Läs också: Så tycker V och S om Varoufakis initiativ
I början av februari presenterar den förre grekiske finansminister Yanis Varoufakis sitt initiativ Democracy in Europe Movement 2025 i Berlin, rapporterar sajten CommonDreams. Tanken är att bygga en bred allians av europeiska vänsterpartier. Den ska fungera som en motvikt till ultranationalism, nedskärningspolitik och vad Varoufakis ser som ett allt mer finans- och byråkratstyrt EU.
– För att motverka avpolitisering av politiskt beslutsfattande som förstärker den ekonomiska krisen och Europas trovärdighetskris behövs en rörelse som reser sig enad i Europa. Med samma dagordning överallt för att åter göra politiska beslut politiska och demokratisera beslutsprocesser, säger Varoufakis till den spanska tidningen El Diario.
Välkomnar initiativ
Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet välkomnar initiativet. Hon menar också att EU lider av ett demokratiskt underskott och att allt för mycket makt finns hos finansiella institutioner som exempelvis Europeiska centralbanken, ECB, en del av den så kallade trojka som tvingat Grekland till nedskärningar.
– Han säger att detta inte är ett politiskt parti utan en samling som ska vara en EU-kritisk demokratirörelse. Inom vänsterblocket finns många olika åsikter och i vår grupp i Europaparlamentet finns till exempel de som är federalistiska. Nu närmar sig den europeiska vänstern svenska Vänsterpartiets EU-kritiska syn mer och ser bristerna i EU:s byggstenar, säger Malin Björk.
Jens Nilsson, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, välkomnar också initiativet men understryker att det återstår att se om det blir varaktigt. Han vill se hårdare regleringar av finansmarknaderna men säger också att partier som svenska Vänsterpartiet borde ge upp sina krav på utträde ur unionen, som han ser som kontraproduktiva för en enad EU-vänster.
– Det är klart att det går att hitta en gemensam plattform för vänstern. Det borde inte vara något problem men det som splittrar är synen på EU-samarbetet tror jag. En enad vänster kan bara växa som en reaktion på den växande nationalismen, säger Jens Nilsson.
Mer EU-skeptiska
Vänsterpartier och även Socialdemokrater i Norden har historiskt varit mer skeptiska till EU än systerpartier i Central- och Sydeuropa. Tyska Die Linke är EU-anhängare men vill förändra unionen inifrån genom att skriva om fördragen. Syriza i Grekland har en liknande syn och Varoufakis vision är att hans breda vänsterrörelse arbetar gränsöverskridande.
– Vi ska utöva tryck på vartenda parlament, varenda regering och vartenda statsöverhuvud samtidigt. När trojkan klämmer åt, låt oss säga regeringen i Madrid, så vet den att väljarna straffar alla lokalpolitiker som lyder den i till exempel Tyskland, Frankrike eller Portugal, säger Varoufakis till tyska tidningen Neues Deutschland.
Miljöpartiets Europaparlamentariker Bodil Valero menar att det finns en utbredd oförståelse i norra Europa om den politiska situationen i syd.
– Jag har ett ben i södra Europa och ett här hemma. För mig har det hela tiden varit uppenbart att åtstramningspolitiken varit förödande. Regeringarna har valt att lägga allt på befolkningen på ett väldigt hårt sätt men det fanns det ingen förståelse för här i norr. Vi gick på diskursen från Merkel och andra om att det var deras eget fel och att de måste göra si eller så. Istället borde vi försökt förstå att de lever i en annan verklighet med exempelvis utbredd korruption, säger Bodil Valero.