Ebola är en virussjukdom som tillhör en grupp som kallas för blödarfeber, vilket innebär att den smittade plötsligt insjuknar i hög feber som därefter har ett allvarligt och snabbt förlopp. Viruset finns normalt sett i naturen i vissa delar av Afrika och överförs till människor genom att de slaktar och äter djur som är smittade. Utbrottet har drabbat flera länder i Västafrika sedan februari, och Liberia är det värst drabbade landet.
Samhällen isoleras
Flera samhällen i Liberia har isolerats och skolor stängts i ett försök att stoppa spridningen av den dödliga virussjukdomen. Världshälsoorganisationen (WHO) utlovade tidigare i veckan upp till 1,4 miljarder kronor för att bekämpa det dödliga viruset. Pengarna ska gå till mediciner, vårdpersonal och för att hindra att viruset sprids vidare i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell, är förutsättningarna i de värst drabbade länderna i Västafrika just sådana att smittspridningen sker explosionsartat.
– I de drabbade länderna råder en efterkrigsperiod med extremt dålig sjukvård, ont om sjukvårdspersonal samt dåligt förtroende för myndigheter som sjukvården bland befolkningen. De flesta håller sig till hemmet och undviker att söka vård på sjukhus, vilket innebär att insjuknandet går snabbare och smittan lätt sprids till anhöriga och vårdgivare, säger han.
Knappa resurser
Ebolaviruset är svårt för kroppen att göra sig av med, och därför går sjukdomsförloppet samt smittspridning snabbt. Under tidigare epidemier har bra sjukvård med isolering och behandlingsmöjligheter förhindrat smitta av personal och andra patienter, något som såväl svensk som västerländsk sjukvård klarar av. I de länder som är svårt drabbade av smittspridningen är resurserna knappa och kunskaperna bristfälliga, vilket har bidragit ytterligare till epidemin.
Att smittan ska sprida sig till Sverige är inte omöjligt, men den kommer inte drabba i den omfattning som de redan berörda länderna.
– Vi kan analysera prover från en person som misstänks ha smittan och kan därmed ställa diagnos snabbt. Vi har även ett flertal infektionskliniker med speciellt avsatta lokaler och personal som kan vårda patienten på ett särskilt och säkert sätt så smittan inte sprids, säger Anders Tegnell.
Även om någon epidemi inte är något att oroa sig för i Sverige så är det viktigt att förbereda sjukvården för att ta emot enskilda fall, menar Anders Tegnell. Och trots att insjuknandet går snabbt tror han att ebola inte kommer växa och bli en lika stor dödsorsak som andra sjukdomar.
– Har man kontroll på situationen och ser till att smittspridningen minimeras så dör epidemin ut väldigt snabbt. Spridningen i de drabbade länderna kommer att kunna stoppas, men det kommer tyvärr ta ganska lång tid.
Vad krävs för att stoppa spridningen?
– Det är nödvändigt att man kan erbjuda vård som kan ta hand om patienterna på ett bra sätt, ger dem bra behandling och isolerar dem så att smittan inte sprids. Det gör att befolkningen får ökat förtroende för vården så att de uppsöker den när de väl blir sjuka. Att få tag i de sjuka så tidigt som möjligt är extremt viktigt.