När det var som värst i Sydkorea rapporterades ungefär 600 nya fall av coronaviruset på en dag. Landet är ett av världens hårdast drabbade med över 7 700 rapporterade fall och fler än 60 dödsfall till följd av viruset som sprids över planeten. Men nu syns ett tydligt trendbrott, någonting som landets president Moon Jae-In noterade tidigare i veckan.
– Men vi får inte nöja oss med detta, lade han till enligt South China Morning Post.
I flera dagar har nu allt färre fall rapporterats varje dag och i tisdags var antalet nya rapporterade fall nere på nivåer som landet inte sett sedan viruset först började spridas i landet den 19 februari.
Testar många
Att Sydkorea verkar ha fått kontroll på coronavirusspridningen l kan enligt landets regering förklaras med tre faktorer – utbrett testande, förbättrad kommunikation med allmänheten och teknologianvändning. Sydkorea har kapacitet att testa 15 000 personer varje dag och har hittills testat över 200 000 människor för att se om de har coronaviruset, helt gratis för de testade. I staden Goyang har det till och med byggts coronatestbås som man kan köra igenom.
– Att upptäcka vilka som är sjuka i ett tidigt stadium är väldigt viktigt, det är en enkel läxa vi har lärt oss när vi nu har hanterat ett virus som är mycket smittsamt och som när det väl börjar spridas, sprids väldigt fort och över stora områden. Att höja kapaciteten för provtagning är väldigt viktigt – kan man upptäcka vem som är smittad av viruset så blir det också mycket enklare att kontrollera spridningen, säger Sydkoreas hälsominister Park Neunghoo till CNN.
Noggrann information
Utöver testandet har Sydkoreas regering varit väldigt noggrann med att informera medborgarna om vad de kan göra för att hålla sig friska. Två gånger om dagen har presskonferenser hållits om läget och larm har skickats till mobiltelefoner i områden där nya fall just har bekräftats. Allmänheten har också genom statliga hemsidor tillgång till detaljer om patienter med coronavirus, inklusive hur de har rest och ibland till och med var de bor och arbetar. Det senare har dock kritiserats i landet eftersom det kan vara integritetskränkande för de sjuka.
Dessutom använder väldigt många ansiktsmask, som förvisso inte skyddar den som inte vill bli smittad, men som förhindrar att den som redan är sjuk smittar andra. South China Morning Post rapporterar att restaurangarbetare och affärsbiträden använder mask, liksom de som pendlar.
– Jag tycker egentligen inte om att ha ansiktsmask eftersom jag då känner lukten av min egen andedräkt. Men när jag inte hade den och nös på tunnelbanan rynkade de andra passagerarna på pannan och klev bort från mig. Då bestämde jag att jag skulle följa trenden och använda mask, säger Min Gyeong-wook, en 35-årig pendlare, till South China Morning Post.