– Jag var så sliten när jag kom tillbaka från arbetet att jag var tvungen att vila lite.
Khuloud är internflykting och en av tre miljoner civila syrier som är fast i det krigsdrabbade området kring staden Idlib i nordvästra Syrien. Det är det sista betydande oppositionella området i landet som ännu inte står under kontroll av den syriska regimen. President Bashar al-Assad har länge genomfört en blodig offensiv för att återerövra området, understöttad av Iran och Ryssland.
Flygbombningar
I början av mars i år utropades en vapenvila i området. Men det har fortsatt rapporterats om eldstrider och flygbombningar. Khuloud vittnar om samma sak.
– Den syriska regimen och Ryssland har inte slutat attackera. Flera platser flygbombades så sent som idag.
Hon berättar om andra, växande svårigheter i området. Om de ständigt stigande priserna för vanliga basmatvaror. Om hur detta blivit ännu svårare att hantera på sistone, när det syriska pundet kraftigt devalverats och arbetslösheten ökat ytterligare. För att inte tala om spridningen av coronaviruset.
– Levnadssituationen i Idlib försämras dagligen, säger Khuoud.
Svalnat medialt intresse
Det här var något världen brukade bry sig mer om, men intresset för Syrien har långsamt svalnat sedan jihadiströrelsen Islamiska staten besegrades som en synlig fiende. Sedan coronapandemin bröt ut har det varit särskilt tyst om Syrien. Få medier har rapporterat om det drama som nyss utspelade sig i FN:s säkerhetsråd.
Samtliga civila i Idlib är beroende av FN:s hjälpverksamhet för att överleva. Områdets enda livlina har varit två gränsövergångar till Turkiet och via dessa har FN kunnat skicka in mat, mediciner och annat livsnödvändigt. Allt har skett via ett mandat från en FN-resolution, men detta löpte ut i förra veckan. Ryssland blockerade försöken att förnya mandatet och fick stöd av Kina.
Plötsligt hängde livet för tre miljoner redan extremt utsatta människor på en ännu skörare tråd. I teorin kunde Assadregimen betrakta FN:s hjälpkonvojer som ett olovligt intrång på syriskt territorium och svara med en militär blockad. Sedan följer svält.
Vid ett fjärde möte enades till sist en majoritet i Säkerhetsrådet om ett förslag från Belgien och Tyskland, i förra helgen. Ett nytt mandat tillåter FN att fortsätta med hjälpverksamheten fram till juli 2021.
Tysklands utrikesminister presenterade detta som en seger – för sitt förslag och i fajten mot Moskva. FN:s generalsekreterare António Guterres presenterade det likaså som en framgång. När FN förmedlade nyheten om mandatet i ett pressmeddelande nämndes inte ens det faktum att hjälpverksamheten nu endast får gå via en av gränsövergångarna, istället för via två som tidigare.
Det var precis detta som Ryssland också hade föreslagit.
”Ett hårt slag”
När Dagens ETC talar med Mark Cutts, vice koordinator för FN-organet OCHA:s samordnade humanitära insatser i nordvästra Syrien, låter han allt annat än entusiastisk över det nya försämrade avtalet.
– Vi försöker just nu utöka snarare än minska stödet till Idlib, och det är ett hårt slag att bara kunna använda en gränsövergång. Det var otillräckligt redan tidigare när vi hade två övergångar. Allt det här kommer bara göra det svårare att hjälpa ett sådant enormt antal av desperata människor, säger Mark Cutts.
Han påminner också om hur det mellan december 2019 och mars 2020 uppstod nästan en miljon nya internflyktingar i Idlibområdet, till följd av regimsidans intensifierade attacker.
– Med en miljon nya flyktingar, en väldigt svår ekonomisk situation och covid-19, så utsätts alla civila för en extrem risk. Hjälpbehoven har bara ökat och att vi nu möts av ännu större logistiska svårigheter för att leverera hjälp är verkligen ett bakslag, säger Mark Cutts.
Pjäser i ett spel
Khuloud och tre miljoner andra syrier i Idlib reduceras precis som tidigare till schackpjäser i ett storpolitiskt maktspel, när FN:s säkerhetsråds tongivande länder ömsom grälar, ömsom vrider och vänder på sanningen för att framstå som vinnare. För att hålla ihop sin organisation ingår FN:s ledning själva ibland i spelet.
Internflyktingarnas oro och ångest i vardagen är lika stor som tidigare, men idag tittar långt fler i världen bort. Khuloud skickar ett nytt röstmeddelande, där hon förutser att den redan olidliga humanitära situationen kommer bli ännu värre.
– Om Syrien förblir vad det nu är, så kommer världen få se fler katastrofer och tragedier. Det här kommer också att leda till fortsatta konsekvenser både i nära och fjärran länder. Vi såg det i den stora flyktingvågen för några år sedan.