Rättegång mot syrisk officer inleds – misstänks för folkrättsbrott
Bashar al-Assad-regimens krigföring mot den egna syriska befolkningen har pågått i 13 år.
Bild: Mstyslav Chernov/AP/TT
Dagens ETC
Idag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt mot en före detta brigadgeneral från den syriska armén som står åtalad för medhjälp till grova krigsförbrytelser i Syrien.
– FN:s säkerhetsråd har försökt hänvisa situationen till den internationella brottmålsdomstolen men blockerats av Ryssland och Kina, säger Aida Samani, senior jurist på Civil rights defenders.
Mannen står åtalad för att ha medverkat till folkrättsbrott genom sin inblandning i de brutala attacker som militären, på begäran av regeringen, genomfört runt städerna Homs och Hama i Syrien under perioden januari till juli 2012.
Måndagens rättegång är en historisk milstolpe, menar Aida Samani som är senior jurist på Civil rights defenders och arbetar med folkrättsbrott som begåtts i Syrien.
– Det är första gången som en domstol i Europa ställer en representant för syriska armén inför rätta för krigsbrott av det här slaget. Vi talar om systematiska och urskillningslösa angrepp där regeringen inte skiljt på civila och militära objekt.
Det är också första gången en så högt rankad militär blir åtalad i europeisk domstol. När brotten begicks hade den tilltalade mannen befattning som brigadgeneral, en militärrang mellan överste och generalmajor, samt chefsansvar för en beväpningsavdelning inom den syriska armén.
– Mannen menar själv att han inte deltagit i krigföringen. Åklagaren hävdar att han visst bär ansvar baserat på den position han haft inom militären.
”Förövarna går fria”
Bashar al-Assad-regimens krigföring mot den egna syriska befolkningen har pågått i 13 år. Kriget har sin bakgrund i den arabiska våren, när omfattande protestvågor från Tunisien spred sig till fleraarabiska länder i Nordafrika och Mellanöstern. När protesterna mot regimens auktoritära och korrupta styre eskalerade besvarades kritiken med våld.
– Syrier som jag har pratat med, i huvudsak utanför Sverige, har reagerat med stort intresse på rättegångarna. Även om rättssystemet nog aldrig kommer kunna komma i kapp antalet brott som begåtts så har varje rättegång stor betydelse eftersom straffriheten är utbredd och förövarna går fria.
Berättade själv för Migrationsverket
Förundersökningen mot brigadgeneralen har pågått i flera år och enligt åtalet, som väcktes i januari, utfördes attackerna i konflikt med principerna om distinktion, försiktighet och proportionalitet enligt den internationella humanitära rätten
– Sedan 2011 har civila utsatts för alla former av övergrepp, såsom tortyr, kidnappning och mord. Det handlar inte bara om krigsbrott utan om brott mot de mänskliga rättigheterna.
Enligt Aida Samani, har åtalade brigadgeneralen bott i Sverige sedan 2015. Hans deltagandei Syrienkriget rapporterades av Migrationsverket som han av okända skäl öppnat upp sig för.
– Om man ska spekulera så kan det eventuellt vara så att han själv inte ansett att han begått några brott ochdärför känt sig trygg med att berätta om sin position.
Handlar om geopolitik
Att rättsprocessen nu drivs i Sverige handlar dels om Syriens ointresse att utreda sitt eget agerande, dels om geopolitik.
– FN:s säkerhetsråd har försökt hänvisa situationen till den internationella brottmålsdomstolen men har blockerats av Ryssland och Kina som lagt in sina veton. För att brottsoffer ska få upprättelse, behöver rättsprocesser istället ske i länder där myndigheterna kan utreda, åtala och döma personer för folkrättsbrott.
Vid en fällande dom kommer mannen med största sannolikhet avtjäna sitt straff i Sverige.
– Ibland kan åklagaren yrka på utvisning efter avtjänad dom. Men frågan är om en utvisning är praktiskt genomförbar i och med att han verkar ha lämnat den syriska militären och därför riskerar förföljelse i hemlandet.