Under tiden spreds viruset snabbt i Tanzania – även om siffrorna enligt europeiska mått fortfarande var låga. Detta berodde delvis på att Magufuli i maj förra året deklarerade att pandemin var ”absolut över” i Tanzania och därför ströp landets inrapportering av siffror till WHO. Tanzanias officiella siffror frystes till 509 smittade och 21 döda.
Magufuli valdes till president i oktober 2015 och under hans år har Tanzania gått igenom en antidemokratisk utveckling – i stället har presidenten i allt högre grad framstått som envåldshärskare.
Presidentvalet förra året då Magufuli omvaldes har kritiserats för att vara riggat och att oppositionen inte fick möjligheter att överhuvudtaget föra fram sina budskap. En rad av oppositionens ledare mördades eller tvingades i landsflykt.
Stängde HIV-center
Värst har situationen varit för hbtq-grupperna. Precis som i grannlandet Uganda införde regeringen under Magufuli drakoniska lagar mot homosexualitet. Med stöd av kyrkorna stängdes också alla hälsocenter som arbetade med HIV och gav medicinsk hjälp till hbtq-grupper.
Advokater och aktivister som krävde hälsovård till homosexuella arresterades och enligt människorättsorganisationen Human Right Watch, HRW, var tortyr vanligt. HRW avslöjade också att regimen infört något som kallades ”tvingande anal undersökning”, en klinisk undersökning som skulle slå fast om personen ifråga haft anala samlag och därför skulle kunna dömas för homosexualitet – som är ett allvarligt brott med stränga straff i Tanzania.
Många, både advokater och aktivister hotades med sådana undersökningar och enligt HRW är Tanzania det enda land i världen som genomförde dem. I en intervju med HRW berättade en man om hur de anala undersökningarna gick till:
– De tog oss till kvinnokliniken på ett sjukhus. Där tog de fram en metallstång som de penetrerade våra anus med. Det var fruktansvärt smärtsamt. Med instrumentet intryckt fick vi order om att hosta och när vi hostade tryckte de in instrumentet så långt det gick. Hela undersökningen var oerhört brutal.
Stödet rasade
John Magufuli införde dessutom ett förbud mot gravida flickor i skolorna. Ingen gravid kvinna fick enligt ett dekret från i maj 2017 gå i en vanlig skola. Förslaget genomfördes också – trots att världsbanken drog in fonder till Tanzania.
Under sina första år som president var Magufuli mycket populär i Tanzania. Han införde en hård politik mot korruptionen, han satsade hårt på stora infrastrukturprojekt i landet och införde populistiska förbud som till exempel att statstjänstemän inte fick åka utomlands för att delta i konferenser. Speciellt det sista projektet fick han stort stöd för.
Men allt eftersom att demokratin undan för undan strypts tillsammans med att ekonomin inte utvecklats på önskat sätt har stödet för honom eroderat. När sedan coronapandemin fortsatte att utvecklas trots hans förnekanden nådde hans folkliga stöd en bottennivå.
Även om länderna inte erkänner det officiellt är det ett ödets ironi att två av Afrikas främsta corona-förnekare, Magufuli och grannlandet Burundis president Pierre Nkurunziza, bägge har dött i vad de flesta är säkra på var covid-19.