Han bevittnade deras maktövertagande av Kabul 1996 och nu, efter 20 år av krig, patrullerar återigen talibankrigare huvudstadens gator.
En ny generation talibaner poserar med vapen inne i presidentpalatset samtidigt som tiotusentals civila försöker fly landet. Omvärlden skakas av skräckscenerna från flygplatsen där människor i desperation klamrar sig fast vid lyftande flygplan.
– Det har varit förkrossande att se bilderna. Att se talibanerna återvända har varit svårt att acceptera. Jag hoppas att de kommer agera annorlunda denna gång, säger Ahmed Rashid som just nu befinner sig i Madrid.
Det har kommit ett fåtal tecken på att talibanerna åtminstone nu vill framstå som mer moderata än deras rykte som hårdföra och kvinnofientliga fundamentalister. En ledare lät sig bli intervjuad av kvinnlig programledare i nationell tv och i ett uttalande har rörelsen utfärdat en ”allmän amnesti” för regeringstjänstemän. De uppmanar till och med kvinnor att ta plats i regeringen. Dessa tecken är anledning nog för Sverige och andra länder att vänta med att strypa biståndet, anser Ahmed Rashid.
– Sverige har en stark historia av att hjälpa Afghanistan och er hjälp behövs nu mer än någonsin. Om talibanerna inte visar någon förändring och de senaste dagarnas uttalanden bara visar sig vara tomma ord då måste det leda till en internationell reaktion.
”Tveksamt om de menar allvar”
Samtidigt tvivlar Ahmed Rashid på att kvinnor kommer tillåtas att arbeta eller ens lämna hemmet.
– Det vi alla väntar på är en deklaration om vilken typ av regering de kommer att bilda. Vilka lagar kommer de följa. De vill följa sharialagar men det kommer inte lösa Afghanistans alla problem. Kommer de styra själva eller inkludera andra i regeringen. Ingen vet hur det blir med kvinnors rättigheter. Problemet är folket inte litar på talibanerna på grund av den förra gången de hade makten. Då agerade de väldigt extremt.
Det förra styret under president Ashraf Ghani inkluderade krigsherrar som Dostum. Tror du att även talibanerna kommer dela makten med dessa krafter?
– Oavsett om vi gillar dem eller ej så är krigsherrarna ledare för olika etniska grupper. De kanske tappat en del stöd men representerar fortfarande en begränsad form av folklig opinion.
Kritisk till Pakistans agerande
Ahmed Rashid tror att de flesta i landet vill någon form ha koalitionsstyre men att talibanerna egentligen vill ha oinskränkt makt. Det finns också en stark hämndlystnad bland många talibankrigare. De har stridit i 20 år och många av befälhavare har suttit inspärrade i Guantanamo och i pakistanska fängelsehålor.
– Än så länge verkar ledningen ha kunnat kontrollera dessa känslor. Men det finns onekligen sådana känslor bland de yngre befälhavarna som stridit ute på landsbygden och som har lidit förluster i striderna med den förra Kabul-regeringen. Det kommer säkerligen komma hämndhandlingar.
Finns det en maktkamp inom talibanerna?
– Just nu ser jag inga sådana tecken. De är fullt upptagna av att fira segern. Men om lagarna om kvinnors rättigheter öppnas upp lite kommer det antagligen en reaktion från de mer hårdföra, unga talibanerna. De som har stridit istället för att sitta vid förhandlingsbordet i Doha. Men talibanerna har alltid lyckats skapa en intern koncensus kring alla politiska beslut.
Ahmed Rashid, själv pakistanier boendes i Lahore, har varit en stark kritiker till att hans hemland stöttat talibanerna under så många år. Utan det stödet hade inte rörelsen kunnat återvända till makten, säger han.
– Pakistan har varit rädda för att Indien ska få inflytande i Afghanistan och bli ansatta både från östra och västra gränsen. Problemet är att Pakistan alltid stöttat de mest extrema elementen. Först Mujahedin på 1980-talet mot Sovjet och sedan hjälpte man till att skapa talibanerna under 1992 och 1993.
Fristad för terroristgrupper
Men Afghanistan har aldrig haft full suveränitet i sitt eget land istället har grannländerna stöttat sina egna proxykrigare, säger Ahmed Rashid.
– Jag beklagar verkligen att president Joe Biden i sitt tal kritiserade afghanerna för landets problem. Som att USA inte gjort några misstag själva. Afghanerna är ansvariga för den utbredda korruptionen och sin egna militära inkompetens. Men USA fattade det dumdristiga beslutet att gå in i Irak vilket distraherade dem från återuppbyggnaden av Afghanistan.
USA lyckades inte med sitt krig mot terrorismen eftersom det nu återigen finns mängder av jihadist-grupper i Afghanistan däribland al Qaida och IS. Kommer talibanerna att erbjuda en fristad för dessa grupper i landet?
– Det är en bra fråga. Talibanerna har förbundit sig att hålla borta jihadistgrupper borta från afghanskt territorium. Men det finns nu tusentals grupper inne i landet och i regionen. Talibanerna kan däremot inte vända sig emot dem nu, eftersom de har varit allierade i så många år. Det är ett stort dilemma. Först måste vi försäkra oss om att de menar allvar med att göra sig av med dem. Risken är stor att de faktiskt inte vill. Och de ser dessa krigare som tillgångar.