Under helgen hölls ett historiskt toppmöte i FN-högkvarteret i New York. Sjutton nya utvecklingsmål – en omfattande plan för att bekämpa fattigdom, klimatproblem och ojämlikhet – antogs och världsledare från jordens alla hörn fanns på plats. Den svenska delegationen bestod av Stefan Löfven, Åsa Romson, Isabella Lövin, och Margot Wallström.
De svenska ministrarna är generellt är väldigt nöjda med målen men påpekar att nu gäller det att gå från ord till handling.
– Nu börjar jobbet, säger Stefan Löfven vid en pressträff i FN där Sveriges första initiativ presenteras: en högnivågrupp där man ska utbyta tankar med statsöverhuvuden från Brasilien, Colombia, Liberia, Sydafrika, Tanzania, Tyskland, Tunisien och Östtimor.
Hur hänger de här utvecklingsmålen samman med den pågående flyktingkatastrofen?
– Människor flyr ju av olika anledningar, ibland finns det till exempel inte mat och vatten. Det är något som utvecklingsmålen adresserar. Men krig är också en stor anledning, det är viktigt att skapa bra förhållanden mellan människor, förebygga krig och upprätthålla freden. Miljöfrågan är oerhört viktigt, redan nu flyr människor av torka och annat orsakats av miljöproblem, säger Stefan Löfven.
Kan målen nås innan 2030?
– Ytterst så är det vår egen beslutsamhet det handlar om. Vi själva kan göra skillnad. Alla millenniemål uppfylldes inte men de ledde till ett bättre fokus och koncentration av resurser. Om vi gör saker mer likadant får vi bättre resultat. Det ser jag som den stora styrkan i detta.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det handlar om att erkänna att det finns utmaningar men vända dem till möjligheter. Om vi håller oss inom naturens ramar så driver det också ny teknik. Och ny teknik ger nya jobb, vilket ger tillväxt och bättre ekonomiska möjligheter och bättre förutsättningar för välfärd.
På lördagsmorgonen träffade Stefan Löfven och biståndsminister Isabella Lövin Bangladesh arbetsmarknadsminister och fackorganisationen ILO för att underteckna ett samarbetsavtal som ska stärka rättigheterna för Bangladesh textilarbetare och deras möjligheter till facklig organisering. Bangladesh går snabbt mot att bli ett medelinkomstland men fortfarande jobbar många under usla och livsfarliga förhållanden inom textilindustrin. År 2013 kollapsade en textilfabrik utanför huvudstaden Dhaka och omkring 1100 människor dödades. Omkring 85 procent av Bangladesh totalt 4 miljoner textilarbetare är kvinnor och svenska H&M har många underleverantörer i landet.
När arbetsförhållandena förbättras på en plats så brukar produktionen ofta flyttas vidare. Hur ser ni på den problematiken?
– För några år sen satt jag på ett flyg från Madrid till Frankfurt, bredvid en tysk affärsman som precis varit i Nordafrika för att sätta upp nya fabriker. De hade också fabriker i östra Europa. “Vi flyttade från västra till östra Europa”, sa han, “eftersom villkoren och lönerna var lägre där. Nu håller lönerna på att höjas där så nu tittar vi på öster om Östeuropa, Tadzjikistan med flera.” Då tänkte jag först, det här kommer aldrig att ta slut, det kommer bara att flytta och flytta. Men sen insåg jag att det kommer det visst, för en dag tar jorden slut, det tar slut på länder att flytta till.
– De som har det riktigt dåligt måste få en snabbare utveckling och då krävs det att de sociala parterna är aktiva och att fackföreningar tillåts och respekteras. I dag har vi en global ekonomi och arbetsmarknad, då behöver vi ett globalt koncept.
– Sverige ska under fem år ska bidra med 46 miljoner kronor. Sida ska tillsammans med ILO jobba med frågorna på plats.
Höll tal innan Beyoncé gick på scen
På lördagskvällen hölls Global Citizen Festival i Central Park. Stefan Löfven talade precis innan världsstjärnan Beyoncé gick på scenen och introduceras som mannen som leder världens första feministiska regering. Löfven lovar från scenen att Sverige – “ett land med kallt klimat, men där människors hjärtan är varma” – ska dra igång ett sanitetsprojekt som ska omfatta 60 miljoner människor.
Ytterligare ett svenskt initiativ presenterades på söndagen, ett nätverk av kvinnliga fredsmedlare som inom två år ska kunna sättas in i konflikter världen över.
– I en värld där kvinnor är oerhört underrepresenterade i fredsförhandlingar och fyra av tio fredsuppgörelser kollapsar inom tio år måste vi hitta nya vägar, sa Löfven från talarstolen i FN.
På söndagen avslutades toppmötet om utvecklingsmålen men även denna vecka är fylld av FN-aktiviteter eftersom generalförsamlingen öppnade på måndagen. Stefan Löfven och Isabella Löfvin stannar i New York till och med onsdag och Margot Wallström ända till den 3 september.