– I Europa idag är Grekland och det grekiska folket synonymt med motstånd och värdighet och den här kampen kommer att fortsätta tillsammans under de kommande fyra åren. Vi har svårigheter som kommer framöver men vi har en stadig grund att stå på och vi kommer inte att återhämta oss genom magi, men vi kan göra det med hårt arbete, sa Alexis Tsipras i sitt tal till folket efter att han deklarerats som vinnare i söndagens parlamentsval.
I uttalande sa också Tsipras att partiet är ”för starkt för att dö” och tillade:
– Jag känner mig återupprättad av denna seger.
Rekordlågt valdeltagande
Med lite mer än 60 procent av rösterna räknade vid 23.30 grekisk tid har Syriza fått närmare 35,5 procent, en dryg procentenhet under valresultatet i januari. Huvudmotståndaren, konservativa Ny Demokrati, ser ut att ha gått framåt något med ett stöd på runt 28 procent. Men det räckte alltså inte och den tillförordnade partiledaren Meimarakis gratulerade Alexis Tsipras till segern redan 40 minuter innan de preliminära valresultaten väntades.
Valresultatet innebär en minskning för Syriza med en procentenhet sedan valet i januari då partiet fick 36,5 procent. Ny demokrati ökar från 27,5 procent till 28 procent. Även Gyllene gryning får ökat stöd, 7 procent jämfört med 6,3 procent i förra valet. Samtidigt som valdeltagandet var rekordlågt på endast 56,6 procent.
Koalitionspartner ser ut att bli högerpartiet Oberoende greker vars partiledare stod vid Alexis Tsipras sida på valnatten när Syrizaledaren höll sitt segertal.
Fortsätter åtstramningsstriden
För en vecka sedan presenterade Alexis Tsipras Thessalonikiplanen – en arbetsplan för ökad sysselsättning, export och stabilisering av statsfinanserna via skatter.
Alexis Tsipras har tidigare sagt att han kommer att stå fast vid överenskommelsen med eurogruppen om åtstramningarna man åtagit sig för att få nya stödlån. Samtidigt har han under valkampanjen sagt att han ”kommer att fortsätta ta striden mot åtstramningarna”.
Men Alexis Tsipras har, förutom det minskade förtroendet och den ekonomiska krisen, två stora, akuta utmaningar. Dels asylfrågan då Europa blir alltmer restriktiva samtidigt som Greklands Alexis Tsipras uttalat att han kommer att fortsätta välkomna flyktingarna till Grekland och att Syrizaregeringen kommer att hjälpa dem som behöver.
Dels kampen mot korruption och de så kallade Lagarde- och Falcianilistorna med namngivna skattesmitare.