På Barclays center i Brooklyn var det på måndagskvällen dags för den fjärde matchen i semifinalserien i NBA mellan Brooklyn Nets och Miami Heat. När matchen var slut hade LeBron James noterats för 49 poäng, nära hälften av vad som krävdes för att hans Miami skulle utöka ledningen till 3–1 i matcher. Megastjärnan är förutom en av ligans dominanter också en av de spelare som tydligt uttalat sig om skandalen kring Donald Sterling, ägare till konkurrerande NBA-laget LA Clippers.
Donald Sterling, en finansman som ägt Los Angeles-laget Clippers sen 1981, fångades nyligen på band då han förklarar för sin flickvän att han inte vill att hon ska synas på bild tillsammans med svarta – bland annat den före detta basketstjärna Magic Johnson – och att hon inte ska ta med svarta personer på Cilppers matcher.
NBA beslutade efter en utredning att stänga av Donald Sterling på livstid. De övriga NBA-lagens ägare ska nu rösta om ifall de ska tvinga Sterling att sälja laget eller inte. Troligen kommer NBA inte heller att låta hans hustru Shelly Sterling (som han har separerat från) ta över laget.
För Brooklyn Nets-fanet Gerard Jinx är det första matchen här på Barclays center. Biljetten till dagens drabbning har han fått i present, annars hade han inte haft råd med de dyra slutspelsbiljetterna. Tycker han att Donald Sterlings avstängning var riktig?
– Han blev avstängd resten av livet men han är ju över 80 år också. Så hur långt är resten av hans liv, kan man fråga sig.
Det har alltid funnits rasism inom sporten, menar han.
– Se på Jackie Robinson, de ville inte ha oss då. I dag är rasismen mer sofistikerad men den finns ändå där.
När Jackie Robinson, den förste svarta personen att spela i den amerikanska baseballigan, gjorde debut 1947 hotade motspelare med strejk. Tränaren i ett av motståndarlagen skrek att han skulle ”åka tillbaka till bomullsfälten”. Segregering var en accepterad del av det amerikanska samhället. Men Robinson möttes inte bara av hat och glåpord utan fick även en hel del stöd.
Diskussion om homofobi och rasism
Många menar att Donald Sterling borde ha kastats ut ur basketens finrum mycket tidigare. Han har tidigare uttalat sig nedsättande om svarta som bott i de fastigheter han äger.
Fallet med Clippers och Sterling är en av två händelser som gjort att idrott tagit stor plats i de amerikanska nyhetssändningarna de senaste veckorna. För en gångs skull har inte bara handlat om övergångssummor och slutspelsresultat, idrotten har blivit politisk och tvingat människor att diskutera både rasism och homofobi.
När den amerikanska fotbollsspelaren Michael Sam i februari berättade att han gillar killar var han en hyllad collegespelare. Han hade utsetts till Southeast Division Defensive Player of the Year och spåddes en lysande framtid i proffsligan NFL. Men för att ta sig dit måste ett lag drafta honom. Skulle något av lagen att verkligen våga?
I lördags var det dags och svaret blev ja. Men det satt betydligt mer hårt åt än vad många förväntat sig. Michael Sam valdes i den sjunde och sista rundan av St Louis. Han var nummer 249 och hade bara sju spelare efter sig.
Hamnade Michael Sam så långt ner på grund av sin sexuella läggning? Eller fanns det andra, idrottsliga, förklaringar? NFL-analytiker anser att han faktiskt har en del problem som spelare vilket delvis kan förklara den höga siffran. Han beskrivs som en ”tweener” en spelartyp som inte riktigt är klockren på någon position. Innan draften görs noggranna tester av alla aktuella spelare vad gäller styrka, snabbhet och intelligens, och man mäter även spelarnas händer och armar.
Brast i gråt
Men, oavsett hans eventuella brister, så anser de allra flesta att han valdes betydligt senare än han borde. De senaste sju årens SEC Defensive Player of the Year har alla valts i första omgången. Hade inget lag plockat honom så hade han varit den första någonsin att få den utmärkelsen utan att senare draftas.
När Michael Sam fick samtalet från St Louis om att de valt honom brast han i gråt. Han pussade sen sin pojkvän flera gånger.
Efter att ögonblicket sänts i sportkanalen ESPN dröjde det inte länge förrän en annan NFL-spelare, Don Jones, twittrade nedlåtande kommentarer. Ligan agerade dock snabbt med avstängning och böter och Jones kommer även att skickas på utbildning.
”Money talks. Och då lyssnar människor”
Jordan Kassof och Alexandra van Vert är Miami-fans. De tycker båda att amerikansk idrott utvecklas i rätt riktning.
– Det finns inte utrymme för bakåtsträvande åsikter längre, säger Alexandra van Vert.
Angela Phillips tror att ekonomiska intressen kan skynda på utvecklingen ännu mer.
– Mycket handlar om pengar i dag. Money talks. Och då lyssnar människor.
En av många att gratulera Michael Sam var basketspelaren Justin Collins, en av spelarna i Brooklyn Nets. Han blev den allra förste fortfarande aktiva manliga idrottaren i en av de amerikanska toppligorna att komma ut förra året.
Anthony Riddle, lokal tv-producent i full färd att intervjua fans utanför arenan, säger att det var jättehändelse för hans homosexuella vänner när Justin Collins.
– Jag vet att det funnits andra toppidrottare tidigare, jag känner flera privat som spelade på 60- och 70-talet. Alla visste om det men det var inget det pratades om. Min pappa skulle fortfarande tycka att det är konstigt, men min son höjer inte ens på ögonbrynen. Det är mycket en generationsfråga, säger han.