabet är Googles moderbolag – och förklarade då att ”vi vill använda vår återvunna makt för att kontrollera vad vi arbetar med och hur det används” och ”vårt mål är att skydda Alphabets anställda, det globala samfundet, och vår värld”. Ambitionen är alltså att ta strid inte bara om löner, anställningsvillkor och arbetsmiljö, utan också om själva verksamhetens inriktning, vad allting i slutändan ska tjäna till. Det är en fråga som fack i USA, eller för den delen i andra delar av världen, knappast blandat sig i på länge. En av de strider som ledde fram till fackets grundande var (framgångsrika) interna protester mot företagets utveckling av ett avancerat övervakningssystem, Dragonfly, för den kinesiska staten liksom ett AI-projekt i samarbete med Pentagon.
Året innan bildades Tech Workers Coalition, ett informellt nätverk som från USA spridit sig till ett halvdussin länder runtom i världen. Ett syfte är att förena de fast anställda på de stora nätjättarna, som har några av världens förmånligaste arbetsvillkor, med de långt mindre priviligierade timanställda och arbetare hos underleverantörer. I dagarna organiserar Tech Workers Alliance San Diego en protest mot installerandet av övervakningssystemet Shotspotter i staden, samtidigt som arbetare på Apple likt kollegorna på Blizzard kräver ut lönestatistik för att kunna granska diskriminering inom företaget.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.