BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Många inom Sydkoreas försvars- och utrikesdepartement är oroliga över de bilaterala samtalen mellan USA och Nordkorea, berättar Dagens ETC:s källa.
– Vi har hela tiden velat vara en part i samtalen mellan USA och Nordkorea. Nu finns risken att Donald Trump och Kim Jong-Un träffar överenskommelser som bara är till för respektive lands hemmaopinion. De kan inte helt negligera Kina, men det finns en risk för att våra och Japans intressen kommer i andra hand.
– Det är naturligtvis bra för den allmänna situationen att USA och Nordkorea talar direkt med varandra, vilket också vår president har medverkat till, men vi blir rädda för att Trump ska göra eftergifter som vi får betala.
Förbinder sig att avrusta
Enligt Dagens ETC:s källa handlar den stora oron i Sydkorea och Japan att om att Trump träffar ett avtal med Kim Jong-Un som innebär att Nordkorea förbinder sig att avrusta i utbyte mot att USA drar tillbaka delar av sin militära kraft från Koreahalvön.
Följden, enligt kritikerna i Japan och Sydkorea, skulle bli att de utsätts för allt hårdare påtryckningar från sin militärt starka granne.
– Det är svårt att se hur man ska kunna verifiera att Nordkoreas kärnvapenpotential försvinner. Däremot kommer övervakning att kunna betyda att Nordkorea inte utvecklar vapen som kan nå USA.
– Men för Sydkorea och Japan kommer det nordkoreanska hotet att vara lika stort även i fortsättningen och regionalt kommer Nordkorea att dramatiskt stärka sin militära makt om USA delvis drar sig tillbaka. Dessutom kommer Kim Jong-Un att ha större resurser om sanktioner lyfts.
Vill ha samtal med alla berörda
Sydkoreas linje är att de vill ha samtal mellan alla de sex berörda länderna: USA, Nordkorea, Sydkorea, Japan, Kina och Ryssland. Först då, menar sydkoreanerna, kan alla ländernas intressen respekteras. Men samtidigt vill man inte gå ut alltför hårt mot samtal mellan enbart USA och Nordkorea och därigenom riskera den dialog som ändå finns idag.
– Vår oro idag är att USA:s förhandlingar bara syftar till att tillfredsställa den amerikanska opinionen, säger analytikern i Seoul till Dagens ETC.
Denna oro stärks också när det kommer plötsliga beslut om att inställa krigsspelen som USA och Sydkorea bedrivit gemensamt som ett svar på nordkoreanska provokationer.
– Vi blir än mer undrande när Trump plötsligt tar upp att de gemensamma manövrarna är för dyra och att Sydkorea borde betala mer av kostnaden samtidigt som han hyllar diktatorn Kim Jong-Un som en intelligent och begåvad ledare.
”Del i återvalskampanj”
Misstankarna i Seoul och även i Tokyo, enligt den analytiker som Dagens ETC har kontakt med, är ett sätt för Nordkorea att utan att helt avrusta nukleärt få legitimitet.
– Jag är rädd för att mötet i Singapore inte fört oss ett dugg närmare en slutlig lösning av Koreakriserna, utan bara fungerat som ett sätt för Nordkorea att ta diplomatiska initiativ och på sikt avskaffa sanktionerna.
– Anledningen till att Trump spelar med i detta spel är att han tror att kan stärka sin inrikespolitiska ställning genom att presentera ett avtal med Nordkorea. Detta är en del i hans återvalskampanj.
Men det är i så fall ett högt spel Donald Trump spelar. Lyckas han inte visa på ordentliga eftergifter från Nordkoreas sida är det en uppenbar risk att ett eventuellt avtal kommer att gå till historien som det sämsta någonsin. I en jämförelse var då avtalet med Iran, som Trump ständigt attackerat, ett lysande avtal för USA och resten av världen.