På måndagen svors Syrizas partiledare Alexis Tspiras in som Greklands nya premiärminister, och partiets seger har mötts av mycket stöd och hejarop runt om i Europa. Natasha Theodorakopoulou, som sitter i Syrizas centralkommité, hoppas att framgångarna leder till att EU:s ekonomiska politik ifrågasätts.
– Det här är ett väldigt speciellt ögonblick, inte bara för oss, utan för hela Europa. Många européer stöder vår politik och har väntat på denna seger. De vet mycket väl att åtstramningspolitiken inte fungerar vare sig i Grekland eller resten av EU. Kanske kommer förändringen hos oss att öppna upp en bredare debatt om åtstramningarna och skuldsättningen, säger hon till Dagens ETC.
Förutom breda sociala reformer i hemlandet är just statsskulden (som ligger på omkring 175 procent av BNP) och åtstramningspaketen några av Syrizas huvudfrågor. Partiet vill förhandla fram rejäla nedskrivningar av lånen och kasta av sig den tvångströja som åtstramningarna innebär. Natasha Theodorakopoulou ger inga raka svar på exakt hur det ska gå till eller vad de har med sig till förhandlingsbordet, men försäkrar att politiken ligger fast.
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer kliva tillbaka. Vår politik kommer att drivas omedelbart och åtstramningarna ska stoppas. Det ingår i vårt politiska program som folket har röstat fram, därför ska det också genomföras.
På måndagen stod det också klart att Syriza, som inte fick egen majoritet i parlamentet, kommer att samarbeta med det högerpopulistiska partiet Oberoende greker. Ett faktum som lett till en del frågetecken. Men samarbetet är en nödvändighet, menar Natasha Theodorakopoulou.
– Oberoende greker har erbjudit sig att stödja oss och huvudlinjerna i vårt politiska program. Och det är ett stöd som vi behöver, eftersom vi räknar med att den kommande perioden blir väldigt tuff, säger hon.
Framgångarna inspirerar i Europa
Bland andra vänsterpartier i Europa ses Syrizas framgångar som en inspiration och kanske en början på ett nytt kapitel. Det gäller inte minst i de krisdrabbade länderna. Irländska Sinn Féin uttalar sitt stöd, och partiets ledare Gerry Adams skriver i ett pressmeddelande att resultatet ”öppnar upp verkliga utsikter för demokratisk förändring inte bara för Grekland, utan för medborgare i hela EU”. I Spanien har vänsterpartiet Podemos, som ligger högt i opinionsundersökningar inför landets val senare i år, tydligt stöttat Syriza under valrörelsen och partierna jämförs ofta. Podemos partiledare Pablo Iglesias har uttryckt tydlig glädje över valresultatet.
– Äntligen får grekerna en grekisk regering, och inte en som utsetts av Angela Merkel, sade han.
Men det är inte bara vänsterpartier i krisdrabbade länder som inspireras av Syriza. Malin Björk, europaparlamentariker för Vänsterpartiet, säger att det grekiska valresultatet sänder ut en tydlig signal:
– Det ger hopp inte bara för grekerna, utan för andra EU-länder också. Äntligen finns ett politiskt parti vid makten som har alternativ till den misslyckade åtstramningspolitiken. Syrizas framgångar kan vara en väldig källa till inspiration både för andra vänsterpartier och för medborgare generellt runtom i Europa, och vi i Vänsterpartiet jobbar tillsammans med dem, säger hon.
Även det danska vänsterpartiet Enhetslistan ser med glädje på valresultatet.
– Det grekiska folket har tydligt avvisat EU:s nyliberala ekonomiska experiment. Grekerna har sagt nej till att vanliga människor ska betala notan efter finanskrisen. Det är inspirerande för människor i andra europeiska länder, säger partiföreträdaren Pernille Skipper i ett pressmeddelande.