– Det är olika vecka från vecka, säger Thierry Donac, gul väst från Toulouse på besök i huvudstaden.
– Stanna kvar till efter fem om du vill gråta. Det är då de börjar med tårgasen, säger han och rycker på axlarna.
– Annars skulle vi väl vara kvar här hela natten.
Gatuvåldet har blivit vardag. I andra änden av torget skejtar ungdomar och det finns en lekhörna full med familjer med småbarn. Runt statyn av nationalsymbolen Marianne samlas allt fler gula västar och – som Thierry Donac förutspådde – vid femsnåret dyker de upp: Ett tjugotal piketbussar fulla med kravallpolisen CRS. De gula västarna buar och familjerna börjar röra sig hemåt. Bussarna parkerar längs med Boulevard Saint Martin – med uppsikt över Place de la République.
Färre på gatorna
Gula västarna demonstrerar varje lördag i hela Frankrike – men blir allt färre. En del vågar inte längre. 28-åriga Gwendal Leroy från Finistère förlorade sitt vänstra öga den 19:e januari i år. Arbetslös och med en känsla av att vara bortglömd drog han på sig den gula västen.
– Jag ville ha social, skattemässig och klimatmässig rättvisa. Vi ur de lägre klasserna attackeras med höga skatter och högre livsomkostnader. Det är djupt orättvist, säger Gwendal Leroy till Dagens ETC.
Demonstrationen blev våldsam efter att en kamrat blivit “relativt provocerad” av en kravallpolis.
– Vi är där för att visa vår ilska. Men han skrek bara, vi är inga vandaler. Det finns vandaler som deltar i alla protester men de är ett fåtal, säger Gwendal Leroy.
Polisen började beskjuta folkmassan med gummikulor och tårgas. En annan demonstrant blev skrapad över hjässan av en gummikula och det bildades en mänsklig säkerhetskedja runt honom så att frivilliga kunde ge första hjälpen – Gwendal Leroy var en länk i kedjan. När ambulans kom till platsen upplöstes kedjan och det var när Gwendal Leroy var påväg därifrån som det small. Han vet inte vad det var som träffade honom i ansiktet – bara att det gjorde honom blind på ena ögat.
Träffad i ansiktet
I december 2018 satte 34-åriga Vanessa “Ness” Langard på sig en gul väst för att demonstrera på paradgatan Champs-Élysées i Paris. Hon bor i en förort där hon vårdar sin mormor på heltid. Hon och ett par kompisar promenerade på en relativt folktom bit av avenyn när det “exploderade i ansiktet”. Det finns filmat med mobiltelefoner ur flera vinklar: Ness Langard sjönk ihop med blod i hela ansiktet.
– Jag blev träffad av en Flashball (gummiprojektil) och fick opereras hela natten. Nu har jag förlorat tre fjärdedelar av synförmågan på ena ögat, en allvarlig blödning har skadat min hjärna och jag har tre metallplattor inopererade i ansiktet för att inte se deformerad ut, säger Ness Langard till Dagens ETC
Varken Ness Langard eller Gwendal Leroy deltar i lördagsdemonstrationerna längre.
– Jag kommer aldrig sluta protestera men jag vill inte förlora mitt andra öga. Om jag sätter på mig skydd riskerar jag höga böter och ingen har kompenserat mig för mina skador, säger Gwendal Leroy.
– Jag vågar knappt gå ut längre så du kommer inte se mig i demonstrationstågen. Men protesterar på mitt vis. I dagens Frankrike finns det ingen frihet eller jämlikhet det är bara broderskap det finns gott om: Vi gula västar är en familj, säger Ness Langard.
Trotsar förbud
En grupp med vita hjälmar med röda kors kommer gående över Place de la République. Det är Coordination Premiers Secours France, den franska versionen av Street Medics – ett slags första hjälpen-aktivister som uppstod i medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet.
18-åriga Guilian Costard har varit aktiv ett halvår och har själv skadats av polisens vapen flera gånger – senast den första maj “som hade högst antal skadade hittills”.
– Jag träffades i ljumsken. Den skadan visar jag helst inte – den är för intim. Men du kan få se märkena från när jag träffades på foten av en tårgasgranat för tre månader sedan.
Han visar upp rodnade märken på fotryggen. Guilian Costard och kollegorna bär gasmask, skyddsglasögon och hjälm trots att det är olagligt att “maskera sig”. Polisen beslagtar rutinmässigt sådan skyddsutrustning i kontroller.
Amnesty International i Frankrike riktar kritik mot franska polisens övervåld samt den franska regeringen: Fredliga demonstranter, journalister och förstahjälpen-aktivister finns bland de skadade. Särskild kritik ges den nya “anti-vandalist-lagen” som ska ge polis större befogenheter att gripa och attackera demonstranter.
– Vi vårdar alla, även poliser. Men det är mest demonstranter som skadas. Det värsta jag har sett är svåra skallskador och en man som fick flera fingrar avslitna, säger Guilian Costard.
Vid Boulevard Saint Martin ställer kravallpolisen upp i formation – beredda med LBD40 “Flashball”-projektiler och tårgas. En maskerad polisman signalerar till Dagens ETC att inte fotografera.
– Håll dig borta, vi ska skingra folksamlingen här nere, säger han.
Tårgasen sticker i ögonen. Guilian Costard meddelade senare att ingen på torget skadades allvarligt.
– Vi fick bara ge ögondroppar åt folk med sveda i ögonen.
Oktober 2018
De gula västarna börjar dyka upp som en ostrukturerad protest- rörelse mot höjda bensinpriser.
17 november 2018
Gula västarnas “Akt ett”, den första organiserade lördagsprotesten, genomförs.
Rondeller och vägar blockeras och gator intas av protestanter i gula västar.
Rörelsen rymmer olika politiska strömningar: från höger, vänster och extremhögern.
24 november 2018
Våldsamma gula västar-demonstrationer i hela landet. 24 demonstranter och fem poliser skadas.
27 november 2018
President Macron lovar att inte höja bensinpriset, bland annat.
1 december 2018
Bilder av “Akt tre” kablas ut över världen. Utöver våldet, brinnande barrikader och tårgas som en dimma över Paris vandaliseras Triumfbågen. Demonstranters våld står i fokus.
6 december
Ett polisingripande mot protesterande högstadieelver i Mantes-la-jolie blir symbol för franskt polisvåld. På en film syns hur barnen tvingats stå på knä med händerna på huvudet medan polisen hånar dem.
8 december
”Akt 4”. Rekordmånga 264 personer skadas under demonstrationer, varav 39 från ordningsmakten.
14 december
Amnesty International kräver att Frankrike slutar använda övervåld mot protestanter, skolever och journalister.
7 januari 2019
Premiärminister Edouard Philippe lovprisar kravallpolisen och lovar möjlighet till ännu hårdare tag i och med den kommande anti-vandallagen.
15 januari 2019
President Macron påbörjar sin stora, nationella debatt i Normandie för att tämja folkilskan. I tre månaders tid håller han rådslag med borgmästare landet runt och medborgare får delta indirekt.
26 januari 2019
En av rörelsens frontpersoner Jérôme Rodrigues blir träffad i ena ögat av en av polisens gummiprojektiler.
2 februari 2019
Gula västarna protesterar mot polisvåldet.
6 mars 2019
FN påbörjar en oberoende utredning om franskt polisvåld. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet jämförde franskt polisvåld med det i Sudan, Zimbabwe och Haiti.
1 maj 2019
Hundratusentals protestanter över hela Frankrike: Gula västar, syndikalister och autonoma separat. 24 demonstranter och 14 poliser skadas.
18 maj 2019
Gula västarnas protest “Akt 27” inleds.